Berikut adalah beberapa pantang larang Sinusitis yang perlu difahami

, Jakarta - Sakit akibat sinusitis adalah salah satu sebab banyak orang datang berjumpa doktor. Sebenarnya, untuk mengelakkannya, anda hanya perlu mengetahui pantang larang resdung. Setiap tahun, banyak orang mengalami gejala sinusitis seperti sakit sinus, kesesakan hidung, dan rembesan hidung yang tebal. Lebih buruk lagi, jumlah ini dapat terus bertambah disebabkan oleh peningkatan pencemaran ditambah dengan ketahanan terhadap antibiotik.

Terdapat dua perkara yang menyebabkan gejala sinusitis muncul, iaitu alergi dan selesema, jadi sangat disarankan untuk mencegah dua perkara ini dengan pelbagai cara. Di samping itu, juga penting untuk mengetahui apa pantang larang bagi penghidap resdung untuk mengelakkan gejala berulang.

Baca juga: 15 Petua Untuk Mencegah Sinusitis Berulang

Pantang sinusitis Mesti tahu

Berikut adalah beberapa pantang larang bagi penghidap resdung sehingga gejalanya tidak berulang:

Jangan naik kapal terbang ketika anda sakit

Sekiranya anda menaiki kapal terbang semasa anda mengalami sinusitis, anda telah meningkatkan peluang untuk mengalami sakit telinga dan komplikasi lain. Tetapi jika anda benar-benar perlu menaiki kapal terbang, cubalah menguap dan menelan ketika pesawat dalam perjalanan setelah lepas landas atau turun sebelum mendarat. Ini akan membantu memastikan laluan dari tekak ke telinga tidak jelas. Anda juga boleh mencubit lubang hidung, menutup mulut, dan meniup hidung dengan lembut.

Jangan Minum Alkohol

Anda memerlukan banyak cecair, tetapi elakkan koktel, arak, bir atau minuman beralkohol lain. Walaupun minuman keras adalah cecair, ia boleh mengeringkan anda. Ia juga boleh menyebabkan sinus dan saluran hidung membengkak, yang memburukkan lagi gejala.

Pantang sinusitis:Elakkan Berenang

Hasil penyelidikan berbeza-beza, tetapi nampaknya klorin di kolam renang dapat merengsakan saluran hidung. Sekiranya anda cukup sihat untuk berolahraga dan ingin berenang, pastikan anda menggunakan klip hidung untuk mengelakkan air masuk ke hidung anda.

Jangan Menarik Perkara Yang Mencetuskan Kerengsaan

Tujuan untuk mengelakkan perengsa ini adalah untuk menenangkan resdung dan mencegah gejala menjadi lebih teruk. Oleh itu, elakkan tempat yang mempunyai asap rokok, dan tinggal di dalam rumah ketika tahap pencemaran udara tinggi. Sekiranya anda seorang perokok, berhenti. Kebiasaan merokok ini menjadikan anda lebih senang mendapat resdung.

Baca juga: Kambuhan yang kerap, adakah sinusitis dapat disembuhkan sepenuhnya?

Cara Mengelakkan Sakit Sinusitis

Setelah memahami larangan resdung, sekarang adalah masa untuk anda mengetahui cara yang betul untuk mengelakkan kesakitan sinusitis berikut:

  • Basuh tangan anda dengan kerap. Ini sangat penting semasa cuaca sejuk, kerana virus dapat hidup lebih lama di kenop pintu dan permukaan lain.
  • Dapatkan Vaksin Selsema. Dapatkan vaksin selesema setiap tahun. mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan PenyakitDengan mencegah selesema, anda juga dapat mencegah jangkitan sinus.
  • Makan Makanan dan Senaman yang Sihat. Pastikan anda sentiasa dalam keadaan sihat dengan memastikan sistem ketahanan badan anda sentiasa dalam keadaan cekap.
  • Berhenti merokok. Ini kerana asap rokok boleh merengsakan sinus.
  • Gunakan Humidifier. Bilik kering juga boleh menyebabkan sakit sinus. Anda boleh mandi air suam dan menyedut wap. Ini adalah ubat lama untuk menghilangkan sakit sinus. Namun, jika anda menggunakan pelembap atau pelembap, pastikan anda membersihkannya setiap hari, mengikut arahan agar pelembap itu sendiri tidak menjadi sumber masalah resdung.
  • Jangan Mengambil Antibiotik Terlalu Banyak. Antibiotik akan membantu jika anda mempunyai jangkitan bakteria, tetapi tidak akan berfungsi melawan jangkitan virus. Di samping itu, jika anda mengambil terlalu banyak antibiotik, anda boleh membina daya tahan terhadap ubat tersebut sehingga ubat tersebut tidak lagi berfungsi.
  • Gunakan Larutan Hidung Saline. Anda boleh membeli larutan garam di farmasi atau membuat sendiri dengan mencampurkan 1/4 sudu teh garam dengan 8 auns air suam. Akademi Alergi, Asma dan Imunologi Amerika mengesyorkan menggunakan garam bebas iodida dan air suling (atau air yang telah direbus dan disejukkan). Sekiranya anda membeli titisan garam, kabut, atau semburan, pastikan ia tidak mengandungi dekongestan.

Baca juga: Adakah Sinusitis Berjangkit?

Namun, jika gejala sinusitis semakin teruk, jangan berlengah untuk pemeriksaan di hospital. Sekarang anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi jadi lebih mudah. Di samping itu, buat janji temu hospital di juga akan memendekkan masa anda kerana anda tidak perlu lagi bersusah payah untuk mengantri.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. 10 Langkah Menghindari Kesakitan dan Kesesakan Sinus.
MedicineNet. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Sinus: Sinusitis Dos dan Tidak Perlu.
WebMD. Diakses pada 2021. Sinusitis Dos and Don'ts.

Recent Posts