7 Jenis Ikan Hiasan Air Tawar yang Mudah Dijaga

, Jakarta - Banyak kajian menunjukkan bahawa menjaga ikan hiasan dapat membantu menghilangkan tekanan dan meningkatkan kesedaran mood positif. Malangnya, melihat ikan hiasan berenang adalah aktiviti yang menghilangkan tekanan tetapi merawatnya sebenarnya membuat anda pening.

Nah, bagi anda yang sedang mencari alternatif untuk ikan hiasan air tawar yang senang dijaga, berikut adalah cadangan untuk anda!

1. Ikan Betta

Ikan betta adalah ikan hiasan yang tidak memerlukan penjagaan tambahan. Ikan betta tidak hanya kelihatan cantik, tetapi juga sukar sehingga anda tidak perlu bersusah payah atau membuang masa merawatnya.

2. Ikan Zebra

Zebrafish adalah jenis ikan hiasan air tawar lain yang senang dijaga. Zebrafish berukuran kecil, berpola dengan baik, kuat, dan mudah bertelur, jadi disarankan untuk dipelihara. Zebrafish adalah omnivora dan boleh makan apa sahaja. Makanan yang diproses seperti pelet, makanan beku seperti udang air garam, boleh menyumbang kepada pewarnaan zebra yang baik.

3. Ikan Platy

Ikan platy dikenali senang dijaga. Platies memakan apa sahaja, dari alga hingga hijau pucat dan makanan beku. Platet juga mempunyai banyak warna yang membuat penggemar ikan sangat senang menyimpan plat.

4. Guppies

Guppies adalah spesies ikan hiasan lain yang sesuai untuk dipelihara oleh pemula. Guppy mudah dijaga dan cenderung membiak dengan cepat. Guppy mempunyai banyak warna di mana lelaki kelihatan lebih "meriah" secara visual daripada wanita.

Guppy juga dapat menyesuaikan diri dengan pelbagai keadaan air, dan memiliki keperibadian yang meriah, sehingga Anda dapat menikmati menjaganya. Untuk menjaga kesihatan ikan guppy anda, sangat penting untuk menjaga suhu air secara konsisten sekitar 10-29 darjah Celsius.

5. Ikan Molly

Mollies adalah spesies ikan hiasan air tawar lain yang senang dijaga. Mollies boleh tumbuh hingga panjang 3 hingga 4 inci dan omnivora, yang bermaksud mereka boleh memakan tumbuhan dan haiwan lain. Perkara yang menarik mengenai ikan hiasan air tawar ini ialah mereka membiak dengan melahirkan.

Sama seperti guppy, moli juga suka membiak. Jadi, jika anda tidak mahu memiliki terlalu banyak ikan hiasan, jangan gabungkan jantina yang berbeza dalam satu akuarium.

6. Ikan Emas

Ikan air tawar lain yang sangat popular adalah ikan mas. Ini adalah sejenis ikan hiasan yang indah yang boleh tumbuh di alam liar. Sebilangan ikan ini boleh hidup hingga 25 tahun atau lebih lama lagi. Ikan mas memerlukan perawatan berterusan, seperti perubahan air dan penapis mingguan untuk memastikan mereka tetap sihat dan bahagia.

7. Angelfish

Angelfish adalah ikan air tawar yang cukup popular. Panjangnya boleh mencapai 6 inci dengan tinggi 8 inci. Angelfish sangat cantik dan terdapat dalam pelbagai warna dan corak. Angelfish dapat bertahan dengan memakan tumbuhan dan haiwan lain, seperti serangga kecil dan udang.

Walaupun begitu, angelfish harus dijauhkan dari ikan kecil. Kerana angelfish bersifat wilayah dan agresif (walaupun tidak begitu agresif seperti ikan betta). Jadi, cara terbaik untuk menjaganya adalah dengan memisahkannya dari jenis ikan lain.

Itu adalah beberapa jenis ikan hiasan air tawar yang popular dan senang dijaga. Anda boleh meminta maklumat lebih lanjut mengenai kesihatan haiwan peliharaan anda secara langsung kepada doktor haiwan anda ya!

Rujukan:
Bina Akuarium Anda. Diakses pada tahun 2021. 15 Ikan Penyelenggaraan Rendah untuk Tangki Tanpa Tekanan.
Tanah Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. TOP 10 IKAN FRESHWATER TERBAIK UNTUK AKUARIUM ANDA.

Recent Posts