Pneumonia Boleh Diubati Dengan Mengambil Antibiotik?

, Jakarta - Pneumonia yang menyerang paru-paru dapat menyebabkan penderita batuk kahak dan sukar bernafas. Penyakit ini juga boleh menyebabkan gangguan berbahaya. Secara amnya, doktor akan memberikan antibiotik untuk mengatasi gangguan ini. Namun, adakah ubat ini boleh berkesan untuk mengatasinya? Inilah penjelasannya!

Adakah Antibiotik Berkesan untuk Pneumonia?

Pneumonia adalah jangkitan yang menyerang kantung udara di satu atau kedua paru-paru. Jangkitan boleh menyebabkan kantung udara menjadi penuh dengan cairan atau nanah, sehingga penderita mengalami batuk, demam, kesukaran bernafas, dan sering mengalami kedinginan. Oleh itu, penting untuk mengetahui rawatan yang berkesan untuk mengatasinya.

Apabila seseorang didiagnosis menghidap radang paru-paru, doktor akan segera menetapkan ubat dan memberitahu anda apa yang harus anda lakukan. Rawatan bergantung pada jenis radang paru-paru itu sendiri, seberapa parah penyakitnya, usia penghidapnya, dan keadaan kesihatan lain yang mungkin mempengaruhi ubat yang diberikan.

Baca juga: Antibiotik Cara Berkesan untuk Mengatasi Jangkitan Kerana Bronkopneumonia?

Penting untuk mendapatkan rawatan awal agar jangkitan dapat diatasi dengan segera dan komplikasi dapat dicegah. Salah satu rawatan yang biasanya diberikan oleh doktor adalah antibiotik. Semua orang yang menghidap radang paru-paru yang disebabkan oleh bakteria benar-benar harus mengambil ubat jenis ini sehingga kehabisan.

Rawatan antibiotik benar-benar mesti diambil sehingga habis pada orang yang menghidap radang paru-paru. Ia dapat menjadikan badan anda lebih baik dalam beberapa hari. Jangan berhenti sebelum kehabisan kerana boleh menyebabkan jangkitan berulang dan membuat bakteria atau kuman yang menyebabkan penyakit ini tahan terhadap kandungan antibiotik yang membuat anda harus mengubahnya menjadi jenis lain.

Penyebab radang paru-paru yang paling biasa adalah bakteria, tetapi gangguan itu juga dapat disebabkan oleh virus. Sekiranya radang paru-paru yang berlaku disebabkan oleh virus, antibiotik tidak akan berkesan untuk mengatasinya. Sebagai alternatif, doktor akan menetapkan ubat antivirus untuk mengubatinya.

Baca juga: Bolehkah Pneumonia Disembuhkan Hanya Dengan Mengambil Ubat?

Walau bagaimanapun, gangguan yang disebabkan oleh virus jarang berlaku dan lebih berisiko bagi seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Di samping itu, beberapa rawatan tambahan juga harus dilakukan, seperti:

  • Minum lebih banyak cecair yang dapat membantu tubuh melonggarkan rembesan dan mengeluarkan kahak di kerongkong. Dengan cara itu, saluran pernafasan tidak lagi terganggu.
  • Jangan minum ubat batuk tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu. Memang, batuk boleh menjadi cara tubuh menghilangkan jangkitan. Walau bagaimanapun, batuk boleh mengganggu masa rehat yang sangat diperlukan ketika radang paru-paru menyerang. Penting untuk meminta doktor anda penyelesaian yang baik.
  • Minum banyak minuman suam, mandi wap, dan gunakan pelembap untuk membuka saluran udara dan memudahkan pernafasan. Pastikan anda menghubungi doktor sekiranya pernafasan anda semakin teruk dari masa ke masa.
  • Pastikan juga badan anda lebih banyak berehat dan minta orang di sekeliling anda untuk membantu menyediakan makanan dan tugas-tugas lain. Adalah sangat penting untuk tidak melakukan aktiviti rutin sehingga anda pulih sepenuhnya.

Itulah perbincangan mengenai keberkesanan antibiotik untuk merawat radang paru-paru yang menyerang. Penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan radang paru-paru. Di samping itu, beberapa perkara sokongan lain juga mesti dilakukan agar gangguan ini lebih mudah diatasi.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Mengatasi Pneumonia Bakteria

Di samping itu, anda juga boleh meminta doktor dari dikaitkan dengan rawatan dengan antibiotik untuk radang paru-paru. Ini sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan setiap hari untuk kemudahan kesihatan.

Rujukan:
Persatuan Paru-paru Amerika. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Pneumonia dirawat?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Antibiotik Mengejutkan Tidak Berkesan pada Pneumonia.

Recent Posts