Apendisitis Disebabkan oleh Faktor Keturunan, Benarkah?

, Jakarta - Banyak orang percaya bahawa anda harus berhati-hati terhadap usus buntu jika anda makan makanan pedas terlalu banyak. Namun, adakah ini satu-satunya faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengalami radang usus buntu? Adakah terdapat kaitan dengan apendisitis dengan keturunan?

Harap maklum, apendisitis adalah gangguan yang disebabkan oleh radang usus buntu. Saluran pencernaan adalah kantung berbentuk jari yang menonjol dari usus besar di bahagian kanan bawah perut. Seseorang yang menderita gangguan ini dapat merasakan sakit di kawasan pusar dan sekitarnya. Apabila keradangan semakin teruk, rasa sakit boleh menjadi sangat teruk.

Baca juga: Ketahui 2 Komplikasi yang Disebabkan oleh Apendisitis

Faktor Keturunan Meningkatkan Risiko Apendisitis

Lampiran adalah bahagian tubuh yang tidak mempunyai fungsi dan penyingkirannya tidak menyebabkan perubahan pada tubuh, terutama sistem pencernaan. Namun, ramai orang tertanya-tanya apakah gangguan ini boleh disebabkan oleh keturunan atau sejarah keluarga yang pernah mengalaminya juga?

Sebenarnya, gangguan ini mempunyai risiko yang lebih tinggi apabila keluarga nuklear anda mengalaminya, jadi peningkatannya cukup ketara. Hampir separuh daripada risiko apendisitis akut yang sebelumnya tidak disangka disebabkan oleh keturunan. Malah, dinyatakan bahawa peningkatan risiko radang usus buntu hampir tiga kali ganda kerana sejarah keluarga.

Walaupun begitu, setiap orang masih boleh mengalami gangguan sistem pencernaan tanpa mengira ada atau tidaknya sejarah keluarga mengenai gangguan ini. Namun, jika anda mempunyai keluarga nuklear yang menderita radang usus buntu, maka ada baiknya anda melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala.

Pastikan anda lebih mengetahui gejala-gejala yang timbul akibat radang usus buntu sehingga anda mendapat rawatan dengan segera. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai risiko radang usus buntu yang berkaitan dengan keturunan, bincangkan dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut .

Baca juga: Perkara Yang Boleh Meningkatkan Risiko Apendisitis

Cara Mendiagnosis Apendisitis

Sekiranya doktor anda mengesyaki bahawa anda menghidap radang usus buntu, pemeriksaan fizikal akan dilakukan. Pakar perubatan akan memeriksa kesakitan di bahagian kanan bawah perut dan bengkak di kawasan tersebut. Setelah keputusan pemeriksaan fizikal selesai, doktor boleh memeriksa gejala gangguan tersebut.

Berikut adalah pemeriksaan biasa untuk mengesahkan masalah ini:

1. Pemeriksaan Darah

Cara untuk mengesahkan gejala jangkitan yang berlaku, doktor mungkin melakukan pengiraan darah lengkap. Ujian ini dilakukan dengan mengumpulkan sampel darah dan menghantarnya ke makmal untuk dianalisis.

Gangguan ini boleh menyebabkan jangkitan bakteria, tetapi jangkitan pada saluran kencing juga boleh menyebabkan gejala serupa dengan usus buntu.

2. Pemeriksaan Kehamilan

Wanita yang mengalami kehamilan ektopik boleh salah didiagnosis dengan radang usus buntu. Oleh itu, ujian kehamilan dilakukan untuk mengetahui gangguan yang menyebabkannya.

Doktor akan mengumpulkan sampel air kencing atau darah untuk pemeriksaan. Di samping itu, memeriksa dengan ultrasound transvaginal Ia juga dilakukan untuk mengetahui lokasi persenyawaan telur di dalam badan.

3. Pemeriksaan Pengimejan

Doktor juga boleh mengesyorkan ujian pencitraan pada badan, seperti sinar-X perut, ultrasound perut, imbasan tomografi berkomputer atau CT-Scan, dan pencitraan resonans magnetik (MRI). Ini untuk membantu profesional perubatan menentukan apendisitis atau mencari penyebab gangguan lain yang menyebabkan kesakitan di bahagian bawah badan

perut.

Baca juga: Ini adalah komplikasi yang disebabkan oleh radang usus buntu

Setelah mengetahui sama ada apendisitis mempunyai risiko faktor keturunan yang lebih tinggi, setiap orang harus lebih berhati-hati mengenainya. Juga pastikan untuk mengelakkan kebiasaan yang boleh membuat gangguan lebih cenderung berlaku. Oleh itu, jadikan kebiasaan untuk mengambil makanan berkhasiat dan sihat setiap hari.

Rujukan:
Cari Dokumen Teratas. Diakses pada tahun 2020. Adakah Apendisitis Keturunan?
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Apendisitis.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Apendisitis.

Recent Posts