Jenis Makanan Sesuai untuk Anjing Mini Pom

"Comel dan comel, siapa yang tidak jatuh cinta dengan mini pom? Menjaga anjing ini sebenarnya tidak sukar dan memerlukan penjagaan yang rumit. Namun, penting untuk mengetahui jenis makanan apa yang sesuai untuk anjing ini. "

Jakarta - Anjing mini pom, juga dikenal sebagai cawan pomeranian, dapat disebut sebagai prima donna untuk pencinta anjing kecil. Dengan badannya yang kecil, anda dapat dengan mudah memeluk, membawa dan membawa haiwan ini berjalan-jalan di mana sahaja.

Walau bagaimanapun, perkara paling penting yang perlu difahami oleh setiap pemilik anjing adalah dandanan, terutamanya pemilihan makanan. Makanan apa yang sesuai untuk diberikan kepada anjing mini pom? Inilah penjelasannya.

Baca juga: Berikut adalah 6 Cara Melatih Anjing Mini Pom agar Lebih Berdisiplin

Makanan untuk Anjing Mini Pom

Lancarkan halaman Ruang Bark, pastikan tahap gula darah anjing mini pom berada pada tahap normal adalah yang terpenting. Ini kerana anjing ini terdedah kepada sawan dan masalah kesihatan yang lain, ketika kadar gula darah turun terlalu rendah. Oleh itu, pemilihan jenis makanan sangat penting.

Makanan yang biasanya disyorkan oleh doktor haiwan untuk baka ini termasuk:

  • Protein, dengan minimum 22 peratus protein untuk anak anjing dan 18 peratus protein untuk anjing dewasa.
  • Lemak sihat, harus menjadi sumber tenaga utama. Makanan harus mengandungi sekurang-kurangnya 8 peratus lemak dari makanan untuk anak anjing, dan 5 peratus untuk anjing dewasa.
  • Makanan berkualiti. Orang Pomerania, yang cenderung tinggi tenaga, cenderung menurunkan berat badan dengan cepat apabila diberi makanan berkualiti rendah yang memberi mereka masalah pencernaan dan menghalang penyerapan.

Makanan dalam tin boleh menjadi pilihan, untuk menjadikan anjing mendapat khasiat tambahan. Mulakan dengan menambahkan cukup untuk merangsang selera anjing anda. Makanan dalam tin yang berkualiti biasanya mempunyai kandungan protein dan lemak yang lebih tinggi.

Oleh itu, jika anda melihat anjing anda bertambah berat badan atau menjadi terlalu bertenaga, tambahkan makanan basah ke dalam campuran. Sekiranya anjing menurunkan berat badan atau menjadi terlalu lesu, tambah lagi.

Baca juga: Bagaimana Menentukan Umur Anjing dengan Tepat?

Cara terbaik untuk menambah diet anjing mini pom adalah dengan diet protein tinggi. Anda boleh menambah hati atau ayam rebus yang dicincang halus untuk pengambilan protein tambahan.

Anjing yang tidak mendapat cukup protein boleh menjadi kurus dan kekurangan zat makanan. Sekiranya anda membeli makanan dalam tin komersial, pastikan makanan itu mengandungi campuran yang sedikit atau tidak perlu. Sekiranya anda ingin membuat makanan anjing anda sendiri, pastikan memasaknya dengan sempurna.

Strategi Makan Juga Penting

Cara untuk membiarkan anjing anda memutuskan sendiri ketika dia lapar dan kenyang adalah dengan meletakkan beberapa makanan untuk beberapa makanan di dalam bekas. Ini adalah kaedah terbaik untuk membuat anjing anda makan pada waktu sendiri, sambil mengelakkan kadar gula darah turun terlalu rendah. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak berfungsi jika anjing anda cenderung makan berlebihan.

Baca juga: Berapa Banyak Tidur Yang Diperlukan Anjing?

Satu perkara yang perlu diingat semasa memilih makanan anjing kering adalah memastikan makanan terdiri daripada kepingan yang sangat kecil. Ini membolehkan anjing mengunyah dan menelannya dengan mudah. Potongan makanan yang terlalu besar boleh menyebabkan risiko tersedak.

Kadang-kadang mini pom kelihatan cerewet tentang makanan, walaupun mereka mungkin alergi terhadap sesuatu makanan mereka. Sekiranya anjing anda muntah, menjilat kaki atau menggosok hidungnya di permaidani, dia mungkin mengalami reaksi alergi.

Itulah sedikit perbincangan mengenai memilih jenis makanan untuk anjing mini pom dan strategi penyusuannya. Sekiranya anda memerlukan makanan anjing yang berkualiti, anda boleh membelinya dengan mudah melalui aplikasi .

Rujukan:
Ruang Bark. Diakses 2021. Cara Merawat Pomeranian Teacup.
Sarang. Diakses pada tahun 2021. Pemakanan Cawan Pomeranian.

Recent Posts