Mempunyai Kesan Sampingan Untuk Thrush, BPOM Membekukan Izin Pemasaran Albothyl

Jakarta - Surat edaran dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) mengenai produk ubat sariawan menjadi topik hangat. Sebabnya ialah produk dengan jenama Albothyl mengandungi polikresulen dalam bentuk dos dos cecair ubat luaran pekat 36 peratus, yang dianggap mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan.

Sejak dua tahun terakhir, sebenarnya BPOM telah menerima 38 laporan dari profesional kesihatan yang menerima pesakit dengan aduan kesan sampingan Albothyl untuk merawat sariawan. Kesan sampingan seperti sariawan yang semakin besar dan berlubang, malah menyebabkan jangkitan. Oleh kerana laporan itu, BPOM bersama ahli farmakologi dan klinikal melakukan kajian mengenai aspek keselamatan ubat tersebut.

Dalam siaran yang dikeluarkan oleh BPOM, diputuskan bahawa polikresulen tidak boleh digunakan sebagai hemostatik dan antiseptik semasa pembedahan dan penggunaan pada kulit (dermatologi), telinga, hidung dan tekak (ENT), sariawan (stomatitis aphthous), dan gigi (odontologi).

Berdasarkan penemuan kandungan Albothyl, BPOM juga membekukan izin pengedaran untuk produk terkenal ini dalam bentuk cecair ubat luaran pekat sehingga petunjuk yang dikemukakan disetujui. Walau bagaimanapun, keputusan untuk membekukan bukan hanya untuk Albothyl, produk serupa yang lain juga mendapat perlakuan yang sama. BPOM juga menekankan kepada pengeluar ubat-ubatan tersebut untuk menarik balik ubat-ubatan tersebut dari peredaran. Selambat-lambatnya satu bulan setelah dikeluarkannya Keputusan Penangguhan Izin Edaran.

Nah, bagi anda yang mempunyai keluhan sariawan, BPOM menawarkan ubat alternatif lain. Contohnya, ubat-ubatan yang mengandungi benzydamine HCl, povidone iodin 1%, atau gabungan dequalinium klorida dan vitamin C.

Pendapat pakar

Kandungan Albothyl dianggap mempunyai kesan negatif pada sariawan. Walau bagaimanapun, menurut Kajian Eropah untuk Sains Perubatan dan Farmakologi, polikresulen juga dipanggil asid organik polimolekul, yang mempunyai kesan hemostatik atau menghentikan pendarahan, membentuk tisu nekrotik (tisu mati) dan merangsang pembentukan tisu baru. Jadi, mengapa dianggap berbahaya ketika digunakan untuk merawat sariawan?

Baiklah, menurut pakar, apabila anda menggunakan produk dengan polikresulen Pada luka di rongga mulut atau sariawan, apa yang berlaku adalah kesan vasokonstriktif. Kesannya adalah penyempitan saluran darah periferal (tepi) di sekitar sariawan. Inilah yang membuat sariawan "sembuh" atau rasa sakit hilang seketika, kerana bekalan darah di sekitar sariawan berhenti dan menyebabkan tisu sariawan mati.

Kemudian, setelah tisu mati, tubuh akan melepaskan tisu secara automatik sehingga tisu sihat baru terbentuk. Malangnya, jaminan penyembuhan sariawan dengan polikresulen ini tidak berlaku pada sebilangan orang. Punca kerosakan tisu disebabkan polikresulen tidak dapat mengimbangi pembentukan tisu yang sihat. Kesannya, kesan dominan yang berlaku adalah kematian sariawan. Inilah sebabnya bahawa sariawan boleh membesar dan sakit. Ringkasnya, itulah kesan sampingan Albothyl yang boleh berlaku pada sesetengah orang.

Oleh itu, atas cadangan BPOM, jika anda masih menggunakan kandungan ubat polikresulen, lebih baik berhenti, ya! Dikhuatiri reaksi akan berlaku di dalam badan yang boleh membahayakan kesihatan anda.

Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai sariawan atau ingin mengetahui kesan sampingan daripada polisi, anda boleh berjumpa dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk bertanya bila-bila masa dan di mana sahaja. Untuk merawat sariawan, anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Yang perlu anda buat adalah membuat pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts