Benarkah Ikan Ular Boleh Memulihkan Luka Selepas Bersalin?

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar bahawa seseorang yang baru saja menjalani operasi, atau baru melahirkan harus segera memakan ikan ular untuk mempercepat penyembuhan luka? Ternyata banyak yang percaya bahawa ikan ular mempunyai manfaat dalam menyembuhkan luka pasca operasi, dan juga luka dalam. Sebabnya, ikan ular mempunyai kandungan protein yang tinggi dan juga albumin, yang merupakan sejenis sebatian yang diperlukan oleh tubuh dalam proses penyembuhan luka.

Namun, adakah ini benar? Adakah terdapat faedah lain dari ikan ular? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: Cara merawat jahitan selepas bersalin secara normal

Ikan Ular untuk Menyembuhkan Luka Bersalin

Berita yang mengatakan bahawa ikan baik untuk menyembuhkan luka setelah pembedahan adalah benar. Namun, sebenarnya ikan snakehead ini juga mempunyai banyak manfaat, seperti bagi penghidap diabetes dan strok. Ini kerana ikan snakehead rendah lemak dan mempunyai kandungan kalori yang cukup tinggi. Ikan snakehead terbukti mempunyai protein tinggi, bahkan mengalahkan salmon. Kandungan protein dalam ikan snakehead juga lebih tinggi daripada bandeng, ikan mas, dan ikan kakap. Jadi, selain berguna dalam penyembuhan luka, ikan ular juga dapat memberikan nutrisi tinggi bagi mereka yang kekurangan zat makanan.

Namun, bagi mereka yang tidak suka makan ikan snakehead, sekarang Anda juga dapat mengkonsumsi ikan snakehead dalam bentuk kapsul yang berisi ekstrak ikan snakehead. Oleh itu penyembuhan luka dapat lebih cepat. Di samping itu, doktor biasanya juga menasihati pesakit untuk mengonsumsi makanan yang tinggi protein dan albumin, seperti ikan ular ini.

Sebilangan ibu yang melahirkan melalui pembedahan caesar juga harus mengambil ikan ular sehingga luka sayatan dari operasi akan cepat sembuh. Bukan hanya itu, kandungan nutrisi ikan ular juga menjadikan tubuh ibu lebih cergas. Jadi, setelah melahirkan, ibu menjadi sihat semula dan tidak mudah sakit.

Baca juga: Lakukan Penghantaran Biasa, Sediakan 8 Perkara Ini

Petua Lain untuk Penyembuhan Selepas Bersalin

Selain makan ikan snakehead, ada beberapa cara yang dapat dilakukan oleh ibu untuk cepat merasa lebih sihat setelah melahirkan:

  • Bantu Penyembuhan Perineum. Sapukan ais ke perineum setiap beberapa jam selama 24 jam pertama selepas melahirkan. Semburkan air suam ke kawasan tersebut sebelum dan selepas membuang air kecil untuk mengelakkan air kencing merengsakan kulit yang koyak. Cuba mandi air suam selama 20 minit beberapa kali sehari untuk menghilangkan rasa sakit. Cuba elakkan berdiri atau duduk dalam jangka masa yang lama, dan tidur di sisi anda.
  • Rawat Parut bahagian C. Bersihkan sayatan Bahagian C perlahan-lahan dengan sabun dan air sekali sehari. Keringkan dengan tuala bersih, kemudian sapukan salap antibiotik. Tanya doktor di mengenai adakah lebih baik menutup luka atau membiarkannya terbuka. Elakkan membawa banyak barang, dan tunda latihan yang berat sehingga anda mendapat persetujuan daripada doktor anda.

Baca juga:Ini adalah risiko salah tekanan semasa melahirkan

  • Melegakan Sakit dan Sakit. Sekiranya anda sakit akibat tekanan, ambil acetaminophen. Kurangkan rasa sakit secara keseluruhan dengan pancuran mandian air panas atau pemanas, atau juga urut.
  • Pastikan Makan Sihat untuk BAB Biasa. Pergerakan usus pertama selepas melahirkan boleh memakan masa, tetapi jangan memaksa apa-apa. Makan banyak makanan kaya serat (biji-bijian, buah-buahan, sayur-sayuran), berjalan-jalan, dan gunakan pelembut najis yang lembut untuk menjaga dan tetap teratur. Elakkan meneran, yang tidak baik untuk air mata perineum atau parut bahagian caesar.
  • Adakah Kegels. Tidak ada cara yang lebih baik untuk memulihkan faraj anda, menjadikan hubungan seks lebih menyenangkan bagi anda dan pasangan anda, dan merawat urat nanah selepas bersalin. Jadi, mulailah dengan latihan Kegel selepas bersalin sebaik sahaja anda merasa selesa, dan berhasrat untuk melakukan tiga set latihan Kegel setiap hari.
Rujukan:
Tempo. Diakses pada tahun 2020. Ikan Snakehead Membantu Pemulihan Selepas Melahirkan, Mitos atau Fakta?
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2020. Pemulihan Selepas Bersalin.

Recent Posts