Wanita dengan buasir boleh melahirkan secara normal?

Buasir adalah keadaan kesihatan yang biasa dialami oleh wanita hamil. Bagi wanita hamil yang ingin melahirkan secara normal, tidak perlu risau jika mereka mengalami keadaan ini. Sekiranya buasir tidak terlalu parah, ibu masih boleh melahirkan secara normal. Di samping itu, terdapat banyak cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk melegakan buasir sebelum bersalin

, Jakarta - Buasir adalah keadaan apabila saluran darah membengkak di kawasan dubur dengan ukuran relatif mulai dari sekecil kacang hingga sebesar biji anggur. Saluran darah yang bengkak ini boleh menyebabkan kesakitan dan pendarahan.

Sesiapa sahaja boleh mendapat buasir, tetapi wanita hamil berisiko lebih tinggi. mengikut Pejabat Kesihatan Wanita (OWH), sehingga 50 peratus wanita hamil mengalami buasir. Keadaan kesihatan ini biasanya berlaku pada trimester ketiga. Buasir tentunya memberikan kerisauan tersendiri bagi wanita hamil yang ingin melahirkan secara normal. Bolehkah wanita hamil dengan buasir melahirkan secara normal? Dapatkan jawapannya di sini.

Baca juga: Gejala Buasir Yang Sering Diabaikan

Punca Buasir Semasa Kehamilan

Kehamilan menyebabkan rahim terus mengembang dan memampatkan saluran darah di pelvis. Belum lagi peningkatan hormon progesteron, yang melonggarkan saluran darah dan membolehkannya membengkak dengan lebih mudah. Progesteron juga menyumbang kepada sembelit dan melambatkan kerja usus sehingga gabungan ini semuanya menyebabkan buasir semasa kehamilan.

Sebilangan wanita hamil juga mengalami buasir pada masa sebelum kehamilan kerana mereka sudah mempunyai masalah pencernaan. Sekiranya anda menghidap buasir sebelum hamil, anda cenderung menghidapnya semasa hamil. Keadaan kesihatan ini juga dapat berkembang setelah melahirkan kerana tekanan semasa bersalin.

Bolehkah Wanita yang Mengalami Buasir Melahirkan Normal?

Sama ada wanita dengan buasir boleh melahirkan biasanya bergantung pada tahap buasir yang mereka alami. Sekiranya buasir tidak terlalu parah, ibu dapat melahirkan secara normal tanpa masalah. Walau bagaimanapun, jika keadaan buasir teruk, doktor biasanya memberi pilihan untuk bersalin secara Caesarean. Tidak jarang ada juga wanita hamil yang masih melahirkan secara normal, tetapi setelah kelahiran baru menjalani pembedahan memotong buasir.

Untuk pilihan yang akan diikuti, semuanya bergantung pada kesediaan ibu dan tentunya setelah mendapat nasihat perubatan dari doktor.

Baca juga: Apa yang Perlu Tahu Sekiranya Anda Mempunyai Penghantaran Biasa

Cara Mengatasi Buasir Semasa Kehamilan

Apabila mengetahui keadaan buasir yang dialami oleh wanita hamil, sudah tentu ada beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk mengurangkan tahap pembengkakan pada buasir. Walau bagaimanapun, rawatan bermula dari diet dan jenis aktiviti yang dijalankan dapat mencetuskan perkembangan buasir. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk melegakan buasir:

  • Memampatkan dengan Tuala Sejuk

Salah satu cara melegakan buasir semasa mengandung adalah dengan memampatkan buasir dengan tuala sejuk. Biasanya ini dilakukan 3-5 kali selama 7 minit untuk hasil yang berkesan.

  • Rendam di Air suam

Ternyata selain teknik memampatkan dengan tuala sejuk, salah satu cara lain untuk melegakan buasir adalah dengan berendam di dalam air suam. Agar tidak terlalu melampau, kerana kenaikan suhu dapat mempengaruhi keadaan kehamilan, ibu hanya dapat merendam kawasan pantat. Air suam juga dapat berfungsi mengempis saluran darah yang bengkak, mengurangkan keradangan, dan menghilangkan bakteria yang tumbuh di kawasan dubur.

  • Elakkan Duduk untuk Jangka Panjang

Duduk boleh memberi tekanan pada kawasan dubur, menyebabkan pembengkakan saluran darah meningkat. Oleh itu, cubalah bangun dari bangku setiap beberapa jam agar tidak terjadi peningkatan pembengkakan dan peredaran darah mengalir dengan lancar di kawasan pantat, terutama dubur.

  • Tambahkan Pengambilan Serat dalam Makanan

Wanita hamil memerlukan pengambilan serat, terutama dengan buasir, mereka memerlukan pengambilan lebih banyak dan banyak lagi. Keperluan untuk air dan cairan juga tidak boleh dikecualikan. Juga elakkan ketegangan yang terlalu kuat semasa buang air besar sehingga saluran darah di kawasan dubur tidak membesar.

  • Latihan Kegel

Cara lain untuk merawat buasir semasa hamil adalah dengan melakukan senaman Kegel. Kaedah ini berkesan dan mudah dilakukan kerana wanita hamil boleh menggunakannya di mana sahaja dan bila-bila masa, walaupun dalam keadaan yang tidak terhad. Selain mengetatkan otot rektum, latihan Kegel juga berkesan dalam melatih otot-otot vagina.

Baca juga: 4 Salap untuk Merawat Buasir yang Boleh Anda Cuba

Sekiranya rawatan di atas tidak membantu melegakan buasir atau jika anda mengalami kesakitan dan pendarahan yang teruk dari rektum, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan. Cukup gunakan aplikasi untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang juga untuk memudahkan ibu mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap semasa hamil.

Rujukan:
Kehormatan Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Berurusan dengan buasir semasa kehamilan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Buasir Kehamilan: Apa yang Perlu Anda Ketahui.

Recent Posts