Inilah cara menangani Corona dengan dan tanpa gejala

, Jakarta - Ujian darah yang dilakukan sejauh ini menunjukkan bahawa banyak orang dijangkiti virus korona tanpa mengalami gejala. Secara amnya, terdapat jangkitan asimtomatik. Sebenarnya, selalunya tubuh mungkin melawan jangkitan tanpa kita sedari.

Tahap virus yang paling tinggi dalam rembesan pernafasan sebenarnya berlaku dalam tempoh pra-simptomatik (penyebaran virus tanpa gejala) yang boleh berlangsung beberapa hari, hingga lebih dari seminggu sebelum gejala demam, batuk dan ciri-ciri korona lain. Keupayaan virus ini ditularkan oleh orang-orang tanpa gejala adalah penyebab utama wabak ini.

Risiko Penularan Corona dengan dan tanpa Gejala

Menurut Anthony Fauci, seorang ahli imunologi dari Amerika Syarikat, terdapat sekitar 25-50 peratus orang yang dijangkiti korona tanpa gejala yang, walaupun tidak sakit secara fizikal, dapat menyebarkan virus korona.

Inilah sebab mengapa beberapa negara berlaku penutupan dan penyekatan untuk melambatkan penyebaran virus korona. Memakai topeng dapat membantu mengurangkan penularan pra-simptomatik. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengesyorkan agar orang memakai topeng ketika keluar di tempat awam, walaupun mereka berasa sihat.

Baca juga: Tetap Sihat Walaupun PSBB santai

Untuk sekarang jarak fizikal, mencuci tangan, dan langkah pencegahan lain adalah usaha menangani dan menghalang penyebaran korona. Tidak ada yang kebal terhadap virus ini. Tetapi setakat ini orang tua, orang dengan penyakit tertentu lebih mudah terdedah.

Keadaan kesihatan yang membuat seseorang berisiko terkena jangkitan korona termasuk penyakit jantung, penyakit paru-paru, dan diabetes. Sekiranya anda terdedah, sakit, atau merawat seseorang dengan coronavirus, penting untuk mengetahui apa yang harus dilakukan sekiranya anda berada dalam situasi ini.

Jangan ragu untuk meminta perlindungan kesihatan yang diperlukan untuk aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Mengendalikan Corona dengan dan Tanpa Gejala

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Penerbitan Kesihatan Harvard Dinyatakan bahawa pada umumnya seseorang dengan COVID-19 boleh menyebarkan penyakit ini 48 hingga 72 jam sebelum mula mengalami gejala.

Ini menguatkan lagi alasan penggunaan topeng muka, jarak fizikal, jejak kontak orang yang telah berinteraksi dengan COVID-19 positif, yang semuanya dapat membantu mengurangkan risiko seseorang yang dijangkiti tetapi tidak mempunyai gejala secara tidak sengaja dapat menjangkiti orang lain.

Baca juga: Penyelidikan Mengatakan Minyak Eucalyptus Dapat Mencegah Corona

Apa yang harus anda lakukan sekiranya anda mengalami simptom COVID-19? Seperti disebutkan sebelumnya, tidak semua orang dengan COVID-19 akan merasa sakit atau mengalami gejala. Namun, sebilangan orang mungkin terkena virus dan tidak mengalami gejala. Apabila terdapat simptom, biasanya ringan dan cenderung perlahan.

Sekiranya anda fikir anda mempunyai simptom COVID-19, ikuti garis panduan ini:

  1. Tanyakan pada diri anda seberapa besar kemungkinan anda terkena coronavirus. Sekiranya anda tinggal di kawasan yang mengalami wabak, atau jika anda baru-baru ini melancong ke luar negara, anda mungkin menghadapi risiko pendedahan yang lebih tinggi.

  2. Panggil doktor. Sekiranya anda mempunyai simptom ringan, hubungi doktor anda. Untuk mengurangkan penularan virus, anda boleh menggunakan perkhidmatan aplikasi kesihatan seperti di sini bukannya perlu pergi ke hospital. Doktor anda akan menilai gejala anda dan bekerjasama dengan pihak berkuasa kesihatan tempatan untuk menentukan sama ada anda perlu menjalani ujian atau tidak.

  3. Tinggal di rumah jika anda mempunyai simptom COVID-19 atau jenis jangkitan virus lain dan banyak berehat. Pastikan anda menjauhkan diri dari orang lain dan elakkan pelbagai barang, seperti gelas minum, perkakas, papan kekunci, dan telefon.

Pada masa ini tidak ada vaksin terhadap COVID-19. Antibiotik juga tidak berkesan kerana COVID-19 adalah jangkitan virus dan bukan bakteria. Sekiranya gejala anda teruk, rawatan sokongan boleh diberikan oleh doktor di hospital. Rawatan jenis ini mungkin melibatkan:

  1. Membekalkan cecair untuk mengurangkan risiko dehidrasi.
  2. Ubat untuk mengurangkan demam.
  3. Oksigen tambahan dalam kes yang lebih teruk.
  4. Ventilator ketika mengalami kesukaran bernafas.

Rujukan:

Perbualan.com. Diakses pada tahun 2020. Dijangkiti dengan coronavirus tetapi tidak menunjukkan simptom? Seorang doktor menjawab 5 soalan mengenai COVID-19 tanpa gejala.
Business Insider.sg. Diakses pada tahun 2020. Antara 25% dan 50% orang yang mendapat coronavirus mungkin tidak menunjukkan gejala, kata Fauci. Berikut adalah penyelidikan terbaru mengenai pembawa asimtomatik.
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Pusat Sumber Coronavirus
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Rawatan untuk Penyakit Coronavirus (COVID-19).

Recent Posts