5 Punca Anda Sering Mengantuk Walaupun Anda Tidur Yang Cukup

Jakarta - Setelah bekerja seharian, tentunya kita ingin cepat tertidur sehingga keesokan harinya badan kita kembali cergas. Mengenai tidur, menurut National Sleep Foundation, orang dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 7-9 jam tidur setiap malam. Walaupun begitu, tidur selama enam jam juga tetap diizinkan, tetapi tidak digalakkan oleh pakar.

Baca juga: Tidak Mengantuk, Inilah 5 Fakta Mengenai Menguap

Selain masalah waktu tidur, ada juga masalah lain mengenai tidur ini. Contohnya, selalu merasa mengantuk walaupun anda cukup tidur pada waktu malam. Sebab apa? Inilah sebab-sebab sering mengantuk walaupun anda sudah cukup tidur.

1. Pengambilan Alkohol

Pengambilan minuman beralkohol sebelum tidur boleh membuatkan seseorang sering mengantuk pada waktu siang. Macam mana boleh jadi? Alkohol ini akan menyukarkan kita untuk mencapai tahap tidur nyenyak. Bukan hanya itu, alkohol juga boleh mengganggu kitaran tidur seseorang. Tidak percaya?

Menurut kajian Institut Nasional Penyalahgunaan Alkohol dan Alkoholisme, minum minuman beralkohol beberapa jam sebelum tidur boleh menyebabkan tidur seseorang menjadi tidak teratur. Tabiat ini, malah boleh memberi kesan pada kualiti tidur, anda tahu. Tidak cukup tidur, tetapi tidak berkualiti?

2. Kemurungan

Punca kerap mengantuk walaupun anda sudah cukup tidur boleh disebabkan oleh masalah mental ini. Orang yang mengalami kemurungan akan merasa kurang bertenaga, kehilangan semangat untuk hidup, kehilangan minat, dan minat untuk melakukan aktiviti sebelumnya, merasa cemas, sehingga keinginan untuk bunuh diri muncul.

Baca juga: Ini adalah sebab untuk mengantuk selepas makan

3. Sindrom Keletihan Kronik

Sindrom ini adalah keadaan yang akan membuat seseorang merasa letih, lemah, lesu, dan mengantuk. Gejala sindrom keletihan kronik bukan hanya itu, ia juga boleh menyebabkan penghidap mengalami sakit otot dan sukar untuk berkonsentrasi sekurang-kurangnya enam bulan.

Walaupun penyebab sebenar sindrom ini tidak diketahui, ia disyaki berlaku apnea tidur boleh mencetuskannya. Sindrom keletihan kronik sangat mengganggu aktiviti seseorang setiap hari.

4. Apnea Tidur

Apnea tidur adalah keadaan ketika pernafasan berhenti sementara semasa tidur. Dalam dunia perubatan, ini disebabkan oleh penyumbatan saluran pernafasan, seperti yang disebut apnea tidur yang menghalang (OSA). Penyumbatan yang berlaku di saluran pernafasan boleh membuat seseorang bangun secara tiba-tiba semasa tidur. Kesannya, kualiti tidur akan menurun, menjadikan penghidapnya kurang bertenaga, dan kurang produktif pada keesokan harinya.

5. Narkolepsi

Narkolepsi sendiri adalah keadaan yang menyebabkan seseorang tertidur di mana sahaja dan bila-bila masa dengan tidak terkawal. Biasanya, ia berlaku walaupun mereka sudah cukup tidur.

Baca juga: Mengantuk Selepas Bersenam, Apa yang Menyebabkannya?

Penghidap narkolepsi akan berasa sihat setelah tidur selama 10-15 minit. Tetapi, kemudian akan bangun sebentar, kemudian kembali tidur. Narkolepsi adalah penyakit kronik yang tidak dapat diubati. Namun, rawatan yang tepat dan mengamalkan gaya hidup sihat dipercayai dapat mengawal gangguan ini.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab sering mengantuk walaupun anda sudah cukup tidur? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan? . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts