Lebih dekat dengan 5 Khasiat Teh Rosella

, Jakarta - Sebelum mendekati manfaat teh rosella dan bahan-bahan di dalamnya, anda perlu mengetahui apa itu teh rosella. Teh rosella adalah teh yang dibuat dari bunga rosella. Bunga rosella itu sendiri adalah bunga merah yang merupakan sejenis tumbuhan herba yang dapat dijadikan teh herba yang menyihatkan tubuh.

Bunga rosella yang dijadikan teh mempunyai kemampuan untuk menyembuhkan 4 kali lebih besar daripada daun misai kucing. Teh rosella juga mempunyai antioksidan yang kuat, jadi bagus untuk menjaga kesihatan organ manusia. Teh rosella mengandungi bahan khas termasuk sebatian fenolik, glukosa bunga raya, dan antosianin. Berikut adalah kelebihan teh rosella untuk kesihatan dan kecantikan badan.

1. Sebagai Antioksidan untuk Badan

Sebatian fenolik yang terkandung dalam teh rosella bertindak sebagai antioksidan dan sangat baik untuk kesihatan dan kecantikan tubuh. Antioksidan berguna untuk mencegah pelbagai penyakit masuk ke dalam badan, dan dapat melawan bakteria dan virus di dalam badan. Selain itu, antioksidan dapat membantu menjaga tubuh dari penuaan dini dan kerosakan pada sel badan.

2. Meningkatkan Kekebalan tubuh

Mungkin anda merasa akhir-akhir ini semakin banyak penyakit muncul dan mengancam kesihatan anda, terutamanya kerana perubahan cuaca yang tidak menentu. Untuk melindungi diri daripada pelbagai penyakit, badan kita perlu meningkatkan daya tahan tubuh. Anda boleh melakukan usaha perlindungan ini dengan rajin minum teh rosella, kerana teh ini dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

3. Membantu Proses Diet

Bagi anda yang menjalani proses diet yang sihat, minum teh rosella pada waktu pagi dan petang akan sangat membantu. Kerana teh rosella mengandungi vitamin C yang tinggi yang dapat membantu tubuh membuang lemak buruk. Selain itu, mengkonsumsi teh rosella membuat tubuh metabolisme dengan baik, sehingga makanan yang masuk cepat diproses menjadi tenaga, bukan lemak. Teh rosella juga dapat menghalang kerja enzim amilase , yang merupakan enzim yang menyerap banyak karbohidrat, sehingga anda dapat menambah berat badan.

4. Meremajakan Kulit

Ancaman radikal bebas dan sinar UV sangat berbahaya bagi kesihatan kulit dan wajah. Tetapi jangan risau, kerana dengan minum teh rosella secara teratur, anda dapat melindungi kulit dan wajah anda. Teh rosella mengandungi protein penting, asid amino, dan vitamin C yang dapat menjadikan kulit dan wajah anda lebih sihat dan cerah.

5. Menurunkan Tekanan Darah

Manfaat lain dari teh rosella adalah bahawa ia dapat membantu menurunkan tekanan darah. Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan pelbagai penyakit lain, seperti gangguan buah pinggang dan strok. Ekstrak kelopak bunga rosella dapat memberikan kesan captopril . Captopril adalah ubat yang tergolong dalam kumpulan perencat enzim penukaran angiotensin (Perencat ACE) .

Fungsi utama captopril adalah untuk merawat hipertensi dan kegagalan jantung. Oleh itu, pengambilan teh rosella baik untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Mengkonsumsi teh rosella secara berkala, selama kira-kira 12 hari, dapat menurunkan tekanan darah hingga 11 persen.

Itulah beberapa kelebihan teh rosella yang berguna untuk kesihatan dan kecantikan badan. Mengonsumsi teh rosella secara berkala akan memberi kesan yang luar biasa pada tubuh anda. Tetapi ingatlah, agar tidak memakannya berlebihan, ya. Kerana setelah semua perkara yang berlebihan tidak akan memberikan kesan yang baik.

Sekiranya anda ingin berbincang secara langsung dengan doktor pakar mengenai kesihatan dan kecantikan badan anda, anda boleh berbual secara langsung di . Anda bukan sahaja dapat mengadakan perbincangan langsung, anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan Apotek Antar dari . Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di App Store atau Google play!

Baca juga:

  • Mata Lebih Cerah dengan Kelebihan Teh Hijau
  • Pelbagai Jenis Teh Korea Baik untuk Kesihatan
  • Kelebihan Teh Hijau dan Teh Olong untuk Menurunkan Berat Badan

Recent Posts