Lebih Sensitif, Ini Menyebabkan Wanita Hamil Menangis Dengan Mudah

, Jakarta - Tidak hanya mengalami perubahan fizikal, wanita hamil juga rentan terhadap perubahan emosi. Perubahan mood dinilai sebagai hasil daripada tahap hormon yang turun naik. Hormon turun naik ini menyebabkan perubahan bahan kimia otak yang mengatur mood. Kesannya, ibu mungkin lebih sensitif dan menangis dengan lebih mudah semasa mengandung.

Melancarkan dari WebMD , perubahan mood dan tangisan adalah bahagian normal kehamilan, terutamanya pada trimester pertama ketika hormon berada di puncaknya. Selain hormon, adakah sebab lain wanita hamil menangis? Lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Rawatan Muka Hamil untuk Mencegah Melasma

Mengapa Wanita Hamil Menangis Dengan Mudah?

Walaupun emosi adalah normal semasa mengandung, anda perlu mengetahui dan memahami sebab-sebab mengapa wanita hamil boleh menjadi lebih sensitif dan mudah menangis. Melancarkan dari garis kesihatan, Perkara berikut menyebabkan wanita hamil mudah menangis pada trimester kehamilan, iaitu:

  1. Trimester Pertama

Setiap wanita hamil mengalami perubahan emosi yang berbeza. Ada yang mudah menangis sepanjang kehamilan dan ada yang menangis semasa trimester pertama sahaja. Perasaan sensitif semasa trimester pertama umumnya disebabkan oleh perubahan rembesan hormon. Tahap estrogen dan progesteron yang lebih tinggi bertanggungjawab terhadap perubahan mood, jadi wanita hamil cenderung mudah marah dan mudah sedih.

  1. Trimester Kedua dan Ketiga

Pergeseran hormon berterusan ke trimester kedua dan ketiga. Oleh itu, wanita hamil akan mudah menangis pada masa ini juga. Perubahan badan yang cepat juga meningkatkan tahap kegelisahan. Akibatnya, beberapa wanita hamil mungkin merasa lebih gelisah pada trimester kedua.

Tahap kegelisahan ini mungkin akan berterusan hingga trimester ketiga memandangkan kelahirannya semakin hampir. Mungkin akan ada banyak perkara yang difikirkan oleh ibu hamil, seperti keadaan kesihatan bayi, kesakitan semasa proses kelahiran hingga masalah kewangan.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah 3 peranan doula semasa hamil

Adakah Tangisan Mempengaruhi Janin?

Menangis sekali-sekala tidak membahayakan bayi yang belum lahir. Namun, jika tangisan itu disebabkan oleh kemurungan besar semasa mengandung, ia boleh memberi kesan negatif kepada kehamilan ibu. Penyelidikan yang bertajuk “ Kesan tekanan mental ibu pranatal terhadap hasil kelahiran ” Disebutkan, masalah kesihatan mental seperti kegelisahan dan kemurungan semasa kehamilan meningkatkan kemungkinan kelahiran pramatang dan berat lahir rendah.

Ibu yang mengalami kemurungan berisiko tidak menjaga kesihatan diri semasa mengandung. Apabila wanita hamil tidak makan secara teratur, tidak mendapat cukup nutrisi, tidak memeriksa diri, dan tidak bersenam boleh mempengaruhi keadaan bayi yang belum lahir.

Depresi semasa mengandung juga meningkatkan risiko kemurungan postpartum, yang mempengaruhi cara ibu berikatan dengan bayinya. Kemurungan selepas bersalin atau baby blues Ini adalah perkara biasa dan bukan sesuatu yang harus ditutupi. Walaupun begitu, sangat penting untuk berbincang dengan doktor untuk membantu ibu mengatasi keadaan tersebut.

Baca juga: 7 Tanda Kehilangan Kalium Wanita Hamil

Sekiranya ibu mengalami baby blues , ibu boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tentang apa yang anda alami dan rasakan. Melalui aplikasi tersebut, ibu dapat menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Suara / Panggilan video . Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor melalui aplikasi , jika anda ingin berbincang dengan doktor secara langsung. Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Mantra Menangis.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. Adakah Kehamilan Adakah Anda Menangis Seperti Bayi? Inilah Sebab dan Apa Yang Boleh Anda Lakukan.
ScienceDirect. Diakses pada tahun 2020. Kesan tekanan mental ibu pranatal terhadap hasil kelahiran.

Recent Posts