Bahaya Gigitan Lipan untuk Manusia

, Jakarta - Walaupun mereka cenderung kecil, lipan sering membuat banyak orang yang melihat mereka merasa takut. Sebabnya, haiwan yang sering tiba-tiba muncul dan merayap mempunyai tanda gigitan yang sangat menyakitkan.

Gigitan lipan sering menyebabkan reaksi keradangan yang ditandai dengan kemunculan ruam kemerahan, hingga munculnya gelembung air di bawah kulit. Selain itu, gigitan lipan juga boleh mencetuskan reaksi alergi yang lebih teruk. Bermula dari mata bengkak dan bibir bengkak, sesak nafas, hingga berdebar-debar. Keadaan ini biasanya berlanjutan selama beberapa hari.

Kesan gigitan lipan berlaku kerana racun yang dihidapinya. Satu kajian mengatakan bahawa racun lipan ini dapat membunuh haiwan yang berukuran besar, bahkan hingga 15 kali lebih besar dari badannya.

Selepas beberapa hari, tanda gigitan lipan biasanya akan bertambah baik. Walau bagaimanapun, jika selepas beberapa hari luka tidak bertambah baik dan sebaliknya menunjukkan gejala yang lebih teruk, anda harus segera berjumpa doktor kulit. Kerana, rasa sakit akibat gigitan lipan berulang boleh menjadi tanda keradangan yang sebelumnya tidak dirawat sepenuhnya.

Sekiranya anda digigit lipan secara tidak sengaja, segera bersihkan kawasan yang terjejas. Selepas itu, kompres kawasan dengan air suam atau air yang mempunyai suhu tidak jauh dari kulit. Sapukan kompres pada kulit selama 15 minit dan lakukan ini sekurang-kurangnya 3 kali sehari.

Fakta Racun Serangga Lipan

Kajian yang dilakukan oleh pakar racun dan racun di Kunming Institute of Zoology di China, mengatakan bahawa racun yang dimiliki oleh lipan cenderung mematikan. Sebabnya, toksin mampu menyekat pergerakan kalium masuk dan keluar dari sel mamalia.

Contoh mamalia yang boleh diserang racun serangga ini ialah tikus. Sekiranya toksin memasuki sel-sel badan, akan terjadi gangguan pergerakan ion kalium yang diperlukan untuk menggerakkan otot. Sekiranya gangguan ini berlaku pada otot di saluran pernafasan, tikus boleh mati kerana tidak dapat bernafas.

Selain itu, racun dari gigitan lipan juga dikatakan boleh menyebabkan aliran darah terkawal ke jantung. Lebih-lebih lagi, ia boleh menyebabkan kematian akibat kegagalan jantung. Walaupun sangat berbahaya, tetapi hingga kini belum dijumpai kematian manusia yang berlaku akibat gigitan lipan. Berdasarkan data yang direkodkan di Jurnal Perubatan Kecemasan , hingga tahun 2006 hanya terdapat tiga kes gigitan lipan yang menyebabkan seseorang mati.

Walaupun kejadian itu jarang berlaku, adalah idea yang baik untuk berjaga-jaga, terutamanya jika anda berada di sekitar serangga ini. Tanda gigitan lipan pada kulit manusia sebenarnya boleh mencetuskan kesakitan dan ketidakselesaan. Salah satu cara untuk mengelakkan gigitan lipan adalah dengan menjaga kebersihan rumah dan bilik anda.

Ini akan mengelakkan lipan atau serangga lain bersembunyi di kawasan yang kotor atau tidak kemas. Jadi, kemungkinan gigitan lipan akan lebih kecil jika kebersihan rumah dijaga.

Adakah anda menghadapi masalah kesihatan atau memerlukan nasihat doktor kerana gigitan serangga? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Cara Merawat Gigitan Tomcat
  • Berhati-hatilah dengan Gigitan Tungau dan Cara Mengatasinya
  • Digigit oleh Lintah Semasa Mendaki Gunung, Inilah Cara Mengatasinya

Recent Posts