Ibu, Kenali Gejala DHF pada Kanak-kanak yang Boleh Terlihat

Jakarta - Demam berdarah (DHF) memiliki reputasi yang cukup "mengerikan", kerana boleh membawa maut jika ditunda dan ditangani dengan salah. Oleh itu, adalah penting bagi ibu untuk mengenali simptom DHF pada anak-anak supaya mereka dapat mengambil tindakan yang sewajarnya.

DHF adalah penyakit berjangkit yang ditularkan oleh nyamuk Aedes aegypti betina, yang mempunyai corak berjalur khas di perutnya. Nyamuk ini biasanya dijumpai di iklim tropika yang panas dan lembap. Kawasan pembiakan berada di air yang bertakung.

Baca juga: Berhati-hati dengan bahaya demam denggi yang dapat diketahui melalui air liur

Berikut adalah Gejala DHF pada Kanak-kanak

Agar dapat dikenali dengan cepat dan mendapatkan rawatan, penting untuk mengenali gejala DHF pada kanak-kanak. Berikut adalah gejala yang dapat diketahui oleh ibu:

1. Demam

Gejala demam denggi pada kanak-kanak biasanya bermula sekitar 4-10 hari setelah digigit oleh nyamuk yang membawa virus. Gejala awal yang muncul biasanya demam tinggi, hingga 40 darjah celcius.

Pada kanak-kanak, demam boleh turun hingga 38 darjah celcius selama 1 hari, tetapi kemudian meningkat lagi. Ketika demam turun, sebenarnya fasa kritikal, jadi lebih banyak perhatian perlu diberikan, kerana di ases inilah dia berisiko mengalami denggi yang teruk.

2. Perubahan Tingkah Laku

Kanak-kanak mungkin tidak dapat menyampaikan apa yang mereka rasakan dengan jelas. Ibu dapat mengenali gejala DHF pada anak-anak dengan memperhatikan sama ada terdapat perubahan tingkah laku.

Contohnya, jika anak anda kelihatan pemarah, mudah marah, banyak menangis, atau selera makan yang teruk, awas. Segera periksa apakah ada demam yang dialami oleh anak itu, dan tanyakan bagaimana perasaannya.

3. Ketidakselesaan Fizikal

Kanak-kanak dengan demam denggi biasanya juga mengalami gejala seperti sakit otot dan sendi, sakit berdenyut di belakang mata, sakit belakang, sakit kepala, dan sebagainya.

4. Masalah Pencernaan

Anak anda mungkin mengadu sakit di perut bersama dengan mual, muntah, dan cirit-birit, yang boleh disalah anggap sebagai gejala gangguan pencernaan. Ketika sebenarnya muntah adalah tanda awal bahawa seorang anak mungkin mengalami komplikasi, dia perlu diawasi dengan teliti.

Baca juga: Ketahui Mitos dan Fakta Mengenai DHF

5. Masalah Kulit

Gejala demam denggi pada kanak-kanak juga sering terjadi adalah kemunculan ruam atau bintik merah pada kulit. Walau bagaimanapun, ruam dan bintik-bintik hanya sementara dan mungkin hilang sebelum anda melihatnya.

6. Pendarahan ringan

Penurunan jumlah platelet dalam badan menjadikan anak mungkin mengalami pendarahan ringan, misalnya dari gusi atau hidung. Ia juga boleh berlaku kerana virus yang melambatkan kadar pembekuan darah. Dalam beberapa kes yang teruk dan jarang berlaku, pendarahan juga dapat terjadi di saluran pencernaan.

Itulah beberapa gejala demam denggi pada kanak-kanak yang dapat dikenali. Dalam kes yang teruk, denggi dapat menyebabkan kebocoran saluran darah, penumpukan cairan di rongga perut atau paru-paru, hingga pendarahan berat.

Segera bawa anak ke doktor atau hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan, jika dia mengalami gejala berikut:

  • Sakit perut yang teruk.
  • Muntah berterusan
  • Gusi berdarah.
  • Susah bernafas.
  • Tangan dan kaki terasa sejuk dan berpeluh.
  • Nampak sangat lemah dan gelisah.

Sekiranya sesuatu masih belum jelas, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor mengenai gejala DHF pada kanak-kanak. Tidak ada rawatan khusus untuk DHF. Pada hari-hari awal munculnya gejala, anak itu dapat dirawat di rumah.

Baca juga: Lakukan ini untuk Mengubati Gejala Demam Denggi

Berikan rawatan di rumah seperti memampatkan dahi dan badan anak, memastikan anak mendapat tidur yang cukup, memberi cecair untuk mencegah dehidrasi dalam bentuk minuman atau makanan, dan memberi ubat penurun demam seperti paracetamol.

Namun, semasa menjalani rawatan di rumah, perhatikan sebarang gejala demam denggi pada kanak-kanak yang muncul. Ibu juga tidak boleh cuai ketika demam anak turun dan dia nampaknya sudah pulih. Segera bawa anak ke jabatan kecemasan hospital terdekat jika dia mengalami sebarang gejala denggi teruk yang telah dijelaskan sebelumnya.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Demam Denggi.
Ibu Bapa Menangis Pertama. Diakses pada tahun 2021. Denggi pada Kanak-kanak - Tanda, Diagnosis & Rawatan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Demam Denggi.

Recent Posts