Bolehkah Paracetamol menjadi Ubat Sakit Gigi?

, Jakarta - Bolehkah parasetamol digunakan sebagai ubat sakit gigi? Sungguh, sakit gigi boleh menjengkelkan, kerana bukan sahaja anda sukar makan, tetapi juga sukar untuk berkonsentrasi kerana terpaksa menahan kesakitan.

Salah satu cara untuk mengurangkan bengkak dan kesakitan adalah dengan membuat ubat kumur dengan air garam. Tablet penghilang rasa sakit seperti parasetamol juga dapat membantu mengurangkan rasa sakit, tetapi tidak akan menyembuhkan sakit gigi. Anda mesti mengetahui punca sakit gigi anda untuk mengatasinya sepenuhnya.

Paracetamol Hanya Melegakan

Berjumpa dengan doktor gigi jika anda mengalami sakit gigi yang berlangsung lebih dari dua hari. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mempermudah sementara menunggu berjumpa doktor. Salah satunya adalah dengan mengonsumsi Panadol Extra yang disertakan dengan bahan aktif 500 mg Paracetamol dan 65 mg Kafein yang selamat untuk dimakan bagi pengidap penyakit gastrik.

Kandungan ini selamat, kerana had selamat untuk pengambilan kafein setiap hari bagi penghidap penyakit gastrik adalah 100-200 miligram sehari. Oleh itu, telah disahkan bahawa Panadol Extra selamat untuk dimakan. Walau bagaimanapun, disyorkan untuk mengambil Panadol Extra selepas makan.

Tidak hanya kafein, Panadol Extra juga mengandungi 500 miligram parasetamol. Nah, parasetamol itu sendiri adalah ramuan yang boleh digunakan untuk merawat kesakitan ringan hingga sederhana. Ubat ini juga diproses tanpa gluten, laktosa, gula, dan tidak mengandungi ibuprofen.

Ketahui Peraturan Penggunaan

Tidak hanya berkesan untuk melegakan sakit kepala, Panadol Extra juga dapat mengubati demam, sakit gigi, dan sakit yang mengganggu di badan. Ubat ini dijual secara bebas di pasaran, jadi perlu digunakan dengan bijak. Ubat ini boleh diminum 3-4 kali sehari, sebanyak 1 kaplet. Sementara itu, penggunaan harian maksimum ialah 8 kaplet dalam masa 24 jam.

Sakit gigi boleh disebabkan oleh kerosakan gigi, abses gigi, gigi retak atau rosak dan jangkitan serta masalah pendakap gigi. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sakit gigi, tanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Cara terbaik untuk mencegah sakit gigi adalah menjaga kesihatan gigi dan gusi dengan melakukan pelbagai prosedur ini, iaitu:

  1. Lakukan pemeriksaan gigi secara berkala.
  2. Kurangkan makanan dan minuman yang mengandungi gula.
  3. Gosok gigi dua kali sehari selama kira-kira dua minit dengan ubat gigi berfluoridasi.
  4. Bersihkan di antara gigi anda dengan benang atau sikat interdental setiap hari untuk membuang makanan, kotoran, dan plak.

Rujukan:

Rumah BT COM. Diakses pada tahun 2019. 5 cara mengejutkan untuk mengatasi kesakitan sakit gigi.

Selamat mengetahui. Diakses pada tahun 2019. Gigi kebijaksanaan: sakit gigi kebijaksanaan dan melegakan sakit gigi kebijaksanaan.

NHS.UK. Diakses pada tahun 2019. Sakit gigi.

Recent Posts