3 Jenis Spina Bifida Yang Anda Perlu Tahu

Jakarta - Spina bifida adalah cacat lahir yang dicirikan oleh pembentukan jurang atau kecacatan pada tulang belakang dan saraf tunjang bayi. Gangguan ini boleh muncul di mana-mana tulang belakang sekiranya tiub saraf bayi tidak ditutup sepenuhnya, menyebabkan kerosakan pada saraf tunjang dan saraf lain.

Bagaimana Spina Bifida Terjadi?

Dalam keadaan normal, embrio membentuk tiub saraf yang berkembang menjadi sistem tulang belakang dan saraf. Sekiranya proses ini tidak berjalan dengan lancar, beberapa vertebra tidak dapat ditutup dengan betul, mewujudkan jurang. Apabila fisura mencapai sebahagian tisu kulit, seperti kulit di punggung bawah, cairan serebrospinal yang mengelilingi saraf tunjang dapat menolaknya, membentuk kantung yang kelihatan di punggung bawah bayi.

Berikut adalah tiga jenis spina bifida berdasarkan lokasi dan ukuran celah yang terbentuk:

1. Spina Bifida Okult

Jenis ini adalah yang paling umum dan ringan kerana hanya menyebabkan celah kecil terbentuk di antara vertebra dan tidak mempengaruhi saraf. Orang dengan spina bifida jenis ini biasanya hanya mengalami simptom ringan atau bahkan tidak ada gejala.

2. Meningocele

Jenis ini jarang berlaku kerana menyebabkan keadaan yang lebih teruk daripada spina bifida occulta. Orang dengan spina bifida jenis ini dicirikan oleh pembentukan bukaan yang cukup besar sehingga membran pelindung saraf tunjang keluar dari beberapa celah di tulang belakang dan membentuk kantung.

3. Myelomeningocele

Jenis ini adalah yang paling serius kerana dicirikan oleh pembentukan kantung yang penuh dengan membran dan saraf tunjang yang menonjol dari belakang. Dalam kes yang teruk, kantung ini tidak mempunyai kulit, jadi si kecil anda terdedah kepada jangkitan yang boleh mengancam nyawa.

Apakah Punca dan Gejala Spina Bifida?

Punca sebenar spina bifida tidak diketahui. Pakar mengesyaki terdapat sejumlah faktor yang dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran, termasuk kekurangan asid folik, faktor genetik, seks wanita, pengambilan ubat tertentu, dan masalah kesihatan (seperti diabetes dan obesiti).

Gejala yang dialami oleh orang dengan spina bifida berbeza-beza, bergantung pada lokasi celah yang terbentuk di tulang belakang. Tetapi secara umum, gejala yang dialami adalah gangguan mobiliti, gangguan saluran kencing dan pencernaan, dan hidrosefalus.

Bagaimana Spina Bifida didiagnosis dan dirawat?

Diagnosis spina bifida dibuat dengan ujian darah dan ultrasound. Ujian darah bertujuan untuk memeriksa alpha-fetoprotein yang terdapat dalam darah wanita hamil. Tahap alpha-fetoprotein yang tinggi menunjukkan bahawa janin berisiko mengalami kelainan tiub saraf, termasuk spina bifida. Cara untuk mengesahkan diagnosis adalah bahawa doktor melakukan pemeriksaan ultrasound untuk melihat kelainan struktur tertentu di otak bayi. Keabnormalan ini dapat menunjukkan kelainan kongenital, salah satunya spina bifida.

Ujian lain yang boleh dilakukan adalah amniosentesis, yang merupakan prosedur untuk mengumpulkan sampel cecair amniotik untuk diperiksa di makmal. Anda perlu berbincang dengan doktor anda sebelum menjalani ujian ini kerana boleh membahayakan janin. Pemeriksaan selepas bersalin juga diperlukan seperti ultrasound, Imbasan CT , atau MRI untuk menentukan keparahan dan membantu menentukan prosedur rawatan yang sesuai.

Spina bifida biasanya dirawat dengan prosedur pembedahan yang dilakukan sebaik sahaja bayi dilahirkan, iaitu 1-2 selepas kelahiran. Tindakan ini bertujuan untuk menutup jurang yang telah terbentuk dan pada masa yang sama merawat hidrosefalus si kecil. Rawatan lebih lanjut yang perlu dilakukan adalah terapi okupasi atau terapi fisik, penggunaan alat bantu dalam bentuk tongkat atau kerusi roda, dan penggunaan ubat-ubatan untuk merawat saluran kencing dan gangguan pencernaan.

Bolehkah Spina Bifida Dicegah?

Spina bifida dapat dicegah, salah satunya adalah dengan memenuhi keperluan asid folik anak anda sebelum dan semasa kehamilan. Dos asid folik yang disyorkan ialah 400 mikrogram sehari. Ibu boleh mendapatkannya secara semula jadi dengan memakan bayam, kuning telur, kacang, dan brokoli. Ibu juga boleh mengambil suplemen asid folik semasa mengandung untuk memenuhi keperluan asid folik.

Itulah jenis spina bifida yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kehamilan, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui ciri Hubungi Doktor melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 4 Jenis Kelainan pada Kehamilan
  • 5 Punca Bayi Lahir Pramatang
  • Ultrasound 2D, 3D dan 4D, apa bezanya?

Recent Posts