Ketahui Proses Penyembuhan pada Luka Bakar

Jakarta - Luka bakar adalah kerosakan tisu yang disebabkan oleh sentuhan langsung dengan sumber haba, seperti api di badan, hangus oleh air panas, disentuh oleh benda panas, tersengat elektrik, terkena bahan kimia, dan terkena sinar matahari terlalu lama.

Ketahui Kedalaman Luka Bakar

Kedalaman luka bakar berbeza-beza, berikut adalah empat klasifikasi luka bakar mengikut kedalamannya yang perlu anda ketahui:

1. Pembakaran Darjah Pertama

Kerosakan yang dialami oleh luka bakar tahap pertama terhad kepada lapisan epidermis dangkal, kulit kering hiperemik yang menyebabkan eritema, dan rasa sakit pada ujung saraf deria yang jengkel. Salah satu contoh luka bakar darjah pertama adalah terdedah kepada cahaya matahari dalam jangka masa yang lama. Penyembuhan berlaku secara spontan, memakan masa sekitar 5 - 10 hari.

Baca juga: 3 Luka Cemas Pertolongan Cemas Yang Keliru

2. Pembakaran Darjah Kedua

Kerosakan berlaku di semua lapisan epidermis yang disebabkan oleh reaksi keradangan yang disertai dengan proses eksudasi. Terdapat dua jenis luka bakar darjah kedua, iaitu darjah kedua dangkal dan darjah kedua yang mendalam. Pada tahap dangkal II, kerosakan berlaku di bahagian dangkal dangkal. Penyembuhan berlaku secara spontan dalam 3 minggu jika jangkitan dapat dicegah. Walaupun tahap II dalam, kerosakan berlaku pada sebahagian besar lapisan dermis. Penyembuhan mengambil masa lebih lama, bergantung pada sel epitelium yang tersisa. Penyembuhan mengambil masa 3 - 9 minggu.

3. Pembakaran Darjah Ketiga

Kerosakan meliputi keseluruhan ketebalan dermis dan lapisan yang lebih dalam. Terdapat parut yang berpunca dari berlakunya penggumpalan protein di lapisan epidermis. Pesakit tidak merasa sakit (kehilangan sensasi) kerana ujung saraf deria rosak atau mati. Penyembuhan berlaku lebih lama kerana tidak ada proses epitelisasi spontan (pertumbuhan tisu epitelium) dari tempat tidur luka.

4. Pembakaran Darjah Keempat

Luka bakar darjah empat telah mencapai lapisan otot, tendon, dan tulang dengan kerosakan yang teruk. Kerosakan merangkumi keseluruhan lapisan dermis, organ kulit seperti folikel rambut, kelenjar sebum, dan kelenjar peluh. Luka bakar darjah empat dicirikan oleh kulit yang dibakar kelabu dan pucat (terletak lebih rendah daripada kulit sekitarnya), penggumpalan protein berlaku di lapisan epidermis dan dermis yang dikenali sebagai parut, dan tidak ada rasa sakit dan kehilangan sensor kerana ujung saraf deria. rosak. Penyembuhan memerlukan masa lebih lama kerana terdapat proses pertumbuhan tisu epitelium dari tempat tidur luka.

Baca juga: 5 Cara Merawat Luka Bakar di Rumah

Proses Penyembuhan Luka Bakar

Berdasarkan klasifikasi luka bakar yang dinyatakan di atas, masa penyembuhan terbahagi kepada dua, iaitu akut dan kronik. Boleh dikatakan akut jika masa penyembuhan berlaku dalam jangka masa 2 - 3 minggu. Sementara itu, kronik adalah sejenis luka yang tidak mempunyai tanda penyembuhan dalam lebih dari 4-6 minggu. Proses penyembuhan terbahagi kepada beberapa fasa, iaitu:

1. Fasa Keradangan

Fasa pertama ini akan dialami oleh penderita setelah pembentukan luka dan akan berakhir dalam 3-4 hari. Pada fasa keradangan terdapat dua proses, iaitu hemostasis dan fagositosis. Hemostasis adalah penghentian pendarahan di kawasan luka. Dalam proses hemostasis, kudis terbentuk di permukaan luka (tisu terbentuk di permukaan luka, merah gelap dan agak keras) sehingga tidak tercemar oleh mikroorganisma. Tindak balas keradangan ini sangat penting dalam proses penyembuhan kerana selepas itu, proses pembekuan darah berlaku untuk mencegah kehilangan darah. Fasa ini tidak akan bertahan lama jika tidak ada jangkitan.

2. Fasa Proliferatif

Fasa kedua ini muncul selepas fasa keradangan yang berlangsung dari hari ke-4 hingga ke-21. Bermula dengan sintesis kolagen dan bahan tanah yang disebut proteoglikan setelah 5 hari kecederaan. Kolagen adalah protein yang membentuk tubuh manusia yang dapat meningkatkan tekanan permukaan luka. Semakin banyak jumlah kolagen, semakin kuat permukaan luka sehingga luka cenderung terbuka. Tisu epitelium tumbuh di seluruh luka (epitelisasi), meningkatkan aliran darah yang menyediakan oksigen dan nutrien penting untuk proses penyembuhan luka.

Baca juga: Ini adalah Pertolongan Cemas Ketika Melecur

3. Fasa Pematangan

Fasa ini bermula dari hari ke-21 dan berlangsung sekitar 1 - 2 tahun. Fibroblas secara berterusan mensintesis kolagen, kemudian parut menjadi lebih kecil, kehilangan keanjalan, dan meninggalkan garis putih. Pembentukan kolagen baru mengubah bentuk luka dan meningkatkan kekuatan tisu. Tisu parut terbentuk yang hampir sekuat tisu sebelumnya. Tambahan pula, terdapat penurunan aktiviti sel secara beransur-ansur dan peningkatan vaskulariti tisu.

Sekiranya anda mengalami luka bakar dan sukar untuk sembuh, tanyakan kepada doktor untuk mendapatkan cadangan rawatan yang sesuai. Gunakan ciri Hubungi Doktor yang wujud di untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Recent Posts