Adakah Terdapat Kaedah Berkesan untuk Mencegah Kista?

Jakarta - Kista adalah tumor jinak yang tidak berkembang menjadi barah. Keadaan ini dicirikan oleh penampilan benjolan yang dapat diisi dengan air atau bahan gas di mana-mana tisu badan. Bukan hanya wanita, lelaki juga boleh mendapat sista. Ukuran benjolan bervariasi, tetapi akan menjadi berbahaya jika bertambah besar, kerana meremas organ yang berdekatan.

Penyebabnya bervariasi, mulai dari jangkitan pada jaringan tubuh, pertumbuhan parasit, luka sebelumnya, tumor, kelainan pada perkembangan embrio, kecacatan pada sel, penyumbatan saluran dalam badan, keadaan genetik, dan keadaan keradangan kronik. Dalam kes sista ovari, penampilannya sering terjadi pada wanita dari akil baligh hingga menopaus atau ketika wanita masih haid.

Adakah terdapat kaedah untuk mencegah sista?

Anda harus tahu, kista tidak boleh diperah atau pecah, kerana boleh membuat benjolan menjadi lebih teruk, walaupun tidak terjadi pada semua orang. Bukan hanya itu, memerah atau berusaha memecahkan benjolan juga membolehkan benjolan menjadi lebih besar atau dijangkiti.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara kista dan tumor di rahim

Sebilangan besar jenis sista tidak dapat dicegah daripada berlaku. Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan rawatan di rumah, berikut adalah pilihan alternatif:

  • Bunga dandelion

Bunga satu ini mudah dijumpai di ladang, dan digunakan sebagai ubat herba yang membantu mengurangkan ketulan pada badan. Pengambilan satu porsi dandelion mentah menyediakan 218 miligram keperluan kalium dan dapat mengurangkan ketulan yang berlaku kerana kekurangan kalium dalam tubuh sambil mencegah pertumbuhan ketulan baru.

  • Diet Glikemik Rendah

Selain itu, cara lain untuk mencegah kista adalah mengatur diet anda dan mengutamakan pengambilan makanan dengan indeks glisemik rendah. Jagung atau kentang adalah karbohidrat yang sihat, tetapi mempunyai indeks glisemik yang tinggi, dan tidak digalakkan untuk wanita yang mempunyai benjolan di rahim atau didiagnosis dengan fibroid rahim.

  • Diet dengan Menu Karbohidrat Kompleks

Pencegahan boleh dilakukan dengan menggantikan pengambilan makanan dengan menu yang mengandungi karbohidrat kompleks. Buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian adalah tiga pilihan menu yang disyorkan. Sebabnya, kista boleh berkembang dari gangguan seperti PCOS dan ini dapat diatasi dengan mengubah pengambilan makanan.

Baca juga: 5 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Mioma dan Cyst

Makanan karbohidrat kompleks sangat kaya dengan serat yang membantu melambatkan proses pencernaan sambil mengawal kenaikan gula darah yang mencetuskan diabetes. Wanita dengan fibroid rahim cenderung mempunyai diet yang buruk yang boleh menyebabkan kenaikan gula darah.

  • Echinacea

Bunga yang satu ini sudah begitu terkenal di Amerika sebagai salah satu ramuan ramuan herba tradisional yang dapat membantu melegakan sista. Pengambilan selama 20 hari membantu meningkatkan jumlah sel darah putih dalam darah. Sel-sel ini membantu memecahkan sel-sel abnormal yang mencetuskan ketulan pada ovari.

Elakkan rawatan yang boleh membuat kista menjadi lebih teruk, termasuk menggaru, meremas, dan bahkan menusuk benjolan. Jangkitan dan pendarahan mungkin berlaku jika anda cuba mengikis ketulan sista. Lebih baik jika anda segera membuat temu janji dengan doktor di hospital jika anda ingin merawat kista sepenuhnya. Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan bahaya jangkitan atau keradangan.

Baca juga: Kista boleh berubah menjadi tumor ganas

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses 2019. Cara Mengecutkan Cyst Fibroid Secara Semula Jadi.
kesihatan kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Cyst.
Hidup bersemangat. Diakses 2019. Rawatan Herba untuk Sebaceous Cyst.

Recent Posts