Panu Boleh Diubati Dengan Diet?

, Jakarta - Salah satu penyakit kulit yang perlu diperhatikan adalah penampilan tinea versicolor. Keadaan ini berlaku kerana jangkitan kulat yang mengganggu pigmen kulit. Jangkitan kemudian menyebabkan tompok berwarna lebih terang atau lebih gelap muncul di permukaan kulit. Bintik-bintik biasanya akan muncul dengan perlahan, tetapi lama-kelamaan bintik-bintik akan bergabung dan membentuk tanda atau tompok yang lebih besar.

Panu yang muncul di permukaan kulit bukanlah penyakit yang menyebabkan kesakitan. Penyakit ini juga tidak menular. Panu boleh muncul di mana sahaja di badan, tetapi paling sering dijumpai pada kulit di bahagian belakang, dada, lengan atas, leher, dan perut. Semua orang boleh mengalami penyakit ini, tetapi risiko terbesar adalah pada remaja. Walaupun tidak menyakitkan, tinea versicolor boleh mengganggu penampilan dan mengurangkan keyakinan diri. Jadi, bagaimana merawat tinea versicolor?

Baca juga: Panu pada Wajah Mengganggu Penampilan, Inilah Cara Mengatasinya

Mengatasi Panu dengan Diet

Panu boleh mengganggu penampilan dan membuat seseorang merasa tidak selesa. Oleh itu, pelbagai cara biasanya akan dilakukan untuk menghilangkan bintik-bintik ini. Secara amnya, tinea versicolor pada permukaan kulit akan dirawat dengan terapi antijamur. Tujuannya adalah untuk membunuh kulat yang menyebabkan tinea versicolor, sehingga bintik-bintik pada kulit juga hilang.

Terapi antijamur untuk merawat tinea versicolor boleh dilakukan dengan penggunaan losyen, krim, atau syampu. Rawatan penyakit ini bergantung pada keparahan dan jumlah bintik yang muncul di permukaan kulit. Selain itu, masalah kulit ini juga dapat ditangani dengan menyesuaikan diet yang lebih sihat.

Titik panu boleh menyerang sesiapa sahaja. Gejala yang paling jelas adalah kemunculan tompok-tompok putih atau gelap di permukaan kulit. Selain itu, bintik-bintik juga boleh berwarna merah jambu, merah, coklat, atau coklat. Bintik tinea versicolor boleh muncul di mana sahaja, tetapi paling sering dijumpai di bahagian belakang, dada, leher, atau lengan atas. Keadaan ini juga menyebabkan kulit terasa kering, bersisik, atau gatal.

Baca juga: Ketahui 4 Tabiat Yang Boleh Membesarkan Panu di Badan

Panu muncul kerana perkembangan kulat pada kulit. Terdapat beberapa faktor yang dapat menyebabkan cendawan tumbuh, salah satunya dipicu oleh sistem imun yang lemah. Keadaan ini juga boleh berlaku kerana perubahan hormon atau masalah pemakanan, iaitu kekurangan nutrisi. Bintik-bintik panu juga sering dijumpai ketika seseorang mengalami keringat berlebihan, mempunyai riwayat keluarga dengan penyakit yang sama, dan mempunyai kulit berminyak.

Selain rawatan losyen atau krim, tinea versicolor juga dapat diatasi dengan menyesuaikan diet. Sebenarnya, tidak ada diet khusus untuk penyakit ini, tetapi orang dengan tinea versicolor disarankan untuk makan makanan yang sihat, terutama yang dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Ingat, salah satu penyebab tinea versicolor boleh muncul adalah sistem imun seseorang yang lemah.

Orang yang cenderung kepada tinea versicolor disarankan untuk meningkatkan jumlah penggunaan makanan yang mengandung banyak selenium, zink, zat besi, dan vitamin A, B6, dan E. Jenis makanan ini sebenarnya dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh, jadi mereka kurang terdedah kepada jangkitan. Di samping itu, anda harus mengelakkan makanan yang dapat memicu peningkatan pengeluaran minyak kulit, seperti makanan yang mengandungi banyak gula dan karbohidrat halus.

Baca juga: Ketahui 4 Ubat Panu Yang Boleh Digunakan di Rumah

Ketahui lebih lanjut mengenai tinea versicolor dan cara merawatnya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada 2019. Tinea Versicolor.
Hidup bersemangat. Diperoleh pada 2019. Makanan yang Harus Dielakkan Sekiranya Anda Mempunyai Tinea Versicolor.

Recent Posts