Adakah selamat bagi wanita hamil untuk memakan daging kambing?

, Jakarta - Mungkin ada yang tertanya-tanya, adakah selamat memakan daging kambing ketika hamil? Sebenarnya, wanita hamil boleh memakan daging kambing. Cuma, penggunaan semasa mengandung perlu berhati-hati. Terutama jika wanita hamil menghidap penyakit tertentu. Untuk maklumat lengkap, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah kelainan pada kehamilanKebaikan Penggunaan Daging Kambing pada Wanita Hamil

Selain enak, daging kambing juga diketahui mempunyai kandungan nutrisi yang tinggi. Berikut adalah beberapa kelebihan daging kambing yang anda dapat:

1. Jadilah sumber protein yang sangat baik dan menyumbang kepada peningkatan keperluan protein semasa kehamilan. Pengambilan daging kambing dapat membantu pertumbuhan dan perkembangan janin.

2. Daging kambing kaya dengan zat besi yang mampu mengekalkan kadar hemoglobin. Ia dapat membantu pembentukan sel darah merah. Selain itu, zat besi yang terdapat dalam daging kambing dapat diserap dengan mudah ke dalam badan.

3. Kandungan zink yang tinggi dalam daging kambing membantu mengembangkan sistem kekebalan tubuh janin, dan memastikan pertumbuhan keseluruhan seiring dengan pembahagian sel.

4. Kambing kaya dengan vitamin B12 yang mampu menjaga kesihatan sistem saraf, membantu pembentukan sel darah merah, dan mencegah anemia.

5. Tembaga yang terkandung dalam daging kambing memastikan bayi mendapat pertumbuhan maksimum sehingga lahir.

Baca juga: Bolehkah Keguguran Berlaku Tanpa Pendarahan?

Risiko Makan Daging Domba Semasa Kehamilan

Tidak diragukan lagi daging kambing adalah salah satu sumber nutrien penting yang diperlukan semasa mengandung. Namun, ada beberapa faktor risiko memakan daging kambing yang tidak dapat dikesampingkan sepenuhnya. Inilah yang harus diketahui oleh wanita hamil:

1. Daging kambing mengandungi jumlah kolesterol dan lemak tepu yang tinggi yang boleh menyebabkan peningkatan kadar lipid darah yang ketara. Ini tentu tidak baik untuk kehamilan.

2. Daging kambing kaya dengan kandungan natrium, tetapi terlalu banyak pengambilan natrium dapat meningkatkan kadar tekanan darah semasa kehamilan yang boleh memberi kesan yang tidak diingini.

3. Histamin pada biri-biri boleh menyebabkan alahan pada sesetengah orang. Ekzema adalah salah satu bentuk jangkitan yang paling biasa. Dalam beberapa kes, wanita hamil cenderung menghidap asma, batuk, hidung berair, dan kejutan anafilaksis.

Untuk memastikan had pengambilan daging kambing untuk wanita hamil, tanyakan kepada doktor secara langsung . Anda boleh bertanya apa sahaja dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia mudah, hanya muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Cara Selamat Memproses Makanan Semasa Hamil

Semasa mengandung, langkah berjaga-jaga tambahan harus diambil semasa menyediakan, mengendalikan, dan menyimpan makanan. Langkah berjaga-jaga ini merangkumi:

1. Basuh semua buah-buahan dan sayur-sayuran dengan bersih sebelum makan.

2. Basuh tangan dengan sabun dan air sebelum menyediakan makanan.

3. Basuh tangan dengan sabun dan air setelah menyediakan makanan.

4. Basuh semua permukaan dan perkakas yang digunakan untuk penyediaan makanan dengan sabun dan air.

5. Simpan makanan sejuk di dalam peti sejuk.

6. Jangan simpan sisa pada suhu bilik, tetapi di dalam peti sejuk setelah makanan sejuk.

Baca juga: Sudah 9 bulan belum melahirkan, apa puncanya?

Mengekalkan makanan yang sihat dan seimbang semasa kehamilan sama pentingnya dengan mengelakkan makanan tertentu. Tidak ada rancangan diet khusus yang harus diikuti, tetapi pengambilan pelbagai kumpulan makanan yang berbeza, serta vitamin dan mineral diperlukan untuk perkembangan bayi.

Rujukan:
Ada Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Kehamilan.
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2020. 5 Manfaat Kesihatan Makan Anak Domba Semasa Kehamilan.

Recent Posts