2 Jenis Pembedahan untuk Menghilangkan Kista Ovari

Jakarta - Kista ovari adalah kantung berisi cairan di ovari atau di permukaan ovari. Setiap wanita mempunyai dua ovari, masing-masing ukuran dan bentuk badam di setiap sisi rahim. Telur (ova), yang tumbuh dan matang di ovari, dilepaskan dalam kitaran bulanan selama tahun subur.

Apabila wanita mempunyai sista ovari, dalam kebanyakan kes tidak akan ada gejala seperti ketidakselesaan atau bahaya. Sebilangan besar sista ovari akan hilang tanpa rawatan dalam beberapa bulan. Walau bagaimanapun, sista ovari yang pecah boleh menyebabkan gejala yang serius. Untuk melindungi kesihatan anda, anda harus menjalani pemeriksaan pelvis secara berkala dan menyedari gejala yang boleh menandakan masalah yang berpotensi serius.

Baca juga: Kista ovari boleh berlaku pada remaja?

Pembedahan sebagai Langkah Mengatasi Kista Ovari

Rawatan untuk sista ovari sebenarnya bergantung pada beberapa perkara, seperti:

  • Saiz dan penampilan.
  • Gejala yang berlaku.
  • Adakah penghidapnya pernah mengalami menopaus, kerana mereka yang berada dalam keadaan pascamenopause mempunyai risiko barah ovari yang sedikit lebih tinggi.

Kista ovari yang besar atau berterusan, atau sista yang menyebabkan gejala, biasanya perlu dikeluarkan melalui pembedahan. Pembedahan juga biasanya disarankan jika ada kekhawatiran bahawa kista itu boleh menjadi barah atau boleh menjadi barah. Terdapat dua jenis pembedahan yang digunakan untuk membuang sista ovari, termasuk:

  • Laparoskopi. Sebilangan besar sista boleh dikeluarkan menggunakan laparoskop. Tindakan ini adalah jenis operasi lubang kunci. Dalam operasi ini, sayatan kecil dibuat di perut dan gas ditiup ke pelvis untuk membolehkan pakar bedah mencapai ovari. Kemudian laparoskop (mikroskop berbentuk tiub kecil dengan cahaya di hujungnya) dimasukkan ke dalam perut, sehingga pakar bedah dapat melihat organ dalaman. Pakar bedah kemudian membuang kista melalui luka kecil di kulit. Selepas sista dikeluarkan, luka ditutup dengan jahitan yang dapat larut. Laparoskopi lebih disukai kerana mengurangkan kesakitan dan mempunyai masa pemulihan yang lebih cepat. Kebanyakan orang boleh pulang pada hari yang sama atau keesokan harinya.
  • Laparotomi. Sekiranya sista sangat besar, atau ada kemungkinan barah, laparotomi mungkin disyorkan. Semasa laparotomi, sayatan yang lebih besar dibuat di perut untuk memberi ruang yang lebih baik kepada pakar bedah mengenai kista di dalam badan. Seluruh kista dan ovari boleh dikeluarkan dan dihantar ke makmal untuk diperiksa barahnya. Jahitan kemudian akan digunakan untuk menutup sayatan. Anda mungkin juga perlu tinggal di hospital selama beberapa hari selepas prosedur pembedahan.

Baca juga: Jangan Meremehkan Komplikasi Yang Disebabkan oleh Kista Ovari

Apa yang Perlu Dilakukan Selepas Pembedahan Pembuangan Sista Ovari?

Masa yang diperlukan untuk pulih dari pembedahan adalah berbeza bagi setiap orang. Selepas sista ovari dikeluarkan, anda mungkin merasa sakit di perut anda, walaupun ini akan bertambah baik dalam beberapa hari.

Selepas laparoskopi atau laparotomi, mungkin diperlukan sehingga 12 minggu sebelum anda dapat meneruskan aktiviti biasa. Sekiranya sista dikeluarkan untuk ujian, hasilnya akan keluar dalam beberapa minggu dan perunding akan membincangkan sama ada anda memerlukan rawatan lebih lanjut atau tidak.

Baca juga: Apakah Perbezaan Antara Cyst Ovari dan Endometriosis?

Walau bagaimanapun, anda perlu menghubungi doktor di jika anda melihat simptom berikut semasa proses pemulihan:

  • Pendarahan berat.
  • Sakit atau bengkak yang teruk di perut.
  • Demam panas.
  • Pelepasan gelap atau berbau.

Keadaan ini perlu diatasi dengan segera kerana mungkin menunjukkan adanya jangkitan. Ingat, pengendalian yang lebih cepat dan tepat adalah perkara yang perlu dilakukan untuk mengelakkan masalah yang tidak diingini.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. Ovarian Cyst.
Klinik Mayo. Diakses pada 2020. Ovarian Cyst.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Ovari Cyst .

Recent Posts