Badan Bergetar Selalunya, Mungkin Tanda Penyakit Yang Berat

Jakarta - Sekiranya anda gugup atau sejuk, mungkin gegaran badan anda adalah perkara biasa. Namun, jika badan anda sering gemetar tanpa sebab yang jelas, nampaknya anda perlu berwaspada. Dari segi perubatan, keadaan ini dikenali sebagai dystonia, yang merupakan gangguan pergerakan otot, yang dicirikan oleh kontraksi otot yang tidak disengaja berulang. Keadaan ini boleh berlaku pada satu, beberapa, atau seluruh badan.

Secara umum, dystonia dianggap berlaku kerana perubahan komunikasi antara sel saraf di beberapa bahagian otak. Lalu, adakah badan sering bergetar kerana dystonia ini adalah tanda penyakit serius? Mungkin, kerana keadaan badan sering bergetar atau dystonia dapat muncul sebagai gejala pelbagai penyakit lain, seperti:

  • Penyakit Parkinson.
  • Penyakit Huntington.
  • Penyakit Wilson.
  • Kecederaan otak trauma.
  • sebatan.
  • Barah otak.
  • Kekurangan keracunan oksigen atau karbon monoksida.
  • Jangkitan, seperti tuberkulosis atau ensefalitis.
  • Tindak balas terhadap ubat-ubatan tertentu.

Untuk mengetahui dengan lebih pasti dan jelas mengenai penyebab kerapuhan badan yang anda alami, diperlukan pemeriksaan perubatan lebih lanjut. Anda boleh berjumpa doktor dalam permohonan tersebut , atau buat janji temu dengan doktor di hospital, untuk pemeriksaan lebih lanjut.

Baca juga: Berikut adalah 9 Jenis Dystonia yang perlu diperhatikan

Gejala boleh menjadi teruk

Gejala yang boleh berlaku jika seseorang mengalami dystonia adalah badan sering gemetar kerana pengecutan otot yang tidak disengajakan. Keadaan ini boleh berlaku di mana-mana bahagian otot, seperti kepala, muka, dan badan. Walaupun gegaran mungkin ringan pada awalnya, gejala dapat berkembang dan menjadi lebih parah dari masa ke masa. Perkembangan keparahan penyakit biasanya memakan masa beberapa bulan hingga bertahun-tahun.

Kawasan otot yang paling kerap terkena adalah otot leher. Dalam beberapa kes, leher mungkin kekejangan, bahkan bergerak ke sisi atau gerakan menyentak berulang. Sekiranya dystonia berkembang menjadi lebih teruk, atau pada tahap tertinggi, gangguan otot ini boleh mempengaruhi kawasan lain, seperti bahu, lengan, dan kaki.

Lebih buruk lagi, dystonia juga boleh mempengaruhi otot muka, menyebabkan kelopak mata ditutup sepenuhnya dan kebutaan berfungsi berlaku. Selain itu, gangguan otot ini boleh mempengaruhi pita suara dan menyebabkan seseorang bercakap terlalu perlahan, tetapi dalam keadaan tegang.

Baca juga: Bersalaman? Ketahui Sebabnya

Malangnya, kebanyakan orang tidak menyedari atau cenderung mengabaikan serangan dystonia ketika gejala masih ringan. Sebenarnya, agar tidak menimbulkan masalah seperti kebutaan berfungsi, kecacatan fizikal, gangguan pertuturan dan kesakitan, gejala awal tidak boleh diabaikan.

Apakah Rawatan untuk Dystonia?

Harap maklum bahawa badan yang sering gemetar akibat dystonia adalah keadaan yang tidak dapat disembuhkan. Pelbagai bantuan perubatan yang diberikan hanya dapat mengurangkan gejala dan keparahan. Berikut adalah beberapa rawatan perubatan untuk melegakan gejala dystonia:

1. Suntikan Botox (Botulinum Toxin)

Botulinum toxin, yang digunakan dalam suntikan botox, berfungsi untuk menghambat sebatian yang menyebabkan kekakuan otot, sehingga tidak mencapai otot sasaran. Suntikan ini biasanya dilakukan secara langsung di kawasan yang terjejas. Rawatan dengan suntikan botox biasanya berlangsung selama dua hingga tiga bulan sebelum suntikan berulang.

2. Ubat-ubatan

Ubat yang diberikan untuk melegakan gejala dystonia berfungsi untuk menyekat isyarat di otak yang merangsang kekakuan otot. Jenis ubat yang biasa diberikan adalah levodopa (untuk mengawal pergerakan motor dan boleh diberikan kepada orang yang menghidap penyakit Parkinson), ubat antikolinergik (untuk menyekat asetilkolin kimia yang menyebabkan kekejangan otot), baclofen (untuk mengawal kejang dan boleh diberikan kepada orang yang menderita cerebral palsy atau multiple sclerosis), diazepam (menyebabkan kesan santai), tetrabenazine (untuk menyekat dopamin), dan clonazepam (untuk mengurangkan gejala pergerakan otot yang berlebihan).

Baca juga: Bergerak Secara Spontan, Kenali Tanda-tanda Sindrom Tourette

3. Fisioterapi

Selain suntikan dan ubat-ubatan, doktor anda juga boleh mencadangkan terapi seperti fisioterapi, urut, atau peregangan otot untuk melegakan sakit otot. Doktor juga akan mencadangkan terapi bicara, terapi deria untuk mengurangkan pengecutan otot, latihan pernafasan dan yoga.

4. Operasi

Kaedah ini digunakan sekiranya kaedah rawatan lain tidak berjaya. Operasi yang dilakukan adalah pembedahan rangsangan otak dalam dan pembedahan denervasi selektif. Dalam pembedahan rangsangan otak, doktor akan menanam elektrod atau bateri di otak dan menggabungkannya dengan elektrik di dalam badan untuk menghalang gejala dystonia. Sementara itu, dalam pembedahan denervasi selektif, doktor akan memotong saraf yang menyebabkan kekejangan otot menghentikan gejala secara kekal.

Rujukan:
Institut Gangguan Neurologi Nasional dan Strok. Diperoleh pada 2020. Helaian Fakta Dystonia.
Persatuan Pakar Bedah Neurologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Dystonia.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Dystonia: Sebab, Jenis, Gejala, dan Rawatan.

Recent Posts