Ini adalah Petua Mudah Mengatasi Tinea Cruris di Rumah

, Jakarta - Gatal yang menyerang pangkal paha sering membuat penghidapnya tidak selesa, malah boleh menurunkan tahap yakin- sebuah. Cuba bayangkan, apa yang akan berlaku sekiranya pangkal paha gatal terjadi di tempat awam?

Banyak perkara boleh menyebabkan pangkal paha gatal, salah satunya adalah tinea cruris kerana jangkitan kulat. Dalam bahasa Inggeris, tinea cruris juga sering disebut sebagai gatal gatal . Sementara dalam bahasa Indonesia sering disebut sebagai kurap pada pangkal paha atau hanya jangkitan jamur.

Gatal gatal adalah keadaan kulit yang mempunyai jangkitan kulat kerana faktor kerentanan. Gejalanya bukan hanya gatal. Tanda-tanda lain, seperti kemunculan tompok-tompok merah yang melingkar, yang secara beransur-ansur menebal dan menggelapkan dan menjadi semakin meluas dari masa ke masa. Umumnya kawasan yang terkena boleh merangkumi lipatan pangkal paha, memanjang ke bahagian bawah perut, dan dapat mencapai punggung ketika mengembang.

Baca juga: Jauhkan diri dari Tinea Cruris, Ikuti Gaya Hidup Sihat Ini

Masalah kulat ini biasanya mempengaruhi orang yang banyak berpeluh. Atlet, misalnya. Namun, mereka yang menghidap diabetes dan obesiti juga mudah terkena penyakit kulit ini.

Persoalannya, bagaimana anda menangani tinea cruris di rumah?

Petua Mengatasi Tinea Cruris

Sebenarnya, cara mengatasi tinea cruris sangat mudah. Anda boleh mengatasi ubat bebas, seperti salap, serbuk, losyen antijamur, atau semburan sehingga ruam cepat hilang. Perkara yang perlu diingat, agar kulat pangkal paha ini tidak muncul lagi, cuba lakukan rawatan dua kali sehari, sekurang-kurangnya selama sepuluh hari.

Namun, jika rawatan dengan ubat-ubatan di atas tidak cukup berkesan, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan selanjutnya. Biasanya doktor akan menetapkan krim atau salap antijamur yang lebih kuat atau pil untuk diminum.

Di samping itu, berikut adalah petua dan langkah rawatan untuk merawat tinea cruris di rumah.

  • Basuh ruam dengan sabun dan air, kemudian sapukan krim antijamur di atas ruam dan di luar tepi ruam.
  • Pilih krim atau serbuk antijamur dengan ramuan tertentu. Seperti terbinafine, miconazole, atau clotrimazole yang boleh dibeli tanpa preskripsi doktor. Ikuti arahan atau cara menggunakannya pada bungkusan. Jangan berhenti menggunakan ubat hanya kerana gejala sudah hilang. Sekiranya gejala tidak membaik selepas dua minggu, hubungi doktor anda.
  • Selain merawat kulit pangkal paha, juga merawat kulit di kawasan lain yang mengalami jangkitan kulat.

Kadang kala penghidap mesti mengambil ubat antijamur oral. Biasanya ubat ini mesti diminum dalam jangka masa yang lama, bahkan berbulan-bulan. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan untuk mengetahui cara merawat tinea cruris.

Baca Juga Kerap berpeluh? Penyakit Tinea Cruris Boleh Menyerang

Obesiti untuk Pakaian Ketat

Sebenarnya, tinea cruris disebabkan oleh kulat. Hati-hati, cara penyebarannya adalah dari penggunaan tuala atau pakaian yang tercemar atau melalui kontak langsung dengan orang yang dijangkiti. Tidak hanya itu, jamur pangkal paha ini juga dapat disebabkan oleh jamur (fungus) yang menyebabkan tinea pedis atau kutu air, kerana jangkitannya dapat merebak dari kaki ke pangkal paha.

Nah, kulat itu sendiri paling mudah tumbuh di bahagian badan yang panas dan lembap. Contohnya, pada paha dalaman, pangkal paha, punggung, dan di persekitaran yang lembap di antara tuala kotor, lantai basah, atau pakaian yang berpeluh.

Di samping itu, ternyata terdapat juga beberapa perkara yang dapat meningkatkan seseorang mengembangkan masalah kulat ini. Inilah faktor risiko:

  • Obesiti.
  • Menghidap penyakit kulit yang lain.
  • Peluh banyak.
  • Mempunyai sistem imun yang lemah. Contohnya, orang yang menghidap diabetes mellitus, atau orang yang menjalani rawatan barah.
  • Gunakan bilik persalinan dan bilik mandi awam.
  • Selalunya memakai seluar dalam yang ketat.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NIH. Diakses tahun 2020. Jock gatal.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit & Keadaan. Jock gatal.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Jock Gatal: Punca, Gejala, dan Rawatan.

Recent Posts