5 Rawatan Muka yang Sesuai untuk Lelaki

, Jakarta - Bukan hanya wanita yang perlu menjaga wajah. Rawatan ini sebenarnya sangat diperlukan oleh lelaki, untuk memiliki kulit yang lebih sihat dan kelihatan lebih muda. Perbezaannya dengan wanita, rawatan wajah untuk lelaki biasanya lebih mudah. Selain itu, lelaki juga mesti mengetahui keadaan kulit wajah mereka, sama ada normal, sensitif, kering, berminyak, atau gabungan. Penting untuk mendapatkan produk dan jenis rawatan yang betul.

Lelaki yang mempunyai kulit wajah normal biasanya kelihatan jelas dan tidak sensitif. Kulit sensitif dicirikan oleh rasa menyengat dan terbakar setelah menggunakan produk. Walaupun kulit kering biasanya kelihatan bersisik, gatal, atau kasar. Bagi lelaki yang mempunyai kulit berminyak, wajah mungkin kelihatan berkilat kerana kandungan minyak di wajah. Nah, jika anda mempunyai kulit kombinasi, terdapat beberapa bahagian kulit yang kering dan beberapa kawasan yang berminyak.

Baca juga: Bahan-bahan Berbahaya dalam Penjagaan Kulit Ini Harus Dielakkan

Rawatan Muka untuk Lelaki

Setelah mengetahui setiap jenis kulit, berikut adalah rawatan mudah yang perlu dilakukan:

1. Pilih Produk yang Betul

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, pemilihan produk harus berdasarkan jenis kulit anda. Sekiranya anda mempunyai kulit yang rawan jerawat, pilih pembersih dan pelembap yang mengatakan " bebas minyak "atau" bukan komedogenik "Untuk menyumbat liang. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, gunakan produk lembut yang bebas wangian.

Produk wangi dapat membuat kulit berasa jengkel dan kering. Namun, berhati-hatilah dengan produk yang berlabel "tidak wangi", kerana banyak daripadanya mengandungi wangian penutup yang masih boleh merengsakan kulit.

2. Cuci muka dengan kerap

Pastikan anda mencuci muka setiap hari, terutama selepas melakukan perjalanan atau bersenam. Elakkan mencuci muka terlalu lama, tidak lebih dari satu minit. Sebabnya, mencuci muka terlalu lama boleh menjadikan wajah anda kering. Juga, elakkan mencuci muka dengan air panas. Basuh wajah anda dengan pembersih muka yang lembut dan air suam.

3. Perhatikan Teknik Mencukur

Bagi sebilangan lelaki, pisau cukur boleh mencukur terlalu dekat dengan kulit. Sekiranya anda sering mengalami benjolan pisau cukur, pisau cukur terbakar atau rambut yang tumbuh semula. Gunakan pisau cukur dengan pisau tunggal atau berganda dan jangan meregangkan kulit semasa bercukur.

Baca juga: 5 Jenis Jerawat Yang Sering Muncul di Muka

Sebelum bercukur, basahi kulit dan rambut anda untuk melembutkannya. Gunakan krim pencukur pelembap dan cukur ke arah pertumbuhan rambut. Bilas selepas setiap pukulan pisau cukur dan ubah pisau setelah lima hingga tujuh pencukur untuk mengelakkan kerengsaan.

4. Gunakan pelembap

Pelembap berfungsi untuk mengekalkan kandungan air di kulit, agar kulit tetap lembap dan tidak kering. Apabila kelembapan ini berkurang, anda menghadapi risiko mendapat garis halus yang merupakan tanda penuaan. Selain itu, pelembap juga menjadikan kulit kelihatan lebih cerah dan muda. Untuk hasil terbaik, sapukan pelembap pada wajah dan badan anda selepas mandi atau selepas bercukur.

5. Pakai Pelindung Matahari

Pendedahan cahaya matahari boleh menyebabkan kedutan, bintik-bintik usia, dan juga barah kulit. Itulah sebabnya penting untuk menggunakan pelindung matahari sebelum keluar dari rumah. Sapukan pelindung matahari ke semua kawasan kulit yang terdedah, termasuk kulit kepala, telinga, leher, dan bibir. Untuk perlindungan terbaik, gunakan pelindung matahari yang tahan air dengan spektrum luas dengan SPF 30 atau lebih tinggi. Juga, memohon semula setiap dua jam atau segera setelah berenang atau berpeluh.

Selain menggunakan pelindung matahari, anda juga harus mencari tempat teduh dan memakai pakaian tertutup, seperti kemeja ringan, lengan panjang, seluar, topi berbulu lebar, dan kacamata hitam dengan perlindungan UV, jika mungkin.

Baca juga: Penjagaan Muka Apabila Anda Perlu Sentiasa Memakai Topeng

Itu adalah sebilangan rawatan wajah yang sesuai untuk lelaki. Sekiranya anda mempunyai masalah kulit, hubungi doktor di dijemput untuk membincangkan masalah yang anda alami. Melalui , anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Petua Penjagaan Kulit untuk Lelaki.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Panduan Manusia untuk Penjagaan Kulit Asas.

Recent Posts