Tidak Berkaitan dengan Gula Darah, Kenali Jenis Diabetes Insipidus

, Jakarta - Pernah dengar penyakit yang disebut diabetes insipidus? Walaupun kedua-duanya disebut diabetes, sebenarnya diabetes mellitus dan diabetes insipidus berbeza. Walaupun diabetes mellitus dikaitkan dengan kadar gula darah tinggi, diabetes insipidus berkaitan dengan sejenis hormon yang mengatur cairan tubuh.

Penyakit ini dapat dikenali dari simptomnya yang sangat khas, iaitu rasa dahaga yang berlebihan dan pada masa yang sama keinginan untuk membuang air kecil dalam jumlah yang banyak dan sering muncul. Berdasarkan penyebabnya, diabetes insipidus dapat dibahagikan kepada dua jenis. Ayuh, kenal pasti jenis diabetes insipidus di sini supaya anda dapat mengetahuinya.

Baca juga: Kerap membuang air kecil di tengah malam, ini adalah masalah kesihatan

Diabetes insipidus sebenarnya adalah keadaan yang agak jarang berlaku. Tetapi jika ia berlaku, diabetes insipidus lebih biasa pada lelaki berbanding wanita dari semua peringkat umur, termasuk kanak-kanak. Dalam kes yang teruk, orang yang menghidap diabetes insipidus dapat mengeluarkan sebanyak 20 liter air kencing sehari.

Punca Diabetes Insipidus

Diabetes insipidus disebabkan oleh gangguan pada hormon antidiuretik ( hormon antidiuretik / ADH ) yang berperanan mengatur jumlah cecair di dalam badan. Hormon ini membantu mengekalkan air di dalam badan dengan memberitahu buah pinggang mengekalkan air yang menjadikan air kencing anda lebih pekat. Ginjal kemudian mengeluarkan lebihan cecair dalam bentuk air kencing yang disimpan sementara di pundi kencing.

Walau bagaimanapun, dalam kes diabetes insipidus, pengeluaran hormon antidiuretik berkurang atau buah pinggang tidak dapat bertindak balas terhadap hormon antidiuretik seperti biasa. Akibatnya, daripada menahan air, ginjal mengeluarkan terlalu banyak cecair dan tidak dapat menghasilkan air kencing pekat. Orang yang mengalami keadaan ini akan selalu merasa dahaga dan cenderung minum lebih banyak air kerana diperlukan untuk menggantikan jumlah cecair yang hilang.

Baca juga: Terlalu Sering Haus Boleh Menjadi Tanda Penyakit?

Jenis Diabetes Insipidus

Terdapat dua jenis diabetes insipidus utama, iaitu:

1. Diabetes Kranial Insipidus

Ini adalah jenis diabetes insipidus yang paling biasa. Kronial diabetes insipidus disebabkan oleh hipotalamus, tisu khas di otak yang tidak menghasilkan jumlah hormon antidiuretik yang mencukupi. Keadaan ini boleh berlaku kerana kerosakan pada hipotalamus atau kelenjar pituitari, yang merupakan tempat di mana hormon antidiuretik disimpan setelah dihasilkan oleh hipotalamus. Sementara perkara yang boleh menyebabkan kerosakan adalah kecederaan otak, tumor otak, pasca operasi, dan jangkitan.

2. Diabetes Nefrogenik Insipidus

Sedangkan jenis diabetes insipidus, berlaku kerana buah pinggang tidak dapat bertindak balas terhadap hormon antidiuretik dengan betul. Keadaan ini boleh berlaku kerana kerosakan fungsi ginjal atau faktor keturunan. Beberapa ubat yang digunakan untuk mengubati penyakit jiwa juga dapat menyebabkan diabetes insipidus nefrogenik.

Gejala Diabetes Insipidus

Sekiranya anda selalu merasa dahaga dan membuang air kecil lebih kerap daripada biasa, anda harus segera berjumpa doktor, kerana ia mungkin merupakan gejala diabetes insipidus. Orang dewasa membuang air kecil rata-rata 4-7 hari sehari, sementara anak kecil boleh melakukannya hingga 10 kali sehari. Ini kerana pundi kencing kanak-kanak lebih kecil. Walau bagaimanapun, diabetes insipidus boleh membuat seseorang merasa sangat dahaga dan membuang air kecil terlalu banyak.

Baca juga: Mengesyaki Anak Kecil Anda Menghidap Diabetes Insipidus? Pastikan Dengan 3 Ujian Ini

Walaupun ada kemungkinan keadaan ini bukan merupakan gejala diabetes insipidus, tetapi dengan memeriksakan diri ke dokter, penyebab pasti dapat ditentukan. Doktor akan melakukan beberapa ujian untuk mendiagnosis keadaan yang anda alami dan penyebabnya yang tepat.

Rawatan Diabetes Insipidus

Rawatan untuk setiap orang yang menghidap diabetes insipidus boleh berbeza-beza bergantung pada jenisnya. Pada diabetes insipidus kranial ringan, rawatan mungkin tidak diperlukan. Namun, penghidap perlu mengambil lebih banyak air untuk menggantikan cecair yang terbuang. Sekiranya diperlukan, penghidapnya boleh mengambil ubat yang dipanggil desmopressin yang dapat menggantikan peranan hormon antidiuretik.

Sementara orang dengan diabetes nefrogenik insipidus, boleh mengambil ubat yang disebut diuretik thiazide yang berguna untuk mengurangkan jumlah air kencing yang dihasilkan oleh buah pinggang.

Beli ubat yang anda perlukan hanya. Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts