Bilakah masa yang tepat untuk hamil lagi selepas pembedahan caesar?

Jakarta - Bahagian caesar adalah kaedah bersalin yang dilakukan kerana beberapa sebab perubatan, seperti keadaan janin yang tidak betul, atau riwayat perubatan ibu yang tidak membenarkan kelahiran normal. Pemulihan selepas pembedahan caesar mengambil masa lebih lama daripada kelahiran normal.

Inilah sebab mengapa ibu tidak boleh hamil dengan cepat setelah melahirkan. Oleh itu, bilakah masa yang tepat untuk hamil selepas pembedahan caesar?

Baca juga: 5 Rawatan Badan yang Boleh Dilakukan Semasa Kehamilan

Masa yang tepat untuk hamil selepas bahagian C

Setelah bersalin secara caesar, ibu harus menunggu sekurang-kurangnya 6-12 bulan sebelum memutuskan untuk hamil lagi. Untuk mengurangkan risiko bahaya kepada ibu dan bayi, jarak selamat untuk hamil selepas pembedahan caesar adalah 24 bulan. Jarak selamat ini juga disyorkan untuk ibu yang bersalin secara normal.

Jurang dua tahun bukan sahaja mengurangkan risiko semasa melahirkan, tetapi juga memberi peluang kepada ibu untuk menjaga anak pertama mereka dengan lebih baik. Tetapi sekali lagi, memutuskan untuk hamil selepas pembedahan caesar adalah keputusan setiap pasangan. Keadaan ini harus dibincangkan secara langsung dengan doktor di hospital terdekat. Sebelum merancang kehamilan, doktor akan memeriksa sama ada ibu bersedia secara fizikal untuk kehamilan seterusnya atau tidak.

Sebab untuk melambatkan kehamilan selepas pembedahan caesar bukan sahaja memberi masa parut pembedahan untuk sembuh sepenuhnya. Badan juga memerlukan lebih banyak masa untuk pulih dengan alasan berikut:

  • Caesarean adalah prosedur pembedahan utama, jadi memerlukan masa pemulihan yang lama. Lebih-lebih lagi, setiap badan berbeza. Semakin lama kelewatan kehamilan seterusnya, semakin kecil risiko komplikasi pada kelahiran berikutnya.
  • Tubuh wanita hamil yang menjalani pembedahan caesar akan kehilangan banyak nutrien semasa proses kelahiran. Memberi ruang untuk kehamilan seterusnya bertujuan untuk memulihkan nutrien yang hilang dari badan.
  • Tidak memberi jarak yang cukup kepada abang dan kakak akan menyukarkan ibu untuk membesarkan dua bayi sekaligus.
  • Ibu yang mengalami komplikasi semasa proses kelahiran sebelumnya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami komplikasi pada kelahiran berikutnya.

Baca juga: Ini adalah perubahan pada wanita hamil pada trimester kedua

Bagaimana Proses Pemulihan Ibu Selepas C-section?

Selepas pembedahan caesar di hospital, ibu dibenarkan pulang 2-5 hari selepas prosedur. Ketika di rumah, ibu tidak digalakkan melakukan aktiviti. tetapi berehat dan jangan banyak bergerak. Ibu dibenarkan menjaga bayi, tetapi jangan berlebihan. Dalam kes ini, ibu boleh meminta pertolongan dari keluarga secara bergilir-gilir menjaga anak.

Salah satu perkara yang mesti dilakukan untuk mempercepat proses pemulihan bahagian caesar adalah dengan tidak mengangkat berat. Selain itu, ibu juga perlu menjaga kesihatan badan dengan makan makanan sihat dan minum air secukupnya. Jangan tergesa-gesa untuk melakukan hubungan seks. Terutama jika jahitan masih sakit.

Baca juga: 5 Perkara Yang Anda Boleh Ketahui Dari Kalkulator Kehamilan

Sekiranya ibu tidak melanggar beberapa langkah yang dicadangkan. Jahitan caesar dapat bertambah baik dengan cepat. Tidak kurang pentingnya, selalu jaga kebersihan kawasan pembedahan, dan pastikan kawasan tersebut tetap kering. Ibu juga harus memakai pakaian yang longgar untuk mengelakkan geseran. Segera berjumpa doktor jika ada tanda-tanda jangkitan, seperti kemerahan, sakit, bengkak, bau busuk, demam tinggi, atau pendarahan di kawasan di mana jahitan digunakan.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan Selepas Bahagian C: Berapa Lama Anda Perlu Menunggu untuk Bersalin?
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Berapa lama selepas pembedahan caesar saya boleh hamil?

Recent Posts