5 Jenis Sukan Yang Boleh Mengecilkan Paha

, Jakarta - Salah satu petunjuk untuk langsing bagi wanita adalah dengan perut dan paha yang kecil. Walaupun badan mereka langsing secara keseluruhan, tidak jarang wanita masih kurang percaya diri dan merasakan bahagian tubuh tertentu, terutama paha, masih cukup besar. Anda salah satu daripadanya?

Untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal kadang-kadang memerlukan usaha ekstra. Lebih-lebih lagi, ada beberapa wanita yang mengalami kesukaran untuk mengurangkan bahagian badan mereka. Paling banyak, wanita mengakui bahawa agak sukar untuk mengecilkan paha. Nah, ternyata ada beberapa jenis latihan yang boleh dilakukan untuk mengecilkan paha, anda tahu! Ada apa-apa?

1. Berjoging

Salah satu rahsia untuk mendapatkan paha yang langsing adalah melakukan latihan fizikal yang menjadikan bahagian bawah, iaitu kaki, menjadi tumpuan. Salah satunya adalah dengan berjoging. Jenis senaman ini diketahui berkesan untuk menurunkan berat badan. Sudah tentu, paha dan betis juga akan lebih kecil kerana dalam latihan ini, kaki adalah fokus utama dan bahagian badan yang paling banyak bergerak.

Baca juga: 5 Minit Senaman Sebelum Tidur untuk Paha Ideal

2. Berbasikal

Semasa berbasikal, kaki termasuk paha dan betis akan lebih aktif bergerak ke pedal. Nah, itulah sebab mengapa berbasikal sesuai sebagai jenis sukan pelangsing paha. Bukan hanya itu, aktiviti berbasikal secara berkala juga terbukti memberikan manfaat yang baik untuk kesihatan kardiovaskular dan mengurangkan risiko kemurungan seseorang secara berkesan.

Baca juga: Cara Mengurangkan Depresi dengan Berbasikal

3. Setinggan Tradisional

Anda boleh melakukan pergerakan ini dengan berdiri tegak, kemudian buka kaki sehingga selari dengan bahu anda. Kemudian, hulurkan tangan anda di hadapan dada anda. Setelah kedudukan selesa, ketatkan otot perut anda dan kemudian tarik nafas.

Selepas itu, bengkokkan kedua-dua kaki dan tekan punggung ke belakang, seperti kedudukan ketika anda ingin duduk. Kemudian turunkan badan anda menjadi setengah jongkok atau selari dengan lutut anda. Pegang kedudukan ini dan pastikan punggung dan bahu anda lurus.

Menghembuskan nafas sambil mengekalkan kedudukan ini. Selepas beberapa ketika, kembali ke kedudukan asal. Ulangi pergerakan beberapa kali sehingga paha dan kaki terasa sesak.

4. Paru-paru

Jenis senaman ini adalah latihan membina otot paha paling sederhana, tetapi cukup berkesan. Sebenarnya, melakukan lunges secara berkala dapat membantu menguatkan otot paha dan punggung. Untuk melakukan ini, berdiri dengan kaki selebar bahu.

Kemudian, melangkah atau letakkan satu kaki sedikit lebih jauh ke arah depan. Kemudian, perlahan-lahan turunkan badan ke ketinggian lutut atau bentuk sudut 90 darjah. Pegang kedudukan ini selama beberapa saat, kemudian kembali ke kedudukan semula, yang berdiri tegak.

Ulangi pergerakan pada kaki yang lain. Lakukan pergerakan ini beberapa kali selama 5 hingga 10 minit atau mengikut kemampuan badan.

Baca juga: Dos senaman yang disyorkan untuk kekal sihat

5. Lompat Jongkok Dua Pertiga

Sebarkan kaki anda selari dengan bahu dan lurus badan anda. Kemudian, letakkan lengan anda di sisi anda. Selepas itu, mulailah menurunkan badan anda seolah-olah anda akan melakukan jongkok. Setelah badan anda berada dalam posisi hampir berjongkok, lompat ke atas dan angkat tangan ke atas.

Semasa mendarat, pastikan badan anda kembali ke kedudukan semula. Ulangi pergerakan ini sekurang-kurangnya 20 kali dalam satu set. Lakukan sebanyak 3 set setiap hari untuk mendapatkan paha impian.

Semasa bersenam, pastikan anda tidak mendorong diri sendiri agar tidak mudah sakit. Jangan lupa mengambil makanan tambahan atau vitamin tambahan untuk meningkatkan daya tahan. Lebih mudah membeli vitamin atau produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran , pesanan akan dihantar pulang dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts