Inilah Cara Membesarkan Kucing Munchkin untuk Pemula

, Jakarta - Kucing adalah haiwan yang menggemaskan dan manja yang boleh menjadi pilihan untuk berkawan di rumah. Terdapat banyak jenis kucing yang boleh dipelihara, salah satunya adalah kucing Munchkin. Haiwan dengan badan kecil dan kaki pendek adalah tanda dagangannya sehingga banyak pencinta kucing menyukainya. Namun, bagaimana membesarkan kucing Munchkin jika anda tidak mempunyai pengalaman? Ketahui lebih lanjut di sini!

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa Menjaga Kucing Munchkin

Sebelum pergi ke perbincangan bagaimana menjaga haiwan berbulu ini, anda juga harus mengetahui latar belakang kucing ini. Kucing Munchkin mempunyai gen Munchkin (M) yang dominan yang berasal dari mutasi genetik, gen inilah yang membawa sifat kaki pendek. Malangnya, anak kucing yang membawa dua salinan gen munchkin (MM) tidak akan berkembang di rahim, walaupun ia dilahirkan, anak kucing itu tidak akan bertahan lama atau mati tidak lama lagi jika dua kucing keturunan ini dibiakkan dan kedua-duanya menyebarkan yang dominan gen, keturunan kucing yang dilahirkan tidak akan bertahan lama atau mati tidak lama lagi.

Baca juga: Jangan cuai, ini adalah cara yang tepat untuk memandikan anak kucing Parsi

Biasanya, penternak sengaja membiakkan kucing berkaki pendek ini dengan kucing berukuran biasa atau kucing yang secara semula jadi lebih pendek, tetapi tidak mempunyai gen Munchkin di dalam badan mereka. Oleh kerana hanya satu ibu bapa yang mempunyai gen Munchkin yang dominan ini, anak kucing yang dilahirkan kemudian dapat bertahan. Pembiakan kucing Munchkin yang sukar menjadikannya tempat penjualan yang tinggi.

Sekiranya anda masih berminat untuk menjaganya dan ingin mengetahui cara terbaik untuk menjaga kesihatan haiwan ini, berikut adalah beberapa cara:

1. Tempat yang Sangat Bersih

Perkara pertama yang perlu anda ketahui jika anda ingin menjaga kucing Munchkin adalah memastikan bahawa kandang dan persekitaran di sekitar rumah sentiasa bersih. Kucing ini sebenarnya merupakan baka dengan masalah fizikal pada gen yang dominan, jadi ia juga mempengaruhi cara sistem imun berfungsi. Oleh itu, mempunyai tempat yang sangat bersih untuk kucing ini dapat hidup.

2. Betul Suka Dibelai

Kucing jenis ini sangat suka dijaga dengan dibelai dan dimanjakan. Oleh itu, anda harus memastikan bahawa setiap hari ada masa lapang khas untuk memperhatikan haiwan berbulu ini. Sesuai untuk anda yang benar-benar mahukan haiwan peliharaan menjadi teman. Dengan kehadiran haiwan ini, kemungkinan perasaan kesunyian yang ada di sekeliling telah hilang sedikit demi sedikit.

Baca juga: Ini adalah Kaedah Betul Melakukan Latihan Tandas untuk Kucing

3. Pemeriksaan Kesihatan Rutin

Terdapat beberapa masalah kesihatan yang boleh timbul kerana kaki kucing yang lebih pendek. Lordosis adalah salah satu gangguan yang boleh berlaku, iaitu keadaan yang menyebabkan tulang belakang jatuh dan memberi tekanan pada jantung, paru-paru, dan trakea. Ini boleh memberi kesan maut pada organ tubuh ketika mereka mula tumbuh.

Masalah lain yang boleh berlaku pada kucing Munchkin adalah pectus excavatum , atau sternum cekung ke dalam. Walaupun semua keadaan ini juga dapat terjadi pada kucing biasa, doktor haiwan melihat adanya korelasi gangguan genetik pada haiwan berbulu jenis ini, sehingga risikonya lebih tinggi. Untuk mengelakkan ini, ada baiknya anda memeriksa kesihatan kucing anda secara berkala di doktor haiwan.

Anda juga boleh meminta semua perkara yang berkaitan dengan kesihatan haiwan berbulu yang anda ada di doktor haiwan . Ia mudah, cuma muat turun permohonan dan mendapat akses kesihatan yang mudah tanpa perlu meninggalkan rumah. Nikmati semua kemudahan ini hanya dari telefon pintar dalam tangan!

Baca juga: Pertama kali membesarkan kucing, perhatikan 7 perkara ini

Itulah beberapa perkara yang perlu dilakukan sekiranya anda ingin menjaga kucing Munchkin. Memang, bentuk dan penampilannya yang comel membuat banyak orang ingin menyimpannya, tetapi ada banyak perkara yang perlu diberi perhatian. Jangan menyesal kemudian, jadi pertimbangan awal mesti benar-benar matang.

Rujukan:
Masa Kucing. Diperoleh pada 2021. Kucing Munchkin: Adakah Kesalahan Pembiakan Haiwan?
Vetstreet. Diakses pada tahun 2021. Munchkin.

Recent Posts