Untuk sihat, adakah orang perlu minum 8 gelas sehari?

Jakarta - Kerana 70 peratus tubuh manusia terdiri dari air, tubuh harus memerlukan cukup cairan setiap hari. Ini juga tidak dapat dipisahkan dari faedah minum 8 gelas sehari yang sering disebut. Namun, adakah benar bahawa minum 8 gelas air sehari dapat memenuhi cairan yang diperlukan oleh badan anda?

Pada dasarnya orang dewasa memerlukan kira-kira dua liter sehari, atau sekurang-kurangnya 8 gelas sehari, atau setara dengan 250 mililiter setiap gelas. Jadi, bukan hanya lapan gelas setiap hari. Terdapat juga pendapat pakar yang berbeza dengan dos penggunaan air setiap hari. Pakar mengatakan, keperluan cairan tubuh setiap orang berbeza yang dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Contohnya, aktiviti fizikal, keadaan persekitaran (panas / sejuk), keadaan fizikal (sihat / tidak / wanita hamil), dan lain-lain.

Orang yang mempunyai aktiviti mengalirkan cecair badan atau tinggal di kawasan panas, pasti memerlukan lebih banyak cecair. Sebabnya adalah kerana cecair yang keluar lebih banyak (melalui peluh atau air kencing). Malah, penggunaan harian boleh melebihi 8 gelas (250 / gelas) sehari.

Sebenarnya, orang yang tinggal di kawasan sejuk seperti negara di Eropah, tidak digalakkan minum sebanyak dua liter sehari. Sekurang-kurangnya, keperluan cecair mereka akan dipenuhi dengan penggunaan air hanya 1.5 liter sehari.

Masuk dan Keluar Mesti Seimbangkan

Pakar mengatakan, keperluan cecair tubuh seseorang berbeza. Contohnya, bergantung pada keperluan badan, aktiviti fizikal, indeks jisim badan, umur, jantina, dan keadaan kesihatan atau penyakit. Dengan kata lain, minum air secukupnya tidak bermaksud anda harus minum air seperti yang disyorkan, lapan gelas atau dua liter sehari. Kerana keperluan cecair badan mesti seimbang antara cairan masuk dan cairan keluar.

Secara amnya, tubuh seseorang akan mengeluarkan kira-kira 2,500 cc cecair atau bersamaan 8-10 gelas sehari. Cecair dapat dikeluarkan melalui air kencing, nafas, peluh, dan proses sisa metabolik (perkumuhan). Apa yang perlu anda ingat, cecair pengganti ini bukan sahaja berasal dari minuman. Ia juga boleh dari makanan seperti sayur-sayuran atau buah-buahan. Menurut pakar, dari makanan anda boleh mendapatkan sekurang-kurangnya 20 peratus pengambilan cecair. Mungkin anda hanya perlu menambahkan 6-8 gelas air setiap hari.

Perhatikan Warna Urin

Walaupun pengambilan cecair badan boleh diambil dari pelbagai jenis cecair, seperti kopi, teh, susu, dan sebagainya, para pakar lebih suka mengambil air. Sebabnya ialah air mengandungi kalori sifar, tidak ada bahan tambahan lain, dan tidak ada karbohidrat sehingga lebih bermanfaat untuk kesihatan tubuh.

Nah, kaedah mudah untuk mengetahui kecukupan cecair badan boleh didapati melalui air kencing atau air kencing. Menurut pakar, jika air kencing anda berwarna kuning cerah dan tidak terlalu berbau, itu bermakna badan anda terhidrasi dengan baik. Namun, jika warnanya semakin gelap dan berbau tidak sedap, itu adalah tanda bahawa badan anda kekurangan cecair badan atau mengalami dehidrasi.

Anda mesti berjaga-jaga tentang keperluan cecair badan. Kerana kekurangan cairan (dehidrasi) atau lebihan cairan tubuh (overhidrasi) kedua-duanya boleh mengganggu kesihatan tubuh. Kesan dehidrasi boleh menjadikan badan letih, sukar untuk menumpukan perhatian, dan tidak fokus. Walaupun overhidrasi dapat membuat anda mudah mual, sakit kepala, perut terasa kenyang, dan pembengkakan sel. Apa yang perlu ditekankan, kesan dehidrasi dan overhidrasi yang paling teruk, boleh mengakibatkan kematian , kamu tahu .

Jadi bagi anda yang masih ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keperluan cecair badan atau faedah minum 8 gelas sehari, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan perkara tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts