Ibu Bapa Perlu Tahu, Ini adalah Suhu Tubuh Normal Bayi

Jakarta - Tanda badan yang sihat ditandai dengan suhu badan yang normal. Ibu pasti pernah mendengar bahawa suhu badan normal ialah 37 darjah celcius. Ini benar, tetapi angka-angka itu hanyalah bilangan purata. Sebenarnya, seseorang mungkin tidak menyedari bahawa suhu badan tiba-tiba boleh menjadi lebih tinggi atau lebih rendah. Jadi, sebenarnya bacaan suhu badan yang berada di atas atau di bawah purata tidak secara automatik menunjukkan bahawa anda sakit.

Terdapat sejumlah faktor yang mempengaruhi suhu badan manusia, seperti usia, jantina, waktu, dan tahap aktiviti yang dilakukan. Oleh itu, ibu perlu mengetahui bahawa suhu normal orang dewasa boleh berbeza dengan suhu normal bayi. Jadi, berapakah suhu badan bayi yang normal?

Baca juga: Ia menggemaskan tetapi jangan hanya menyentuh dan mencium bayi

Suhu Biasa untuk Tubuh Bayi

Keupayaan badan untuk mengatur perubahan suhu meningkat seiring bertambahnya usia. Oleh itu, orang dewasa dapat mengekalkan suhu badan yang stabil daripada kanak-kanak atau bayi. Orang dewasa juga cenderung mempunyai suhu badan yang lebih rendah. Petikan dari Garis Kesihatan , suhu badan normal berdasarkan usia pada amnya adalah dalam jumlah:

  • Bayi dan kanak-kanak . Pada bayi dan kanak-kanak, suhu badan normal mereka rata-rata antara 36.6 - 37.2 darjah Celsius.

  • Dewasa. Remaja dan orang dewasa biasanya mempunyai suhu badan antara 36.1 - 37.2 darjah Celsius.

  • Warga emas berumur lebih dari 65 tahun. Pada orang dewasa yang lebih tua, suhu badan rata-rata lebih rendah daripada 36.2 darjah Celsius.

Perlu diingat, suhu badan yang normal boleh berbeza-beza dari satu individu ke individu yang lain. Suhu badan anak kecil anda mungkin 0.6 darjah Celsius lebih tinggi atau lebih rendah daripada purata di atas. Sekiranya anak anda mengalami perubahan suhu yang lebih tinggi atau lebih rendah daripada rata-rata biasa, tidak perlu risau jika keadaan ini tidak disertai dengan gejala lain. Namun, jika perubahan suhu disertai dengan gejala lain, ibu baru mungkin berwaspada terhadap penyakit tertentu.

Baca juga: Ini adalah 2 jenis demam pada kanak-kanak dan cara mengatasinya

Sekiranya anda benar-benar yakin bahawa si kecil anda demam, anda boleh bertanya kepada doktor mengenai cara menangani dan ubat apa yang boleh dimakan. Melalui aplikasi tersebut, ibu dapat menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Cara Mengukur Suhu Bayi Dengan Tepat

Untuk mengetahui suhu badan bayi dengan tepat, ibu memerlukan termometer. Ibu boleh menggunakan termometer biasa atau termometer digital yang boleh dibeli di farmasi atau dalam talian. Untuk mengukur suhu anak dengan tepat, ibu mesti memperhatikan:

  • Letakkan termometer di ketiak bayi. Gunakan termometer di ketiak untuk kanak-kanak di bawah lima tahun.

  • Kemudian, tekan kembali ketiak untuk menahan termometer di tempat selama masa yang ditentukan dalam arahan pada paket termometer. Kebanyakan termometer mengambil masa kira-kira 15 saat untuk mendapatkan suhu badan.

  • Paparan pada termometer akan menunjukkan suhu anak kecil anda.

Baca juga: Inilah Pertolongan Cemas Ketika Anak Anda Menghidap Demam

Sekiranya termometer menunjukkan angka normal dan si kecil anda tidak mempunyai gejala yang mencurigakan, ini bermakna anda tidak perlu risau. Tetapi, jika termometer menunjukkan angka yang lebih tinggi atau lebih rendah daripada purata, disertai dengan pening dan kelemahan, ini bermakna si kecil anda perlu diperiksa. Sekiranya ibu bercadang untuk memeriksa anak kecilnya, pergilah Ibu boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu. Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apakah Julat Suhu Tubuh Biasa ?.
NHS. Diakses pada tahun 2020. Cara mengambil suhu bayi anda.

Recent Posts