Punca Kanak-kanak Lewat Mengalami Kehamilan Pertama

, Jakarta - Adakah anda tahu kapan kanak-kanak perempuan dikatakan sedang baligh? Terdapat pelbagai tanda yang dapat dilihat oleh ibu, salah satunya adalah melalui haid pertama pada anak perempuan. Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), baligh pada remaja perempuan dimulai dengan pertumbuhan payudara, diikuti dengan pertumbuhan rambut kemaluan (rambut kemaluan), dan berakhir dengan haid.

Jadi, haid pertama pada kanak-kanak perempuan menunjukkan bahawa akil baligh sudah hampir berakhir. Tahap akil baligh mesti berjalan secara berurutan. Menurut IDAI, haid tidak akan berlaku sekiranya tidak ada pertumbuhan payudara.

Baiklah, tempoh pertama ( menarche ) berlaku pada peringkat akil baligh, dan sangat berbeza antara individu. Rata-rata haid pertama berlaku pada usia 10.5-15.5 tahun. Kejadian haid menunjukkan bahawa kenaikan ketinggian anak hampir menjelang akhir.

Persoalannya, apakah sebabnya ketika haid pertama pada anak perempuan tidak pernah tiba?

Baca juga: Mengapa Senaman Senang Dilakukan Semasa Menstruasi

Menstruasi Pertama Datang Akhir, Bagaimana?

Menarche dianggap terlambat jika anak berusia 16 tahun, telah membesar payudara, bulu ketiak, dan rambut kemaluan, tetapi tidak mempunyai haid. Namun, jika pada usia 14 tahun anak tidak haid dan belum membesar payudara, bulu ketiak, dan rambut kemaluan, maka haid pertama juga dikatakan terlambat. Jadi, apa yang menyebabkan haid pertama tidak tiba?

1. Berat Rendah

Kelewatan haid pertama juga disebabkan oleh berat badan yang rendah. Menstruasi berkait rapat dengan hormon. Apabila berat badan berada di bawah normal, tahap hormon dapat dipengaruhi, sehingga mencegah anak mendapat menstruasi pertama. Sekiranya berat badan anak 10 peratus kurang daripada berat badan ideal yang disesuaikan dengan ketinggian, prestasi hormon akan menurun. Akibatnya, kitaran haid terganggu.

2. Berat badan berlebihan

Seperti berat badan yang rendah, kelebihan berat badan juga dapat memicu penundaan pada periode pertama. Untuk mendapatkan kitaran haid yang normal, tubuh memerlukan tahap lemak yang normal juga. Kekurangan atau berat badan berlebihan boleh menyebabkan keadaan haid yang lewat.

Baca juga: Kesan Menstruasi Di Bawah 10 Tahun

3. Sejarah Menstruasi Keluarga

Sejarah haid keluarga juga boleh menjadi ukuran sama ada atau tidaknya haid pertama seorang gadis terlambat atau tidak. Sekiranya ibu mengalami haid pertama, maka tidak mustahil anaknya mengalami perkara yang sama.

Sekiranya ia tidak berlaku kepada ibu, cuba lihat apakah ia berlaku kepada ahli keluarga yang lain? Bagaimana dengan kakak atau kakaknya? Sejarah haid dalam keluarga biasanya dapat berulang, walaupun tidak berkaitan langsung.

4. Di bawah Rawatan

Beberapa ubat boleh mempengaruhi kedatangan haid, terutama ubat untuk merawat barah, tekanan darah tinggi, alergi, dan kemurungan. Sekiranya anak anda mengambil salah satu ubat ini, doktor biasanya akan memberitahu anda tentang kesan sampingan, termasuk kelewatan haid. Selain itu, ramuan herba seperti herba juga boleh mempengaruhinya.

5. Tekanan yang berlebihan

Kelewatan haid pertama pada kanak-kanak perempuan juga boleh disebabkan oleh tekanan psikologi. Menurut pakar, tekanan boleh menyebabkan kelewatan haid pertama. Jangan salah, tekanan tidak hanya dimonopoli oleh orang dewasa atau pekerja pejabat. Pada kanak-kanak, kerja rumah (PR), masalah keluarga, atau perselisihan dengan rakan boleh mencetuskan tekanan.

6. Masalah dengan Organ Badan

Kelainan pada organ intim juga boleh mencetuskan kelewatan haid pertama. Sebutkan kelainan atau masalah pada faraj, ovari, tuba falopi, atau rahim. Walaupun sangat jarang berlaku, tetapi jika anak mengalami kelainan pada bahagian ini, kemungkinan besar dia akan mengalami kelewatan haid pertamanya.

Baca juga: 7 Tanda-tanda Menstruasi Tidak Normal yang Perlu Anda Perhatikan

7. Senaman berlebihan

Bersenam dapat menjimatkan banyak manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, senaman yang berlebihan adalah kisah lain. Keadaan ini boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, salah satunya adalah kelewatan haid pertama pada kanak-kanak perempuan.

Keamatan senaman yang berlebihan dapat mengurangkan lemak dan kalori yang diperlukan oleh tubuh. Nah, keadaan ini boleh mencetuskan hormon kesuburan yang menyebabkan kelewatan haid pertama.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai haid pertama pada kanak-kanak perempuan? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Anda juga boleh berjumpa dengan hospital pilihan anda. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.

Rujukan:
Kesihatan Remaja. Diakses pada tahun 2021. Saya berumur 14 tahun dan saya belum mempunyai tempoh saya. Adakah Ini Biasa?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Amenorea
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Tiada Tempoh Menjelang Umur 15?
IDAI. Diakses pada tahun 2021. Pertumbuhan dan Perkembangan Remaja yang Perlu Tahu Ibu Bapa
IDAI. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Kanak-kanak Dipanggil Pubertas?

Recent Posts