Apa yang perlu dilakukan jika anda mempunyai sedikit air ketuban

, Jakarta - Terdapat sekitar 4 peratus wanita hamil yang mempunyai sedikit air ketuban sebelum melahirkan. Ini boleh membahayakan keselamatan janin. Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan sekiranya cecair amniotik rendah.

Cecair amniotik adalah cecair jernih dan sedikit kekuningan yang dihasilkan oleh janin dan selaput yang mengelilinginya. Cecair ini adalah tempat janin berehat semasa dalam kandungan. Cairan ketuban sangat penting bagi janin kerana berfungsi melindungi janin dari kejutan dan menjaga agar tali pusat tidak terjepit, sehingga bekalan oksigen untuk bayi terus mengalir dengan lancar.

Selain itu, cairan ketuban juga membantu mengekalkan suhu di dalam rahim, membolehkan bayi bergerak bebas, dan membantu perkembangan sistem pencernaan dan pernafasan. Itulah sebabnya sangat penting bagi ibu untuk melakukan pemeriksaan berkala dengan pakar obstetrik supaya doktor dapat memantau dan memastikan bahawa air ketuban tetap dalam jumlah yang mencukupi.

Baca juga : Ini adalah Kesan Kekurangan dan Lebihan Air Amniotik untuk Bayi

Kebiasaannya, cairan ketuban akan terus meningkat sehingga awal trimester ketiga. Isipadu dapat mencapai sekitar satu liter ketika usia kehamilan sekitar 34-36 minggu atau sembilan bulan. Kemudian, jumlah cecair ini perlahan-lahan akan berkurang sehingga bayi dilahirkan.

Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa wanita hamil yang mempunyai sedikit cairan ketuban di rahim. Keadaan ini dipanggil oligohydramnios. Wanita hamil yang lebih berisiko mengalami cairan ketuban rendah termasuk wanita yang menderita preeklamsia, orang dengan tekanan darah tinggi, lupus, diabetes, atau wanita yang kehamilannya telah melebihi jangka masa yang dijangkakan.

Oligohydramnios boleh menyebabkan pertumbuhan dan perkembangan janin terganggu, malah komplikasi timbul semasa kehamilan. Sekiranya wanita hamil mengalami oligohidramnios, berikut adalah beberapa penyelesaian yang mungkin dicadangkan oleh pakar obstetrik anda:

  • Minum air yang banyak

Sekiranya doktor melihat tanda-tanda dehidrasi, doktor akan menasihati ibu untuk minum lebih banyak air.

  • Tenaga Kerja Segera

Sekiranya keadaan oligohydramnios berlaku menjelang hari kelahiran, doktor biasanya akan mengesyorkan kelahiran awal. Semasa bersalin, doktor akan memberi pembalut , iaitu pelapik busa, untuk memudahkan proses kelahiran. Walau bagaimanapun, dalam kes ibu dengan preeklampsia, bayi mungkin akan melahirkan sebelum waktunya jika perlu.

  • Amnioinfusi

Sementara itu, jika oligohydramnios berlaku pada awal atau pertengahan kehamilan, kaedah rawatan biasa adalah: amniofusi , yang merupakan prosedur penambahan cairan ketuban yang dilakukan dengan menyuntik air garam ke dalam kantung amniotik. Malangnya, kaedah rawatan ini hanya bersifat sementara, kerana cairan ketuban tambahan dapat berkurang setelah satu minggu. Penambahan cecair amniotik juga dapat dilakukan semasa melahirkan untuk mengelakkan mencubit tali pusat.

  • Rehat di atas katil

Rehat lengkap atau rehat di atas katil juga boleh menjadi cara untuk meningkatkan jumlah cecair amniotik lagi. Dengan rehat sepenuhnya, ruang intravaskular dapat tumbuh lebih besar, memicu peningkatan pengeluaran cairan ketuban. Baca juga: 4 Keadaan Yang Membuat Wanita Hamil Memerlukan Rehat Tempat Tidur

Walaupun oligohydramnios tidak dapat dicegah, ibu dapat meminimumkan terjadinya keadaan ini dengan melakukan senaman secara teratur dan menjaga diet yang sihat, sehingga pengeluaran cairan ketuban adalah normal. Ibu juga disarankan untuk menghentikan tabiat buruk seperti merokok, dan berbincang dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin mengambil ubat atau vitamin sehingga tidak mempengaruhi pengeluaran cecair ketuban.

Baca juga: Ketahui ciri-ciri cecair amniotik yang pecah

Ibu juga boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut jika anda mempunyai aduan tertentu semasa mengandung. Masa lalu Panggilan Video / Suara dan Berbual , ibu boleh bercakap dengan doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts