Lakukan 6 Langkah Ini untuk Merawat Luka Diabetes

, Jakarta - Diabetes mellitus adalah penyakit jangka panjang yang dicirikan oleh gula darah di atas normal. Penyebab gula darah tinggi adalah kekurangan insulin atau pengambilan gula yang sangat tinggi. Diabetes mellitus tidak dapat disembuhkan, tetapi gula darah dapat dikendalikan sehingga kadarnya normal. Gejala seseorang yang menderita diabetes termasuk kencing yang kerap, terutama pada waktu malam, sering merasa dahaga dan lapar, dan mudah letih. Selain itu, kehadiran luka yang sukar disembuhkan juga dapat menunjukkan seseorang menghidap diabetes.

Harus diingat bahawa penyembuhan luka pada penderita diabetes memerlukan waktu lebih lama daripada penyembuhan luka pada penderita diabetes. Pada penderita diabetes yang mempunyai kadar gula tinggi dapat menghalang peredaran darah ke kulit yang berguna untuk merawat luka. Terdapat sebab mengapa luka pada penderita diabetes lebih sukar disembuhkan, iaitu kekebalan yang lemah, penyempitan arteri, dan kadar gula yang tinggi di dalam badan.

Penting untuk difahami bahawa gula yang tinggi dalam darah itu sendiri dapat menjadi sumber makanan bagi bakteria di luka dan membuat aliran darah agak terhalang sehingga proses penyembuhan memerlukan waktu yang lama. Ia juga sukar untuk menyembuhkan luka yang disebabkan oleh cara yang salah untuk merawat luka diabetes. Salah satu cara untuk merawat luka dengan diabetes adalah betul dengan menurunkan kadar gula pada penderita diabetes. Di samping itu, langkah-langkah yang dapat diambil untuk merawat luka dengan diabetes untuk sementara waktu adalah:

  1. Bersihkan luka dengan air mengalir, keringkan, dan sapukan salap antibiotik.
  2. Kurangkan tekanan pada luka.
  3. Kebersihan luka juga perlu dijaga agar perkembangan kuman ini dapat diminimumkan melalui perawatan luka secara berkala.
  4. Elakkan terkena langsung ke kawasan yang cedera dengan menutup luka dengan pembalut.
  5. Bersihkan luka dengan kerap.
  6. Hubungi doktor anda jika tidak sembuh atau sembuh dalam masa 48 jam.

Bagi penderita diabetes yang mengalami luka, mereka diminta untuk menjaga kadar gula darah mereka normal. Anda boleh mengekalkan kadar gula anda dengan cara berikut:

  1. Mengehadkan pengambilan makanan yang mempunyai kandungan gula dan karbohidrat tinggi, seperti kek manis, gula-gula, coklat, nasi, mi, roti, dan lain-lain. Walaupun makanan yang baik untuk penghidap diabetes adalah makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks, seperti oatmeal, beras perang, roti, bijirin, biji-bijian, daging tanpa lemak, kukus, bakar, atau panggang. Bagi sayur-sayuran orang yang menghidap diabetes harus makan brokoli dan bayam.
  2. Selaraskan diet yang sedikit tetapi kerap. Ini bermaksud makan dalam bahagian kecil tetapi boleh melebihi 3x sehari. Mengamalkan diet ini jauh lebih sihat daripada makan jarang, tetapi setelah makan, anda boleh makan dalam jumlah yang banyak.
  3. Bincangkan keadaan anda secara berkala dengan doktor anda dan kerap minum ubat yang disyorkan oleh doktor anda.
  4. Rajin bersenam 3-5 kali seminggu selama 30-45 minit untuk meningkatkan kepekaan insulin.

Setelah luka sembuh, untuk merawat parut yang degil, anda boleh menggunakan salap atau krim yang mengandungi vitamin E. Anda juga boleh meminta ahli dermatologi secara langsung untuk melakukan terapi khas untuk merawat parut. Tetapi sebelum itu anda perlu berbincang dengan pakar dermatologi.

Anda boleh bertanya keadaannya kepada doktor di . Aplikasi kesihatan ini boleh menjadi jambatan bagi anda untuk bertanya dan berbincang dengan ribuan doktor pakar yang dipercayai dan akan memberikan nasihat dan rawatan untuk masalah kesihatan yang anda alami melalui menu. Hubungi Doktor. Di samping itu, anda boleh membeli keperluan perubatan dan vitamin melalui menu Penghantaran Farmasi. Dan beli ubat atau vitamin melalui menu Penghantaran Farmasi. Muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play sekarang.

BACA JUGA: Diabetes Akut, Lakukan Senaman Ini

Recent Posts