7 Ciri-ciri Kanak-kanak Pintar Menurut Ahli Psikologi

, Jakarta - Setiap anak dilahirkan dan berkembang dengan bakat dan keistimewaan mereka sendiri. Tahap kecerdasan kanak-kanak tidak dapat diukur hanya dengan pencapaian akademiknya di sekolah sahaja. Menurut pelbagai teori psikologi, terdapat beberapa ciri kanak-kanak pintar yang dapat dilihat, bahkan sebelum dia memasuki dunia sekolah. Apa awak?

1. Tulis dan Baca Awal

Salah satu ciri kanak-kanak yang mempunyai kecerdasan di atas rata-rata adalah kemampuan mereka untuk dapat menulis dan membaca lebih awal, bahkan sebelum mereka mengambil pendidikan formal di sekolah. Kemudian ketika dia mula bersekolah, anak-anak yang cerdas cenderung menyukai buku yang selangkah lebih tinggi daripada membaca buku untuk anak-anak seusianya. Sebabnya mudah, kerana kanak-kanak pintar biasanya mempunyai keinginan untuk belajar banyak perkara, termasuk belajar perkara yang kompleks dan biasanya hanya dipelajari oleh kanak-kanak yang berada di atasnya.

2. Sangat Aktif

Sebilangan besar kanak-kanak pintar tidak boleh diam, seperti aktiviti yang melibatkan banyak aktiviti fizikal dan mencabar. Mereka akan sentiasa mencari aktiviti yang perlu dilakukan, daripada duduk diam. Namun, 'aktif' di sini berbeza dengan 'hiperaktif'. Kanak-kanak yang digolongkan sebagai hiperaktif cenderung tidak sabar, agresif, dan sukar memberi tumpuan. Sementara itu, kanak-kanak yang aktif kerana cerdas akan mempunyai tumpuan perhatian yang baik dan lebih sabar.

Bukan hanya aktif secara fizikal, kanak-kanak yang cerdas juga akan aktif dalam berhujah dan bertanya. Mereka akan secara aktif menyatakan pendapat, memberitahu apa yang dialami dan menyoal segala yang ada di sekitar mereka. Ini kerana kanak-kanak yang cerdas cenderung mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi.

3. Mempunyai tahap tumpuan yang tinggi dan tidak mudah terganggu

Salah satu ciri kanak-kanak pintar ialah mereka mempunyai tahap tumpuan dan tumpuan yang tinggi, ketika melakukan sesuatu. Mereka juga biasanya tidak mudah terganggu oleh perkara lain ketika mereka fokus, dan dapat berkonsentrasi dengan kuat untuk jangka masa yang panjang.

4. Mampu Mengekalkan Maklumat dalam Ingatan

Pernah dengar istilah, 'di telinga kanan, di telinga kiri'? Kanak-kanak yang cerdas tidak mempunyai ciri-ciri seperti itu. Mereka biasanya mempunyai memori yang cukup kuat, dan dapat menyimpan maklumat yang mereka terima dalam ingatan.

Contohnya, data Persatuan Anak-anak Berbakat Nasional (NAGC) berkata, pernah ada seorang kanak-kanak berusia 6 tahun yang pergi ke muzium angkasa. Kembali dari sana, budak itu dapat menggambarkan roket angkasa yang dilihatnya di muzium dengan tepat.

5. Suka Memberi Perhatian kepada Perincian

Berbanding dengan kanak-kanak biasa, kanak-kanak yang cerdas akan berminat dengan perincian. Mereka cenderung melihat sesuatu secara terperinci, dan memperhatikan apa yang sering diabaikan oleh orang lain. Dengan sifat ini, kanak-kanak yang cerdas biasanya akan tertarik untuk belajar bagaimana alat berfungsi, secara khusus, dan dengan seberapa terperinci yang mungkin.

6. Mempunyai bakat seni

Seorang kanak-kanak juga boleh dikategorikan sebagai anak yang cerdas apabila dia mempunyai keseimbangan antara otak kanan dan kiri. Maksudnya, seorang kanak-kanak yang dapat melukis, menyanyi, dan membuat muzik dengan baik adalah salah satu ciri yang dia mempunyai kecerdasan tinggi.

7. Kaya dengan Perbendaharaan Kata

Kanak-kanak yang cerdas pada amnya mempunyai kemahiran verbal yang baik dan dapat dilihat dari perbendaharaan kata besar yang mereka bandingkan dengan kanak-kanak lain. Mereka dapat menyampaikan sesuatu dalam ayat yang lengkap dan menggunakan kosa kata yang sukar dengan tepat.

Sebagai contoh, seorang kanak-kanak biasa berkata, 'ada kucing'. Walaupun kanak-kanak pintar akan berkata, 'ada kucing di beranda, sedang mengintip untuk memasuki rumah'.

Ciri-ciri kanak-kanak cerdas yang dibincangkan di atas hanya sebagai rujukan, bukan penanda aras yang pasti. Kerana, seperti yang dikatakan pada awalnya, setiap anak harus memiliki kecerdasan dan kepakaran masing-masing. Ibu bapa bertanggungjawab mencari dan menerokainya.

Sekiranya anda memerlukan nasihat doktor atau psikologi mengenai keibubapaan, anda juga boleh menghubungi doktor di , melalui ciri Berbual atau Suara / Panggilan video . Jadi, jangan lupa muat turun permohonan di App Store atau Google Play Store ya!

Baca juga:

  • Lihat 5 cara mudah untuk menjadikan kanak-kanak pintar sejak kecil
  • Inilah sebabnya makan ikan menjadikan kanak-kanak pintar
  • 3 Cara Mewujudkan Persekitaran yang Sihat untuk Kanak-kanak Pintar

Recent Posts