Hemorrhoidectomy, Pembedahan untuk Merawat Buasir

, Jakarta - Buasir atau buasir dapat dirawat dengan prosedur pembedahan yang disebut hemorrhoidectomy. Secara amnya, prosedur ini akan disarankan sekiranya rawatan buasir lain telah dilakukan tetapi tidak berjaya. Walaupun dalam beberapa kes buasir dapat muncul tanpa gejala yang mengganggu, rawatan mungkin diperlukan untuk mengatasi ketidakselesaan yang disebabkan oleh penyakit ini.

Buasir atau buasir adalah penyakit yang berlaku kerana terdapat pembengkakan atau pembesaran saluran darah di hujung usus atau rektum. Pembengkakan juga berlaku di rektum atau dubur. Buasir boleh berlaku pada sesiapa sahaja dan boleh dicirikan oleh beberapa gejala yang menjadikan dubur tidak selesa dan gatal. Keadaan ini juga dicirikan oleh pembengkakan dan kerengsaan di kawasan tersebut. Apabila simptomnya sangat mengganggu, pembedahan hemorrhoidectomy mungkin diperlukan untuk menghilangkan buasir.

Baca juga: Buasir hanya dapat disembuhkan dengan pembedahan, bukan?

Cara merawat buasir yang boleh dilakukan

Pembedahan buasir boleh dilakukan untuk merawat buasir. Biasanya, tindakan ini dilakukan sekiranya rawatan lain telah dilakukan tetapi tidak berjaya. Secara umum, prosedur ini dilakukan sebagai usaha menghilangkan buasir. Hemorrhoidectomy biasanya dilakukan di bawah anestesia umum. Orang yang akan menjalani prosedur ini dibuat tidak sedarkan diri agar tidak merasa sakit semasa prosedur hemoroidektomi. Biasanya, ubat bius akan hilang beberapa jam selepas pembedahan selesai.

Untuk menghilangkan buasir, pembedahan hemorrhoidectomy dilakukan dengan melibatkan sayatan kecil di dubur. Kemudian, sayatan akan digunakan sebagai jalan untuk memotong buasir. Prosedur pembedahan akan dilakukan pada tisu badan di mana buasir dijumpai. Pembuluh darah yang bengkak kemudiannya akan diikat, sehingga risiko pendarahan dapat dicegah. Selepas itu, proses penyingkiran buasir akan bermula. Setelah selesai, doktor akan menjahit kawasan dua belas sayatan yang ditutup. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, parut pembedahan mungkin dibiarkan terbuka.

Baca juga: Gejala Buasir Yang Sering Diabaikan

Setelah menjalani pembedahan, biasanya akan muncul gejala kesakitan untuk beberapa waktu. Masa pemulihan yang diperlukan selepas pembedahan ini biasanya hingga 2 minggu. Walau bagaimanapun, jangka masa penyembuhan mungkin berbeza dari orang ke orang. Satu perkara yang pasti, seseorang harus berehat selama kira-kira 7 hari selepas prosedur, untuk mempercepat pemulihan.

Walaupun hemoroidektomi dikeluarkan, ada kemungkinan buasir dapat berulang. Oleh itu, penting untuk selalu mengamalkan gaya hidup sihat dan diet berkhasiat yang seimbang. Untuk mengelakkan berulang buasir, disarankan untuk makan lebih banyak makanan yang mengandung serat. Selain buasir, buasir juga dapat dirawat dengan kaedah rawatan lain, iaitu: hemorrhoidopexy stapled . Apa itu?

Hemorrhoidopexy tersekat juga memanggil stapel adalah prosedur perubatan alternatif untuk merawat buasir. Berbeza dengan hemorrhoidectomy, yang melibatkan sayatan, hemorrhoidopexy stapled Ini dilakukan dengan menggunakan alat khas untuk meletakkan semula buasir ke tempatnya yang normal. Rawatan buasir perlu dilakukan segera, kerana buasir yang tidak dirawat dengan baik dapat memicu pembentukan gumpalan darah atau pembekuan darah buasir berdarah . Ini boleh menyebabkan aduan kesakitan teruk disertai dengan pembengkakan atau benjolan di sekitar dubur.

Baca juga: Makanan yang boleh dan tidak boleh dimakan oleh penghidap buasir

Sekiranya gejala yang muncul selepas pembedahan hemoroidektomi bertambah buruk, anda harus segera pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan. Anda boleh mencari hospital terdekat dengan menggunakan aplikasi . Tetapkan lokasi dan cari senarai hospital yang sesuai dengan keperluan anda. Permohonan juga boleh digunakan untuk membuat temu janji dengan doktor. Ayuh, muat turun di App Store atau Google Play sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Pembedahan Buasir.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Buasir.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Buasir.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found