Jangan salah, ini adalah perbezaan antara doktor gigi umum dan doktor gigi pemuliharaan

, Jakarta - Selain doktor gigi umum, terdapat juga doktor gigi yang disebut endodontis. Ahli endodontis juga boleh dipanggil doktor gigi pakar kerana mereka telah menyelesaikan dua tahun latihan tambahan di luar sekolah pergigian.

Latihan tambahan memberi tumpuan kepada diagnosis sakit gigi dan rawatan saluran akar dan prosedur lain yang berkaitan dengan bahagian dalam gigi. Dalam banyak kes, sakit gigi dapat diselamatkan dengan rawatan endodontik. Atas sebab ini, endodontis juga sering menyebut diri mereka sebagai pakar pemeliharaan pergigian. Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Baca juga: Jaga kesihatan gigi anda, ini adalah perbezaan antara panorama dan periapikal

Peranan Doktor Gigi Umum

Sebenarnya, doktor gigi umum adalah penyedia utama rawatan gigi bagi orang-orang dari semua peringkat umur. Doktor gigi am biasanya akan melakukan pemeriksaan menyeluruh pada mulut (termasuk gigi, gusi, dan struktur lain), pembersihan profesional, dan perbincangan mengenai kesihatan gigi umum. Untuk menjadi jelas, berikut adalah perkhidmatan penjagaan doktor gigi umum yang lain:

1. Pencegahan

Doktor gigi am berperanan menjaga kesihatan mulut anda, dengan itu mencegah anda daripada mengalami pelbagai jenis sakit gigi. Peranan doktor gigi umum dalam mencegah sakit gigi boleh dilakukan dalam bentuk pemeriksaan rutin, pembersihan gigi profesional, dan melakukan ujian diagnostik seperti sinar-x untuk menentukan keadaan yang dapat menyebabkan masalah gigi. Doktor gigi am juga akan memberi anda arahan terperinci untuk meningkatkan kebersihan mulut di rumah, dan mungkin juga mengesyorkan penjagaan gigi yang baik.

2. Membantu Mengatasi Masalah Kesihatan Keseluruhan

Dalam banyak cara, kesihatan mulut dapat dilihat sebagai cermin kesihatan umum. Beberapa masalah pergigian mungkin mencerminkan masalah di bahagian badan yang lain dan sebaliknya. Contohnya, jangkitan mulut yang tidak dirawat boleh menyebabkan diabetes bertambah buruk, meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, dan komplikasi semasa kehamilan.

Doktor gigi am dilatih untuk mengenal pasti masalah ini dan masalah lain, dan menawarkan rawatan atau rujukan yang sesuai apabila diperlukan. Satu masalah khusus adalah apnea tidur obstruktif, keadaan yang berpotensi mematikan yang kadang-kadang dapat dirawat dengan ubat oral. Doktor gigi am juga boleh memberikan nasihat pemakanan, nasihat mengenai pemberhentian tembakau dan maklumat kesihatan dan kesejahteraan umum.

Baca juga: Ini adalah pertolongan pertama untuk sakit gigi di rumah

Peranan Pemeliharaan Pergigian

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pakar pemeliharaan gigi adalah pakar yang telah menjalani pendidikan tambahan selama 2-3 tahun dalam bidang endodontik (pemeliharaan gigi). Fokus utama pemeliharaan pergigian itu sendiri adalah melakukan penjagaan gigi dan menjaga gigi selama mungkin di rongga mulut, supaya estetika dan fungsi gigi dapat berjalan dengan normal.

Gigi konservatif juga berperanan dalam melakukan rawatan saluran akar dan prosedur pembedahan yang berkaitan dengan penyakit yang mungkin berdampak pada kesihatan dan penampilan gigi. Rawatan yang diberikan boleh merangkumi pelbagai tambalan, rawatan saluran akar endodontik pembedahan, implan endodontik, pemutihan, dan pengurusan gigi yang trauma.

inlay dan onlay adalah teknik yang biasa digunakan dalam pemeliharaan gigi. inlay dan onlay Gigi adalah pemulihan yang digunakan untuk memperbaiki gigi belakang dengan kerosakan ringan atau sederhana atau gigi retak. Rawatan ini biasanya disediakan untuk orang yang mengalami kerosakan atau kerosakan pada struktur gigi sehingga tambalan sahaja tidak dapat diperbaiki.

Sayanlays dan onlay lebih tahan lama daripada tompok biasa. Diperbuat daripada bahan keras dan tahan lama yang dapat bertahan hingga 30 tahun dan menguatkan gigi hingga 75 peratus.

Penambahan lapisan plastik dengan warna yang sama dengan gigi juga merupakan sebahagian daripada rawatan pemeliharaan gigi. Ini biasanya dilakukan pada orang yang giginya jarang, yang mencetuskan pertumbuhan plak kerana serpihan makanan yang melekat pada celah gigi.

Baca juga: Ini adalah Masa yang tepat untuk membawa anak anda ke Doktor Gigi

Nah, itulah perbezaan antara doktor gigi umum dan doktor gigi. Sekiranya anda menghadapi masalah kesihatan pergigian, segera periksa terus di hospital yang disyorkan . Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko kesihatan jangka panjang. Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Ayuh, muat turun permohonan masa lalu Google Play atau Stor aplikasi.

Rujukan:
Persatuan Endodonti Amerika. Diakses pada tahun 2020. Apakah perbezaan antara doktor gigi dan endodontis?

Recent Posts