Perubahan Mood Semasa Menstruasi: Punca dan Cara Mengatasinya

, Jakarta - Perubahan mood atau perubahan mood secara tiba-tiba adalah sesuatu yang boleh menyerang sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, keadaan ini dikatakan lebih cenderung menyerang wanita yang sedang haid. Kenapa begitu? Jadi, bagaimana mengatasi perubahan mood semasa haid? Dapatkan jawapannya di sini!

Secara umum, perubahan mood didefinisikan sebagai perubahan mood yang jelas dirasakan dan berlaku secara tiba-tiba. Walaupun boleh terjadi pada bila-bila masa, dikatakan bahawa perubahan mood dapat terjadi dengan lebih mudah semasa haid. Katanya, ini berkaitan dengan perubahan hormon yang berlaku pada tubuh wanita semasa kitaran haid.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara perubahan mood dan gangguan keperibadian sempadan

Mengatasi perubahan mood semasa haid

Tidak dapat dinafikan, perubahan hormon pada wanita boleh mempengaruhi mood atau mood, termasuk semasa haid. Ini dapat memudahkan seorang wanita untuk merasa sedih, jengkel, atau bahkan marah sebelum atau semasa haidnya. Perubahan mood semasa haid sering sukar dijelaskan, tetapi boleh mempengaruhi wanita secara mendalam.

Perubahan mood semasa haid sering dikaitkan dengan Sindrom pramenstruasi (PMS). Keadaan ini boleh menyebabkan gejala yang merangkumi perasaan sedih, cemas, dan merasa marah. Pada satu ketika, anda mungkin bangun dengan perasaan gembira atau sederhana. Namun, hanya dalam beberapa jam, perubahan mood dapat menyebabkan suasana berubah menjadi sangat buruk.

Malangnya, sehingga kini tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan perubahan mood semasa haid. Walau bagaimanapun, keadaan ini sering dikaitkan dengan perubahan hormon yang berlaku semasa haid. Semasa haid, terdapat penurunan kadar hormon estrogen dan progesteron yang boleh mencetuskan gejala fizikal dan emosi. Keadaan ini juga mempengaruhi tahap serotonin dalam badan.

Serotonin berperanan dalam mengatur mood, pola tidur, dan selera makan. Apabila tahap serotonin terlalu rendah, wanita dapat mengalami perasaan sedih, perubahan mood, gangguan tidur, dan peningkatan selera makan. Inilah yang disebut sebagai penyebab wanita haid untuk makan lebih banyak. Jadi, bagaimana mengatasi perubahan mood semasa haid? Inilah yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikannya:

Baca juga: Gangguan Mood yang tidak stabil menandakan gangguan keperibadian

1. Pengambilan Makanan Sihat

Salah satu cara untuk meningkatkan mood adalah pengambilan makanan sihat dan lazat, terutama yang mengandungi banyak kalsium. Pengambilan ini sebenarnya dapat membantu meningkatkan mood. Untuk mengatasi perubahan mood semasa haid, cubalah minum susu, yogurt, keju, dan sayur-sayuran hijau. Dianjurkan juga untuk makan makanan yang kaya dengan vitamin B6, seperti ikan, ayam, dan buah-buahan.

2. Bersenam

Menjadi aktif juga dapat membantu mengurangkan risiko perubahan mood semasa haid. Biasakan melakukan senaman ringan semasa haid, sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.

3. Cukup tidur

Mengatasi perubahan mood semasa haid juga boleh dilakukan dengan merehatkan badan. Agar keadaan tidak bertambah buruk, pastikan untuk selalu tidur lena pada waktu malam, iaitu sekitar 7-8 jam dalam satu hari.

4. Menguruskan Tekanan

Tekanan yang tidak diuruskan dengan betul boleh menyebabkan perubahan mood semasa haid bertambah buruk. Oleh itu, cubalah untuk selalu menguruskan tekanan dengan baik, salah satu caranya adalah dengan melakukan meditasi.

Baca juga: Apakah Perbezaan Antara Bipolar dan Swing Mood?

Sekiranya perubahan mood melampau dan sangat mengganggu, jangan ragu untuk mendapatkan bantuan profesional. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk berbincang dengan ahli psikologi mengenai perubahan mood semasa haid. Lebih mudah untuk menghubungi pakar melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Menangani Perubahan Mood Pramenstruasi.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Cara Menguruskan Mood Swing Secara Semula Jadi.
WebMD. Diakses pada 2021. Estrogen dan Emosi Wanita.

Recent Posts