Buasir hanya dapat disembuhkan dengan pembedahan, betul?

, Jakarta - Buasir alias buasir adalah sejenis penyakit yang sering diremehkan, kerana lokasi perkembangannya sering membuat seseorang mengabaikannya dan hanya menyedari setelah benjolan tumbuh dan mula mengganggu.

Sekiranya demikian, buasir biasanya akan menyukarkan penghidapnya, terutamanya jika anda harus duduk lama. Buasir yang sudah teruk mungkin memerlukan tindakan perubatan dalam bentuk pembedahan untuk mengatasinya. Namun, itu tidak bermaksud pembedahan adalah satu-satunya cara untuk merawat buasir.

Baca juga: Adakah Penghidap Buasir Perlu Pembedahan?

Buasir adalah keadaan yang berlaku apabila urat di rektum atau dubur menjadi bengkak dan meradang. Ini menyebabkan penyumbatan pengembalian darah vena. Prosedur pembedahan untuk penyakit ini biasanya akan dianjurkan jika pelbagai rawatan buasir telah dilakukan, tetapi sama sekali tidak dapat mengurangkan gejala. Dengan kata lain, tidak semua diagnosis buasir harus dirawat secara pembedahan.

Pada dasarnya, buasir terbahagi kepada dua jenis bergantung pada lokasi perkembangannya, iaitu buasir dalaman dan buasir luar. Perbezaan antara kedua-dua jenis buasir ini adalah lokasi saluran darah yang melebar. Sekiranya urat yang meradang terletak di dalam punggung, ia disebut buasir dalaman. Sebaliknya, apabila pembengkakan berlaku pada saluran di luar, ia disebut buasir luar. Pembedahan buasir dilakukan sekiranya terdapat buasir luaran besar atau buasir dalaman yang menonjol dari dinding rektum ke dubur.

Cara Mengatasi Buasir Tanpa Prosedur Pembedahan

Penyakit buasir sebenarnya juga terbahagi kepada beberapa peringkat bergantung kepada keparahan dan keadaan benjolan buasir. Pada tahap rendah, iaitu darjah I dan II, biasanya buasir dapat dirawat dengan terapi ubat.

Walau bagaimanapun, pemberian ubat kepada orang dengan buasir sebenarnya hanya mengurangkan gejala. Oleh itu, sangat penting untuk memperhatikan beberapa tabiat dan rawatan di bahagian belakang badan, terutama tempat di mana buasir berkembang.

Baca juga: Kerja Pejabat Duduk Terlalu Lama, Waspada dengan Buasir

Selain pembedahan, terdapat sejumlah pertolongan cemas yang dapat dilakukan untuk merawat buasir. Penyakit ini boleh berlaku kerana faktor kebiasaan, seperti makan secara sembarangan dan menunda buang air besar. Sebenarnya, tabiat itu sangat berbahaya dan dapat dengan cepat mencetuskan kejadian buasir. Jadi, apa yang boleh dilakukan untuk mengatasi buasir?

  • Elakkan Memegang Poop

Mengendalikan pergerakan usus (BAB) yang kerap adalah salah satu pencetus buasir. Sebabnya, orang-orang yang terbiasa melakukan ini cenderung harus mendorong kuat, sehingga membuat buasir berisiko tumbuh. Oleh itu, pastikan anda segera ke tandas apabila anda merasa seperti buang air besar atau menjadualkan pergerakan usus, untuk mengelakkan risiko sembelit atau gangguan pencernaan yang lain.

  • Mengekalkan Diet yang Sihat

Ramai yang percaya bahawa kebiasaan makan makanan pedas boleh menyebabkan buasir. Tapi jangan risau, ini hanya mitos. Kebiasaan makan makanan pedas memang boleh membuat seseorang mengalami sakit perut, bahkan cirit-birit, tetapi itu bukan penyebab langsung buasir. Walau bagaimanapun, ini boleh berubah menjadi buasir jika cirit-birit berlaku secara berterusan untuk jangka masa yang panjang. Untuk mengelakkan ini, hadkan jumlah penggunaan makanan pedas.

Selain itu, banyakkan makan makanan serat, seperti brokoli, kacang-kacangan, gandum, dan buah-buahan. Ini kerana makanan yang tinggi serat dapat mengurangkan pendarahan, keradangan dan pembengkakan lebih lanjut, dan membuat pergerakan usus lebih lancar.

  • Sukan

Mencegah buasir sebenarnya boleh dilakukan dengan senaman yang kerap. Ini kerana senaman dapat membantu menjaga berat badan anda dalam keadaan seimbang. Kerana berat badan berlebihan atau gemuk ternyata menjadi salah satu faktor pencetus buasir. Walaupun begitu, ada baiknya menghindari jenis latihan yang terlalu berat, seperti mengangkat berat.

Baca juga: Berat badan berlebihan boleh menyebabkan buasir, berikut penjelasannya

Ketahui lebih lanjut mengenai cara merawat buasir dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts