Virus Delta Variant Corona Lebih Menular, Inilah Cara Mencegahnya

“Terus menjalani dan mengetatkan protokol kesihatan adalah cara yang dapat dilakukan untuk mencegah penularan varian delta virus korona. Persekitaran sosial perlu diminimumkan, aktiviti luar harus dikurangkan. Gunakan kemudahan dan kepraktisan teknologi digital untuk setiap aktiviti, jika boleh. "

, Jakarta - Dari sekian banyak varian mutasi virus korona, varian delta lebih mudah ditularkan sebanyak 60 peratus daripada varian alpha. Ini disebabkan oleh beberapa mutasi protein yang memungkinkan virus menembusi dan menjangkiti sel yang sihat. Sebagai tambahan, seseorang yang dijangkiti varian delta dapat menyebarkannya kepada 5-8 orang lain.

Hingga kini, varian delta telah tersebar ke sekitar 62 negara di dunia, termasuk Indonesia. Mengetahui varian delta lebih mudah dan cepat disebarkan, itu pasti membuat orang risau. Namun, elakkan rasa panik yang berlebihan kerana boleh membuatkan anda tidak dapat berfikir dengan jelas. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan bahawa walaupun varian delta lebih mudah disebarkan, ada langkah berjaga-jaga yang boleh diambil.

Baca juga:Mutasi Virus Corona dan Keupayaan mRNA Terhad

Cara Mencegah Penularan Virus Delta Variant Corona

Terus mematuhi protokol kesihatan masih merupakan kaedah terbaik untuk mencegah virus corona varian delta. Di samping itu, usaha pencegahan mesti diperketat dan lebih berdisiplin dengan menerapkan kaedah berikut:

1. Hadkan Waktu Berkumpul Tidak Penting

Cara yang berkesan untuk mencegah penularan virus korona adalah dengan membatasi masa berkumpul yang tidak penting. Mengadakan perjumpaan keluarga dan rakan sering kali menjadi pencetus kepada gugusan korona.

Walaupun termasuk dalam bulatan paling dekat, pastikan sentiasa meminimumkan hubungan, terutamanya virus corona varian delta merebak dengan lebih cepat. Ini mungkin sukar dilakukan, tetapi masih penting untuk dilaksanakan agar pandemi COVID-19 dapat diselesaikan dengan segera dan aktiviti dapat kembali normal.

2. Kurangkan Jumlah Bulatan Sosial

Setiap orang yang anda tinggal di luar rumah dan yang anda temui meningkatkan risiko anda dan menjadikan pengesanan hubungan menjadi lebih sukar. Keadaan seperti ini adalah masa yang tepat untuk mengurangkan bilangan keluarga dalam komuniti bulatan. Keadaan ini perlu difahami dan difahami sebentar memandangkan keadaannya tidak aman seperti dulu.

Sekiranya anda dapat mengenal pasti bulatan selamat dari beberapa orang yang sangat dipercayai, maka anda dapat mengatasi wabak ini. Sekiranya anda mempunyai lingkaran sosial yang sangat besar, sukar untuk dikendalikan atau dijejaki apabila salah seorang anggota dijangkiti.

3. Hadkan membeli-belah di Pasar atau Pusat Beli-belah

Dalam keadaan pandemik sekarang, lebih baik memendekkan masa dan tenaga yang anda habiskan untuk membeli-belah di pasar atau pusat membeli-belah. Setiap minit anda menghabiskan masa berbelanja di pasar atau pusat membeli-belah akan meningkatkan risiko anda terkena virus COVID-19.

Sekiranya boleh, gunakan pilihan membeli-belah alternatif seperti pandu lalu atau membeli-belah dalam talian. Manfaatkan teknologi dan inovasi canggih yang memudahkan anda membeli keperluan harian anda.

Baca juga:Dijangkiti Virus Corona, kapan simptomnya akan berakhir?

4. Tetapkan Strategi Kerja dan Sekolah

Sekiranya anda tidak dapat bekerja dari jauh atau bekerja dari rumah, lebih baik memindahkan mesyuarat kerja di luar rumah, jika boleh. Perlu diingat, banyak jangkitan dijangkiti melalui hubungan di tempat kerja. Oleh itu, pastikan sentiasa menjaga jarak di tempat kerja, bergerak mesyuarat atau perjumpaan lain di luar rumah jika boleh, atau maya.

Bagi aktiviti sekolah, berbincanglah dengan guru agar proses pembelajaran lebih selamat tetapi tetap berkesan. Contohnya, sekolah dalam talian, atau mengurangkan bilangan pelajar di kelas jika mereka harus bersemuka, atau aktiviti dipindahkan ke luar bilik.

5. Beribadat dengan Bijak

Tempat ibadat juga mempunyai peringkat risiko tinggi untuk penularan virus. Kegiatan beribadah di mana jemaah berkumpul dapat menyebabkan penyebaran yang besar. Beribadah di rumah mungkin tidak begitu selesa dan khusyuk seperti di tempat beribadat, tetapi akan mencegah penularan dan anda akan merasa selamat.

6. Terus Memakai Topeng

Sentiasa memakai topeng semasa anda berada di luar. Cuba gunakan topeng yang lebih berkesan, iaitu topeng berganda (topeng pembedahan dan topeng kain) untuk meningkatkan perlindungan atau hanya topeng pembedahan.

Tidak digalakkan menggunakan topeng kain sahaja. Walaupun topeng kain memberikan perlindungan, kemampuan topeng untuk melindungi dari virus mungkin bergantung pada jenis kain, jumlah lapisan kain, dan seberapa baik topeng itu dipakai.

7. Basuh / Bersihkan Tangan Anda Selalunya

Amalkan mencuci tangan dengan sabun dan air sekurang-kurangnya 20 saat. Gunakan juga pembersih tangan yang mengandungi (sekurang-kurangnya) 60 peratus alkohol jika sabun dan air sukar dicapai.

Baca juga: Inilah Cara Virus Corona Menyerang Tubuh

8. Dapatkan Vaksinasi

Sekiranya tiba giliran anda, segera dapatkan vaksin. Walaupun varian virus korona terus bermutasi, ia tidak membatasi keberkesanan vaksin. Sekurang-kurangnya ia tidak memburukkan lagi gejala anda sekiranya anda dijangkiti pada bila-bila masa.

Itulah beberapa cara untuk mencegah penularan varian delta virus korona yang dapat dilakukan. Ingatlah untuk mengikuti protokol kesihatan dan segera hubungi doktor melalui aplikasi jika anda mempunyai simptom yang mencurigakan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 8 Cara Melindungi Diri Anda dari Strain Coronavirus BaruBerita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Varian delta SARS-CoV-2: Apa yang kita ketahui mengenainya?

Recent Posts