Mesti Tahu Memesan Praktikkan Doktor kepada Pakar

, Jakarta - Profesion perubatan telah lama menjadi impian banyak orang. Mampu membantu merawat orang sakit adalah niat mulia dari cita-cita ini. Di samping itu, bayangan gaji yang tinggi juga merupakan salah satu faktor yang diimpikan oleh ramai anak muda ini.

Namun, anda perlu tahu bahawa menjadi doktor bukanlah sesuatu yang mudah. Sekiranya anda bertekad untuk menjadi doktor, maka anda mempunyai jalan panjang dengan komitmen yang kuat untuk ditempuh. Kerana untuk menjadi doktor, anda harus mengambil pendidikan perubatan untuk jangka masa yang panjang dan kosnya tidak sedikit. Terutama jika anda ingin menjadi pakar. Apa yang mesti dilakukan?

Baca juga: Menyerang Buah Pinggang, Ini adalah Sebab Umum Hydronephrosis

  • Pendidikan Perubatan Lulus

Sekiranya anda berjaya memasuki sekolah perubatan di kolej, maka buatlah komitmen untuk menyelesaikan pendidikan perubatan dengan ijazah perubatan. Laksanakan kuliah dengan baik, selesaikan setiap tugas, sehingga projek akhir untuk mendapatkan ijazah perubatan (S.Ked).

Harap maklum, untuk menamatkan sekolah perubatan, anda mesti menjalani keseluruhan program pendidikan perubatan atau sarjana muda perubatan selama 3,5 hingga 4 tahun atau sehingga tamat pengajian.

  • Program Profesion Doktor

Mendapat ijazah perubatan masih merupakan langkah pertama, kerana perjalanan belum berakhir. Calon doktor masih mempunyai jalan yang panjang dan panjang. Seorang lulusan perubatan masih perlu pergi ke sekolah lagi untuk mendapatkan profesion perubatan.

Dalam program profesional atau biasa dipanggil co-ass (pembantu bersama) atau doktor muda. Anda akan belajar secara langsung di hospital pengajaran. Semasa program ini, anda harus menggunakannya untuk menambah pengetahuan doktor kanan.

Program ini diambil selama minimum 3 semester. Sepanjang masa anda sebagai pembantunya, anda menjalani beberapa tempat di beberapa hospital, seperti perubatan dalaman, obstetrik, pembedahan, THT, dan sebagainya.

Baca juga: Penumpukan Air kencing Boleh Menyebabkan Hydronephrosis

Sekiranya anda berjaya menyelesaikan program ini, maka anda masih perlu menjalani Ujian Kompetensi Pelajar untuk Program Profesor Doktor (UKMPPD) yang dianjurkan oleh IDI (Ikatan Doktor Indonesia). Tujuan ujian kecekapan ini adalah untuk mendapatkan Sijil Kompetensi Doktor (Serkom).

Setelah lulus ujian kecekapan, maka anda boleh mengangkat sumpah doktor dan diberi gelaran Doktor (dr.).

  • Pelatih

Sekiranya anda telah menerima Serkom, anda masih harus menjalani program magang selama 1 tahun pertama. Program magang ini adalah program kerajaan dalam pematangan kompetensi doktor. Pada peringkat ini, anda hanya dibayar untuk mendapatkan perkhidmatan doktor.

Setelah menyelesaikan dan berjaya melepasi tempoh magang, maka anda berhak untuk memohon lesen untuk berlatih secara bebas atau memohon pekerjaan di agensi lain sesuai dengan minat anda. Anda juga boleh melangkah ke peringkat seterusnya, iaitu menjadi pakar.

  • Program Pendidikan Perubatan Pakar

Sekiranya anda telah melalui semua peringkat untuk menjadi doktor umum, maka sekarang adalah masa untuk anda mengikuti pendidikan doktor pakar. Anda boleh mengikuti Program Pendidikan Perubatan Pakar (PPDS) dengan pengkhususan yang anda mahukan.

Masa perjalanan untuk menjalani PPDS berbeza-beza, antara 2 - 4 tahun dan kebanyakan masa akan dihabiskan dengan berlatih di kemudahan kesihatan. Pengamal am yang meneruskan pendidikan ini dipanggil penduduk.

Baca juga: 5 Petua Mencegah Keadaan Hidronephrosis

Itu sekurang-kurangnya perintah doktor kepada pakar yang mesti dipatuhi. Ada kemungkinan bahawa ada tahap lain yang harus diikuti, terutama jika seorang doktor ingin sangat berdedikasi untuk profesion ini.

Tapi tenanglah, untuk bertanya kepada doktor mengenai masalah kesihatan anda tidak perlu mengambil masa yang lama. Cukup muat turun permohonan untuk memeriksa masalah kesihatan anda dengan doktor yang berpengalaman. Komunikasi dapat dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video , praktikal, bukan?

Rujukan:
Liputan6. Diakses pada tahun 2020. Mengintip Proses Panjang Menjadi Doktor
biofar. Diakses pada tahun 2020. 5 Tahap Menjadi Doktor Pakar (Tahap Pendidikan, Jurusan Perubatan)

Recent Posts