3 Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Menjaga Iguan

, Jakarta - Ada banyak pilihan binatang peliharaan yang dapat menjadi teman harian. Kebanyakan orang memilih kucing atau anjing kerana mereka comel dan menggemaskan. Walau bagaimanapun, sesetengah orang lebih suka haiwan peliharaan yang berbeza, salah satunya adalah iguana. Oleh kerana tidak banyak orang memelihara haiwan ini, maklumat yang diperlukan juga minimum. Nah, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menyimpan iguana!

Perkara penting yang perlu dipertimbangkan sebelum menaikkan iguana

Iguana adalah salah satu jenis haiwan cicak yang paling popular. Haiwan ini berasal dari Amerika Tengah dan Selatan. Walaupun begitu, banyak orang yang ingin menyimpan iguana tidak mengetahui semua perkara yang perlu dilakukan. Sebenarnya, menjaga iguana memerlukan komitmen yang panjang dan perawatannya juga tidak mudah dilakukan.

Baca juga: Hati-hati, Haiwan Peliharaan Juga Mudah Terhadap Virus Corona

Haiwan reptilia ini mempunyai banyak keperluan makanan dan tempat tinggal yang selesa. Di samping itu, dia juga dapat tumbuh menjadi cukup besar, hidup untuk waktu yang lama, dan kekuatannya juga dapat menjadi sangat kuat. Iguana sukar dijinakkan dan boleh menjadi agresif jika tidak ditangani dengan betul. Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menyimpan iguana, termasuk:

1. Saiz Sangat Besar

Pada mulanya, iguana akan kelihatan comel ketika kecil ketika anda membelinya di kedai haiwan peliharaan. Dengan pemberian makanan secara teratur, reptilia ini dapat mencapai panjang lebih dari 200 sentimeter dengan berat 9 kilogram. Oleh itu, pastikan untuk mengambil kira ini kerana ia berkembang dengan cepat. Apabila ukurannya bertambah, tidak mustahil dia memerlukan sangkar yang lebih besar.

2. Kelakuan dan Perangai Iguana

Iguana adalah salah satu haiwan peliharaan yang sebenarnya bukan haiwan peliharaan. Sering kali, haiwan ini akan cuba melepaskan diri dari kandangnya. Oleh itu, iguana yang dijinakkan perlu dibawa dan diadakan secara berkala untuk menjadikannya lebih jinak. Ini bertujuan untuk membuatnya percaya dan merasa selesa di persekitarannya. Kemungkinan ini sukar kerana haiwan ini menganggap hubungan dengan manusia tidak biasa, jadi perlu berhati-hati.

Baca juga: 4 Jenis Haiwan Peliharaan yang Selamat untuk Kanak-kanak

Iguana dewasa sering malas dan lemah lembut, terutama ketika mereka tidak merasa terancam. Ketika keluar dari kandang, beberapa iguana mungkin lebih suka memanjat pemiliknya. Oleh itu, gunakan pakaian pelindung kerana cakarnya boleh menyebabkan kecederaan. Selain itu, ekor iguana juga boleh menyebabkan kecederaan pada badan dan bahkan patah tulang. Oleh itu, pastikan anda berhati-hati sekiranya anda benar-benar ingin memelihara haiwan ini.

3. Haiwan Vegetarian

Iguan adalah herbivora semula jadi yang memerlukan diet harian sayur-sayuran dan buah-buahan segar. Beberapa contoh makanan yang sesuai untuk reptilia ini adalah kangkung, sawi, lobak, dan asparagus. Iguana juga menyukai buah-buahan, terutama pisang, tetapi lebih penting untuk memberi mereka sayur-sayuran.

Pastikan untuk tidak memberikannya daging kerana haiwan ini tidak dapat mencerna daging, menyebabkan masalah pencernaan, masalah ginjal, dan bahkan kematian. Pastikan juga untuk tidak mengupasnya, kerana iguana memerlukan banyak kalsium dan fosfor untuk menjaga kesihatan tulang mereka.

Itulah perbincangan mengenai beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebelum menyimpan iguana. Penting untuk memiliki keikhlasan jika anda benar-benar ingin menjaga reptilia ini. Jangan biarkan kekurangan persiapan menyukarkannya di masa hadapan. Sayuran yang diberikan juga mesti segar agar iguana tetap sihat.

Baca juga: Sebab Haiwan Peliharaan Dapat Membantu Mengatasi Kesunyian Semasa Pandemik

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai haiwan kesayangan, doktor haiwan dari sedia menolong menerangkannya. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dan dapatkan semua kemudahan dalam mengakses kesihatan tanpa perlu bertemu muka. Jangan ragu, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Haiwan Peliharaan Berguna. Diakses pada tahun 2021. 11 Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Mengamalkan Iguana Hijau Haiwan Peliharaan.
Haiwan Peliharaan Spruce. Diperoleh pada tahun 2021. Iguana: Profil Spesies.

Recent Posts