Sebab-sebab Penting untuk Mengasingkan Sisa Organik dan Anorganik

Jakarta - Pernahkah anda mendengar panggilan untuk memisahkan jenis sampah sebelum membuangnya? Sebenarnya, apa faedahnya?

Sampah adalah sampah atau sisa dari satu perkara yang tidak lagi sesuai digunakan. Pada asasnya, jenis sampah dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu sisa organik dan sampah bukan organik. Baiklah, kedua-dua jenis sampah ini sebenarnya disarankan untuk dipisahkan.

Perbezaan paling asas antara kedua-dua jenis sampah ini adalah masa yang diperlukan untuk menguraikan. Sisa organik adalah sejenis sampah yang dapat dan diuraikan dengan cepat. Sebaliknya, sisa bukan organik sukar diurai dan memakan masa yang lama.

Sisa organik dapat diuraikan walaupun dibuang dan akan hilang dengan sendirinya. Beberapa contoh sampah yang tergolong dalam kategori sisa organik termasuk sisa makanan, kulit buah, sisa makanan dari dapur, dan daun. Biasanya sampah jenis ini juga dapat diproses kembali menjadi makanan haiwan, biogas, dan juga baja.

Sebaliknya, sisa bukan organik biasanya sukar diuraikan. Termasuk dalam senarai sampah jenis ini adalah botol minuman, plastik, dan tin. Sampah ini tidak akan musnah dalam masa yang lama walaupun dibakar. Walau bagaimanapun, sisa bukan organik masih mempunyai nilai ekonomi dan boleh digunakan sebagai sesuatu yang lebih berguna.

Sekarang, dengan memisahkan pelupusan dua jenis sampah ini, ia sebenarnya dapat membantu mencegah pengumpulan sampah. Di samping itu, memisahkan sampah organik dan bukan organik dapat memudahkan pemilihan dan penggunaan semula jenis sampah mengikut penggunaannya.

Mengasingkan Sampah Boleh Menjadikan Hidup Lebih Sihat

Selain memudahkan pembuangan dan pemprosesan semula, memisahkan pembuangan sampah organik dan bukan organik dapat mengelakkan pengumpulan sampah. Sebabnya, sampah yang terkumpul dapat menjadi sarang kuman dan bakteria yang menjadi penyebab utama penyakit.

Bukan hanya itu, timbunan sampah sebenarnya boleh mencetuskan pencemaran udara. Kadang-kadang, pencemaran udara menyebabkan masalah kesihatan, terutama yang berkaitan dengan paru-paru dan pernafasan.

Tumpukan sampah juga boleh menyebabkan masalah di persekitaran yang boleh menyebabkan masalah kesihatan juga. Tidak memisahkan sampah dan membiarkannya terkumpul dengan mudah boleh mencetuskan banjir.

Sekiranya ini berlaku, sampah akan mencemarkan air dan menyebabkan manusia mengalami penyakit yang berkaitan dengan kulit, seperti gatal-gatal. Dalam beberapa kes, air yang tercemar dengan timbunan sampah dapat membuat seseorang mengalami mual, muntah, dan cirit-birit.

Nah, apabila pembuangan sampah organik dan bukan organik dipisahkan, terdapat banyak faedah yang dapat dinikmati. Bermula dari udara yang lebih sihat, persekitaran yang bersih dan air yang terjamin. Pembuangan sampah mengikut jenisnya juga akan memudahkan pemprosesan semula. Contohnya, membuang sampah bukan organik ke dalam satu bekas akan memudahkan orang yang ingin mengambil dan mengitar semula sampah tersebut. Dia juga tidak perlu lagi membuang sampah, yang sebenarnya boleh menyebabkan masalah kebersihan di persekitaran rumah.

Selain menyusun sampah, anda juga dapat menjaga kesihatan dengan kerap mengambil vitamin tambahan untuk kecergasan badan. Lebih mudah membeli vitamin, makanan tambahan, dan produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Penghantaran percuma, anda tahu! Ayuh , muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Recent Posts