5 Bahan Semula jadi untuk Mengatasi Serak

Jakarta - Setiap orang pasti mengalami masalah kerongkong seperti suara serak. Banyak penyebab suara serak, termasuk pengaruh penyakit lain seperti penyakit perut, alergi, jangkitan pernafasan atau sakit tekak. Ini menyebabkan kerengsaan atau kecederaan pada pita suara.

Terdapat beberapa gejala yang anda alami semasa anda mengalami masalah suara yang serak. Kerengsaan pita suara memberi kesan langsung kepada suara anda. Suara akan terdengar retak dan besar. Ini mempengaruhi kelantangan suara anda dan menyukarkan penghasilan suara. Apabila anda mengeluarkan suara, tidak jarang anda merasa sakit, sakit dan panas di tekak anda.

Anda boleh melakukan beberapa rawatan untuk merawat suara serak seperti rawatan dengan menyedut wap. Anda boleh menyediakan air panas di dalam bekas dan kemudian meletakkan kepala anda di atas bekas. Kaedah ini sedikit sebanyak dapat memanaskan kawasan kerongkong sehingga dapat meredakan gejala serak.

Dalam beberapa kes, merokok adalah penyebab utama seseorang mengalami suara serak. Anda harus berhenti merokok sehingga pita suara dilindungi dari kerengsaan yang menyebabkan suara serak. Di samping itu, anda harus merehatkan pita suara yang cedera adalah salah satu cara untuk melakukannya.

Baca juga: 7 Makanan yang Menyebabkan Serak

Bukan hanya mengubah gaya hidup anda menjadi gaya hidup yang lebih sihat, anda juga dapat mengatasi suara serak dengan memakan bahan-bahan semula jadi, seperti:

  • Halia

Pengambilan air rebusan halia dapat meredakan suara serak. Rempah ini mengandungi sebatian keton yang disebut zingerone. Rasa pedas yang berasal dari jahe secara semula jadi dapat membantu menghangatkan tekak yang jengkel.

  • Kunyit

Kunyit boleh menjadi bahan pilihan semula jadi untuk mengatasi masalah suara serak. Kunyit mengandungi antioksidan yang kuat. Untuk melegakan sakit tekak dan suara serak anda boleh menggunakan kunyit untuk berkumur.

Caranya anda boleh memasukkan kunyit cincang dalam air suam, kemudian campurkan dengan sedikit garam. Lakukan beberapa kali sehari dan kaedah ini akan membantu anda mengatasi suara serak.

  • Kayu manis

Bukan hanya sebagai campuran hidangan, kayu manis dapat mengatasi masalah suara serak yang anda alami. Kayu manis mengandungi antimikroba yang dapat menghalang pertumbuhan bakteria dan mikroorganisma lain.

Kayu manis juga berkesan untuk mengurangkan bengkak, keradangan dan sakit di tekak. Pengambilan air rebusan kayu manis dengan campuran madu untuk merawat sakit tekak.

  • Jus lemon

Lemon mempunyai banyak manfaat kesihatan, salah satunya adalah dengan merawat suara yang serak. Ciri lemon yang zat membantu mengurangkan pembengkakan di kerongkong kerana adanya bakteria yang menjengkelkan.

Caranya, anda boleh minum campuran jus lemon dengan air suam. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak boleh dilakukan setiap hari kerana kandungan asid dalam lemon dapat mengikis enamel pada gigi.

  • Air

Memenuhi keperluan cecair dalam badan apabila anda mengalami suara serak. Air dapat menolong anda meredakan suara yang serak. Sebaiknya minum air pada suhu bilik. Jangan terlalu sejuk atau terlalu panas kerana boleh memperburuk kerengsaan yang anda alami di tekak.

Menjaga badan tetap terhidrasi mengurangkan sakit tekak yang disebabkan oleh keradangan. Ini kerana cecair di dalam badan mempengaruhi pengeluaran air liur. Air liur dapat membantu melembabkan tekak.

Tidak ada salahnya menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut untuk mengetahui pencegahan dan rawatan gangguan kerongkong. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Kerakusan yang berpanjangan dan Hubungannya dengan Pita suara

Recent Posts