8 Cara Mengatasi Gatal Kerana Ulat

Jakarta - Walaupun ukurannya kecil, kesan sistem pertahanannya sangat menjengkelkan. hmmm, ulat sering membuat banyak orang 'kecewa' ketika bersentuhan dengan mereka. Bermula dari gatal, menggelitik, menyengat, lebam, dan bahkan menyebabkan ruam, siap menyerang anda jika anda berani bermain dengan ulat ini.

Menurut para pakar, gatal yang disebabkan oleh racun yang terdapat pada rambut. Nah, apabila bulu menyentuh kulit, rambut halus memasuki kulit dan racun akan segera merebak ke badan. Toksin yang beredar di dalam badan inilah yang menyebabkan kegatalan. Racun ini sering menyukarkan pemangsa memakannya.

Lalu, bagaimana mengatasi gatal akibat ulat?

1. Jangan tercalar

Memang sukar untuk menahan gatal yang disebabkan oleh ulat ini. Oleh itu, keinginan untuk menggaru sukar ditolak. Tetapi menurut para pakar, menggaru kulit yang gatal sebenarnya boleh menyebabkan jangkitan pada kulit. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan krim yang dapat mengurangkan rasa gatal akibat gigitan serangga.

2. Tanggalkan rambut yang melekat pada kulit

Setelah diserang ulat, segera lepaskan bulu ulat yang melekat pada kulit menggunakan sarung tangan, selotip, atau kertas. Penting untuk menghilangkan rambut secepat mungkin agar tidak merebak ke bahagian lain badan.

3. Basuh bahagian rambut yang terkena

Setelah mencabut rambut, basuh kawasan yang terkena dengan air panas atau sabun untuk membantu membuang sisa toksin.

4. Lap dengan Garam

Cara menghilangkan gatal akibat ulat juga boleh menggunakan garam. Caranya mudah, gosok garam dan gosokkan selama lima minit pada bahagian rambut yang terkena. Garam ini dapat menghilangkan rambut dan racun yang tidak hilang ketika dicuci dengan sabun.

5. Minyak Kelapa atau Batu Ais

Anda juga boleh menggunakan minyak kelapa dara ( minyak kelapa dara ) atau ketulan ais untuk merawat bengkak dan kesakitan. Walau bagaimanapun, jika kedua-dua keadaan itu berterusan, segera hubungi doktor anda untuk merawat reaksi alergi yang serius.

6. Menggunakan Kunyit

Pakar mengatakan, kunyit juga dapat digunakan untuk mengobati gatal racun ulat. Kunyit itu sendiri adalah anti-infeksi yang dapat membuat luka menjadi kering. Caranya, bersihkan kunyit dan parut hingga lembut. Kemudian, sapukan kunyit parut ke bahagian kulit yang terkena ulat. Kemudian tunggu sebentar, kemudian bilas dengan air bersih.

7. Baking Soda

Anda juga boleh menggunakan baking soda untuk menghilangkan rasa gatal dan mencegah gatal merebak. Kaedahnya cukup mudah, campurkan satu sudu baking soda dengan satu hingga dua sudu air suam. Kemudian, kacau campuran dan sapukan pada kulit yang gatal.

8. Gunakan Salap

Sekiranya perkara di atas tidak berfungsi, cuba gunakan salap hidrokortison atau antihistamin. Walau bagaimanapun, jika salap tidak berfungsi, segera berjumpa doktor, terutama bagi anda yang mengalami alahan. Walaupun racun ulat relatif tidak berbahaya, orang yang mempunyai alahan sangat mungkin mempunyai kesan lain selain gatal. Contohnya, sesak nafas atau pening.

Adakah anda menghadapi masalah kulit kerana ulat atau serangga lain? Anda boleh meminta doktor mendapatkan rawatan yang tepat melalui permohonan. Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Hives boleh berjangkit, ketahui fakta terlebih dahulu
  • Kulit Kemerahan dan Gatal, Hati-hati dengan Gejala Psoriasis
  • Ini adalah pertolongan cemas jika anda disengat ubur-ubur

Recent Posts