Ini adalah 5 Sebab Kitaran Menstruasi Tidak Teratur pada Remaja

, Jakarta - Menstruasi adalah tanda bahawa gadis telah memasuki usia baligh. Melancarkan dari Kesihatan Kanak-kanak Purata kitaran haid normal adalah 28 hari. Walau bagaimanapun, kitaran haid yang tidak teratur selama dua tahun pertama haid adalah perkara biasa bagi kanak-kanak perempuan. Sebabnya, gadis yang memasuki usia remaja dipengaruhi oleh hormon pertumbuhan, sehingga pertumbuhan boleh mengganggu kitaran haid.

Keadaan menjadi tidak normal jika seorang remaja mengalami haid selama 3-5 bulan berturut-turut, terutamanya jika dia telah mengalami haid selama beberapa bulan sebelumnya. Dalam dunia perubatan, kitaran haid yang tidak teratur disebut amenorea. Gejala yang menandakan amenorea adalah ketika seorang wanita tidak mengalami haid selama lebih dari 3 bulan. Jadi, apa yang menyebabkan remaja mengalami amenorea? Melancarkan dari Keluarga Sangat Baik Faktor-faktor berikut mencetuskan amenore pada remaja:

Baca juga: Pengertian Menstruasi Masih Salah

  1. Hormon

Jumlah hormon yang dihasilkan oleh tubuh remaja boleh mempengaruhi tempoh haid, jumlah darah yang dikeluarkan semasa haid dan kitaran haid. Masa remaja adalah tempoh pertumbuhan pertumbuhan anak. Oleh itu, dalam tempoh remaja ini, seorang gadis mempunyai hormon turun naik. Akibatnya, jumlah darah dan jangka masa remaja boleh berbeza dari satu tempoh ke tempoh yang berikutnya.

  1. Dadah

Selain hormon, jenis ubat tertentu boleh mempengaruhi kitaran haid anak. Ubat seperti antibiotik, antidepresan atau pil kawalan kelahiran dapat memberi isyarat kepada tubuh untuk menghentikan haid. Sekiranya anak remaja anda dikehendaki mengambil jenis ubat di atas, tanyakan kepada doktor anda tentang kesan sampingan setiap ubat yang anda ambil.

Anda boleh berbincang dengan doktor melalui mengenai ubat-ubatan yang mempengaruhi kitaran haid. Melalui aplikasi tersebut, ibu dapat menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Baca juga: Menstruasi Tidak Teratur? Awas Boleh Menanda PCOS

  1. Perubahan Berat

Peningkatan atau penurunan berat badan yang ketara sebenarnya boleh mempengaruhi kitaran haid. Penurunan berat badan secara drastik dapat menghalang pengeluaran hormon estrogen. Walaupun berat badan berlebihan boleh mencetuskan badan untuk menghasilkan estrogen dalam kuantiti yang banyak. Kedua-dua perkara ini boleh mempengaruhi proses pembebasan telur (ovulasi) setiap bulan. Apabila ovulasi tersekat, kitaran haid menjadi tidak teratur.

  1. Sukan Berlebihan

Senaman bermanfaat untuk kesihatan badan. Namun, apabila dilakukan secara berlebihan, tubuh tidak mendapat faedah dan mencetuskan masalah kesihatan, salah satunya adalah kitaran haid yang tidak teratur. Senaman yang berlebihan boleh memakan banyak tenaga apabila tidak ada tenaga dari makanan yang masuk ke dalam badan. Kesannya, badan akan dihidupkan secara automatik mod penyelamatan ”.

Apabila mod dihidupkan, badan akan melakukan apa sahaja untuk menyimpan tenaga agar aktiviti dalam badan terus berjalan dengan lancar. Tubuh mula menutup fungsi yang dianggap kurang diperlukan, salah satunya adalah fungsi pembiakan, iaitu haid.

  1. Diet yang salah

Melakukan diet yang ketat untuk kekurangan pemakanan boleh membahayakan tubuh, termasuk mengganggu kitaran haid. Apabila badan kekurangan zat makanan, pengeluaran hormon estrogen dan progesteron terganggu. Kesannya, kitaran haid menjadi huru-hara. Kitaran haid kerana diet yang salah bukan sahaja menjadi masalah bagi orang yang kekurangan zat makanan.

Remaja yang terlalu gemuk atau gemuk juga boleh mengalami gangguan haid. Semakin banyak lemak terkumpul di dalam badan, semakin sukar bagi tubuh untuk mengatur pengeluaran hormon estrogen. Akibatnya, jumlah hormon menjadi tidak seimbang dan menyebabkan kitaran haid tidak teratur.

Baca juga: 7 Makna Warna Darah Menstruasi yang Perlu Anda Ketahui

  1. Tekanan

Apabila seorang wanita mengalami tekanan, bahagian otak yang menghasilkan hormon yang penting untuk pembiakan bertindak balas dengan mengurangkan pengeluaran hormon. Akibatnya, kitaran haid menjadi tidak teratur dan bahkan berhenti sama sekali. Jadi, pastikan ibu bapa mengenali tanda-tanda tekanan pada remaja yang menjadi penyebab utama kitaran haid tidak teratur.

Itulah penyebab remaja mengalami kitaran haid yang tidak lancar. Ingat, penyebabnya tidak sama untuk semua orang, jadi pemeriksaan yang tepat diperlukan agar kitaran haid kembali normal.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Tempoh Tidak Teratur.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Tempoh Tidak Teratur pada Remaja.

Recent Posts