Tidak perlu panik, berikut adalah cara mengatasi keputihan

, Jakarta - Merawat kawasan penting adalah perkara penting yang harus dilakukan. Sebabnya, kawasan ini mudah diserang oleh banyak gangguan. Kelainan yang biasanya menyerang kawasan wanita disebabkan oleh bakteria. Salah satu gangguan yang sering menyerang wanita adalah keputihan.

Keputihan adalah perkara yang sangat normal yang berlaku pada setiap wanita. Cecair yang keluar dari bahagian penting ini membawa sel mati dan bakteria yang berbahaya bagi vagina. Oleh itu, pencegahan ini sangat penting untuk dilakukan. Inilah cara mengatasi keputihan yang boleh dilakukan!

Baca juga: Ketahui 6 Tanda-tanda Keputihan Tidak normal

Cara mencegah keputihan

Keputihan adalah perkara biasa bagi seorang wanita. Ini adalah cara yang sihat bagi tubuh untuk mengeluarkan cecair dan sel mati dari sistem pembiakan. Apabila keputihan berlaku, vagina akan mengeluarkan keputihan yang jelas atau putih. Walaupun keputihan adalah perkara biasa, keadaan ini juga boleh menjadi gejala gangguan yang lebih serius.

Keputihan adalah normal bagi wanita yang masih haid. Di samping itu, kerana perubahan hormon dalam badan, wanita hamil akan lebih mudah mengalami keputihan. Wanita akan berhenti mengalami keputihan ketika memasuki menopaus.

Keputihan mungkin bukan tanda apa-apa. Namun, jika warna, bau, atau tekstur yang keluar berbeza dari biasanya, ada baiknya segera berjumpa doktor. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi , kamu tahu!

Agar gangguan itu tidak bertambah buruk, anda boleh melakukan beberapa cara untuk mengatasinya. Ini dilakukan agar bahagian wanita anda kekal sihat. Di samping itu, bagaimana menangani gangguan ini bergantung kepada penyebabnya. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi masalah keputihan yang boleh anda lakukan:

  • Jaga kebersihan vagina dengan selalu membasuhnya dengan sabun ringan dan air suam.

  • Jangan sekali-kali menggunakan sabun wangi dan produk semburan pada kawasan feminin.

  • Sentiasa bersihkan vagina dari depan ke belakang selepas membuang air kecil. Ini untuk mengelakkan bakteria memasuki vagina dan menyebabkan jangkitan.

  • Elakkan pakaian yang terlalu ketat, sehingga faraj masih boleh bernafas.

Baca juga: Berikut adalah ciri-ciri keputihan yang normal

Sekiranya kaedah menangani keputihan tidak berkesan, anda harus segera berjumpa doktor. Secara amnya, doktor akan memberikan terapi ubat untuk mengatasi keputihan yang tidak biasa. Berikut adalah beberapa ubat yang mungkin ditetapkan oleh doktor anda:

  • Ubat anti-kulat: Doktor anda mungkin memberi anda ubat untuk merawat jangkitan kulat yang menyebabkan keputihan, seperti clotrimazole dan miconazole. Ubat itu boleh disapu pada vagina dengan menggunakan krim.

  • Ubat Antibiotik: Ubat ini akan diberikan sekiranya penyebab keputihan pada badan adalah bakteria. Dadah seperti clindamycin boleh berguna untuk merawat gangguan bakteria yang menyebabkannya. Antibiotik ini boleh dalam bentuk pil atau krim topikal.

  • Ubat Antiparasit: Anda juga boleh mendapatkan ubat untuk merawat parasit di kawasan faraj. Ini dilakukan dengan mengambil metronidazole atau tinidazole. Setelah diminum secara berkala, parasit dalam badan akan mati.

Baca juga: Gejala Keputihan Berbahaya

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini dengan meminta doktor dari . Anda juga boleh membeli ubat melalui . Tanpa perlu mengantri, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Jadi, tunggu apa lagi? Muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2019. Apa itu Keputihan?
WebMd. Diakses 2019. Keputihan: Apa yang Tidak normal?

Recent Posts