Adakah terdapat cara untuk hamil dengan anak kembar?

, Jakarta - Ternyata bukan hanya genetik, semua pasangan mempunyai kemungkinan mengandung anak kembar. Sekiranya anda ingin meningkatkan peluang mengandung anak kembar, penting untuk memahami proses kelahiran kembar.

Terdapat dua jenis kembar, sama dan tidak serupa. Kembar yang sama atau monozigot terbentuk apabila satu telur disenyawakan oleh satu sperma yang kemudiannya terbahagi kepada dua embrio yang terpisah. Masing-masing mempunyai komponen genetik yang sama dan struktur genetik yang sama juga mempunyai plasenta.

Baca juga: Yang lucu adalah mempunyai anak kembar, perhatikan ini ketika hamil

Kembar yang tidak serupa atau dizygotik terbentuk dari dua telur terpisah yang disenyawakan oleh dua sperma yang terpisah. Anak kembar ini tidak mempunyai komposisi genetik daripada adik-beradik dengan ibu bapa yang sama. Setiap bayi dalam pasangan kembar yang tidak serupa akan mempunyai plasenta mereka sendiri.

Peluang Menemui Kembar

Kehamilan kembar cenderung secara genetik. Kecenderungan genetik untuk mempunyai anak kembar hanya berlaku untuk ibu. Selain faktor dalaman, terdapat pencetus luaran yang dapat meningkatkan peluang mengandung anak kembar. Apa benda itu?

1. Mengandung pada usia yang lebih tua

Sebelum seorang wanita memasuki perimenopause, ovariumnya melepaskan lebih dari satu telur setiap bulan. "Lonjakan kesuburan" ini juga dipengaruhi oleh lonjakan estrogen. Kajian kesuburan menunjukkan bahawa kehamilan berganda lebih kerap berlaku pada wanita berusia lebih dari 35 tahun. Tetapi ini hanya berlaku untuk kembar yang tidak serupa.

2. Dapatkan Bantuan Kesuburan

Anda boleh mendapatkan bantuan kesuburan untuk hamil dengan anak kembar, seperti persenyawaan in vitro atau mengambil ubat kesuburan. Kaedah ini dapat merangsang ovari untuk menyokong lebih dari satu folikel ovari setiap bulan hingga matang. Hasilnya ialah lebih daripada satu telur dilepaskan.

3. Pernah Mengandung Sebelum Ini

Wanita yang sebelumnya mempunyai satu atau dua bayi mempunyai peluang lebih tinggi untuk hamil dengan anak kembar.

4. Mempunyai Keluarga Besar

Teori ini berdasarkan matematik tulen; Semakin kerap anda hamil, semakin besar kemungkinan anda mengandung anak kembar.

Baca juga: Menyedari Bahaya Hipertensi semasa Kehamilan

5. Mengandung semasa mengambil pil kawalan kelahiran

Kadang-kadang ada kemungkinan lebih tinggi wanita hamil dengan kembar ketika menggunakan kontraseptif oral. Cuba hamil segera setelah anda berhenti mengambil pil kawalan kelahiran. Teorinya adalah bahawa untuk beberapa kitaran pertama, tubuh wanita melalui fasa penyesuaian hormon.

6. Ambil Makanan Tambahan Asid Folik sebelum Kehamilan

Cadangan umum untuk wanita yang merancang untuk hamil adalah dengan mengambil suplemen asid folik sebulan sebelum mengandung.

7. Pengambilan Makanan Tinggi Zink

Tiram tinggi zink yang membantu pengeluaran sperma. Semakin sihat dan lebih banyak sperma, semakin besar kemungkinan untuk menyuburkan telur atau dua telur. Sayuran berdaun hijau, bijirin, roti, biji-bijian dan biji-bijian adalah sumber zink yang sangat baik.

8. Makan Lebih Banyak Ubi Keledek atau Ubi Keledek

Ia menyatakan bahawa lebih banyak wanita hamil dengan kembar tinggal di kawasan di mana ubi jalar adalah komponen utama dalam diet mereka. Diduga ada ramuan tertentu dalam ubi jalar yang terbentuk secara semula jadi untuk membantu menyokong fungsi ovari.

Baca juga: Ibu yang Harus Tahu Bahaya Mengancam Hipertensi

9. menyusukan bayi anda lebih lama

Wanita yang menghasilkan prolaktin dan menyusui lebih lama lebih cenderung hamil kembar.

Maklumat lebih lanjut mengenai kemungkinan mengandung kembar boleh ditanyakan terus di . Perlu membuat temu janji untuk pemeriksaan doktor di hospital, anda juga boleh lulus . Muat turun arahkan permohonan dan dapatkan faedah kesihatan langsung !

Rujukan:
Huggies.com. Diakses pada tahun 2021. Kehamilan Kembar - Petua Cara Mendapatkan Kembar.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang meningkatkan kemungkinan mempunyai anak kembar?

Recent Posts