Sebelum Berjanji temu secara rasmi, Tanyakan kepada pasangan anda 4 perkara ini

Jakarta - Dating bukan subjek pantang larang. Istilah ini digunakan oleh kekasih untuk menyatakan komitmen bersama, mengenali pasangan mereka dengan lebih mendalam, dan mencari keserasian terhadap kehidupan berkahwin nanti. Dalam "ikatan" ini, sepasang kekasih akan berusaha untuk saling menjaga, mencintai, dan bahagia.

Itulah sebabnya kajian yang diterbitkan di Jurnal Neurofisiologi menyatakan bahawa orang dalam hubungan cenderung lebih bahagia daripada mereka yang masih bujang. Kerana perasaan cinta dapat merangsang penghasilan hormon dopamin yang akan menyebabkan seseorang merasa selesa dan bahagia. (Baca juga: Masih Sendiri Jangan Kalah Sebabnya, Inilah Manfaat Menjadi Bujang )

Walaupun pacaran adalah suatu bentuk komitmen, itu tidak berarti kekasih memiliki hak untuk mengatur semua kehidupan dan melanggar privasi mereka. Tidak kira seberapa dekat anda dengan seseorang, masih ada batasan yang perlu dijaga. Jika tidak, ini boleh menyebabkan pertikaian. Oleh itu, sebelum membuat keputusan untuk berjanji temu, anda perlu bertanya kepada pasangan anda beberapa perkara. Ada apa-apa?

1. Matlamat Dating

Setiap orang mempunyai definisi dating yang berbeza, termasuk tujuan untuk berpacaran. Ada orang yang menggunakan pacaran sebagai kesempatan untuk saling mengenal, yang lain menggunakan pacaran sebagai cara untuk "mengikat" pasangan sebelum menikah. Agar anda tidak menyalahtafsirkan jemputan sehingga kini, anda boleh bertanya kepadanya tentang tujuan berjanji temu. Adakah tujuannya hanya untuk mengenali dia dengan lebih baik? Atau adakah anda benar-benar mahu serius? Walaupun sepele, perbezaan matlamat dalam pacaran dapat menjadi pendahulu perselisihan yang menyebabkan perpisahan.

2. Permit Jalan dengan Jantina Berlawanan

Walaupun tidak semua, beberapa orang yang berpacaran ingin selalu bersama dan tidak membenarkan pasangannya bermain dengan lawan jenis. Sikap ini dikenali sebagai terlalu melindungi. Tidak mengapa, kerana setiap orang mempunyai cara yang berbeza untuk menunjukkan kasih sayang mereka. Tetapi jika anda ragu-ragu, anda boleh meminta Si He mengenai kebenaran untuk melakukan perjalanan dengan lawan jenis. Agar dia tidak cemburu, anda boleh mengajaknya bertemu, berkenalan, dan bergabung dengan kalangan rakan anda. Dengan cara ini, anda dapat mengurangkan salah faham dan cemburu yang boleh mencetuskan pertikaian.

(Baca juga: Mengapa Anda Harus Mengasihi Diri Anda? )

3. Batasan Hubungan Fizikal

Pada akhirnya, ini akan bergantung pada prinsip anda dan Dia. Tetapi seboleh-bolehnya, sebelum membuat keputusan, anda telah membincangkan perkara ini. Tekankan kepadanya apa yang anda boleh dan tidak boleh lakukan semasa anda berpacaran. Kerana walaupun anda berpacaran, anda sendiri mempunyai hak dan kuasa atas badan anda.

4. Privasi di Media Sosial

Cemburu sering membuat seseorang "poo" dengan media sosial pasangannya. Tetapi tidak semua orang membenarkan pasangan mereka membuka media sosial mereka tanpa kebenaran. Itulah sebabnya anda perlu bertanya kepadanya mengenai perkara ini. Ketahui sekatan privasi di media sosial yang ditetapkan oleh Si Dia. Sebagai contoh, bolehkah anda menghantar status temu janji? Bolehkah saya mengetahui kata laluan akaun? Bolehkah anda menyemak mesej masuk di akaun media sosial mereka? Dan soalan lain mengenai privasi di media sosial.

5. Bayar-bayar

Semasa berpacaran, biasanya lelaki yang akan membayar sebarang bayaran. Ini masih pro dan kontra. Ada yang berpendapat bahawa selagi mereka masih berpacaran, mereka harus membayarnya masing-masing. Tetapi ada juga yang berpendapat bahawa ketika bepergian dengan wanita, lelaki harus membayar. Apa pun itu, semua keputusan berada di sisi masing-masing. Tidak ada yang salah selagi kedua-duanya tidak merasa dirugikan. Tetapi agar tidak ada perselisihan, Anda harus bertanya kepada Si He tentang siapa yang akan membayar tarikh, makan, menonton filem, dan sebagainya. Adakah usaha sama? Adakah Si Dia akan selalu membayar? Atau bergantung kepada keadaan kewangan masing-masing? Semua keputusan ada di tangan anda dan Si He.

Walaupun anda belum berkencan, tidak ada salahnya menunjukkan perhatian kepada Dia yang anda cintai, anda tahu. Selain memberi bunga, anda juga dapat menunjukkan kasih sayang dengan memperhatikan keadaan kesihatannya. Contohnya, semasa Si Dia sakit, anda boleh membelinya ubat sehingga dia cepat sembuh. Anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store dan Google Play , kemudian pergi ke ciri Penghantaran Farmasi atau Apothecary. Pilih ubat yang ingin anda beli, kemudian tunggu pesanan anda tiba. Oleh itu, mari gunakan aplikasi sekarang. (Baca juga: 5 Cara Menyatakan Cinta, Mana Pilihan Anda? )

Recent Posts