Ketahui Fungsi Sistem Saraf pada Manusia

, Jakarta - Sudah tahu betapa pentingnya sistem saraf atau jaringan dalam tubuh manusia? Sistem saraf ini berperanan dalam setiap aktiviti yang dijalankan, bahkan aktiviti yang tidak disedari. Contohnya degupan jantung, pernafasan, ingatan, dll.

Tubuh terdiri daripada pelbagai organ yang berfungsi tanpa henti sepanjang masa. Contohnya, jantung berfungsi tanpa henti, walaupun anda sedang berehat. Baiklah, semua organ seperti contohnya, berlaku kerana sistem saraf dan jaringan di dalam tubuh manusia.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai fungsi sistem saraf dalam tubuh manusia? Ayuh, lihat ulasan di bawah.

Baca juga: Kesan Corona pada Otak dan Sistem Saraf

Ketahui Fungsi Sistem Saraf

Sistem dan rangkaian saraf sangat kompleks dalam mengatur setiap aktiviti di dalam badan. Ringkasnya, fungsi sistem saraf adalah untuk menerima, memproses, dan menyampaikan rangsangan dari semua organ. Nah, sistem dan rangkaian saraf yang kompleks ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu sistem saraf pusat dan sistem saraf periferal.

Sistem saraf pusat berperanan dalam mengawal semua peraturan dan pemprosesan rangsangan. Contohnya pergerakan, emosi, pernafasan, degupan jantung, fikiran, suhu badan, hingga pembebasan pelbagai hormon badan.

Sistem dan rangkaian saraf pusat terdiri daripada otak dan saraf tunjang. Kedua-dua organ ini mempunyai peranan yang berbeza dalam sistem saraf. Otak adalah pengawal utama badan, termasuk proses sedar atau tidak sedar, dan penyimpanan semua maklumat.

Bagaimana dengan saraf tunjang? Organ ini berperanan dalam pertukaran isyarat atau maklumat antara badan dan otak, serta pencetus pergerakan refleks.

Ingat, kedua-dua organ ini mempunyai peranan yang sangat penting dalam sistem saraf manusia. Tisu saraf dilindungi oleh tulang yang kuat, otak dilindungi oleh tengkorak, sementara saraf tunjang dilindungi oleh vertebra.

Baca juga: 4 Gangguan Saraf yang Perlu Anda Ketahui

Peranan Sistem Saraf Periferal

Peranan sistem saraf dan periferal tidak kurang pentingnya daripada sistem saraf pusat. Sistem saraf dan periferal merebak ke seluruh badan. Sistem saraf periferi berperanan dalam pergerakan organ tubuh. Sama seperti sistem saraf pusat, sistem saraf periferi juga terbahagi kepada dua bahagian, iaitu sistem saraf somatik dan sistem saraf autonomi.

Sistem saraf somatik berperanan dalam pergerakan organ atau bahagian badan. Sistem saraf ini mengambil isyarat untuk dihantar ke sistem saraf pusat. Setelah disalurkan ke sistem saraf pusat, sistem saraf somatik akan menyalurkan tindak balas kepada organ atau anggota badan.

Sistem saraf periferi lain adalah sistem saraf autonomi. Sistem dan rangkaian saraf ini berperanan dalam proses badan yang tidak disengajakan, atau automatik. Contohnya seperti degupan jantung, pencernaan, berpeluh dan sebagainya.

Nah, sistem dan rangkaian saraf periferi ini terbahagi kepada beberapa bahagian. Pertama, sistem saraf dan jaringan simpatik, yang berfungsi untuk mempersiapkan tubuh menghadapi ancaman. Kedua, sistem saraf parasimpatis yang menyediakan badan untuk berehat. Akhirnya, sistem saraf enterik, sebagai penyokong proses sistem pencernaan.

Nah, itulah bahagian dan peranan sistem saraf dan rangkaian dalam tubuh manusia. Tidak bergurau bukankah peranan sistem saraf dalam badan? Oleh itu, sistem saraf dan rangkaian mesti sentiasa dijaga agar dapat berfungsi dengan berkesan dan optimum.

Baca juga: 7 Fakta Mengenai Sistem Saraf dalam Tubuh Manusia

Bagi anda yang ingin mengetahui cara menjaga sistem dan rangkaian saraf, atau mempunyai aduan mengenai penyakit saraf, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Apakah Sistem Saraf Anda?
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Sistem Saraf Pusat dalam Fikiran Anda yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Sistem Saraf Periferal.
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2021. Sistem Saraf: Fakta, Fungsi & Penyakit

Recent Posts