Ini adalah 5 ruam kulit yang merupakan tanda penyakit serius

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami ruam kulit? Ya, ruam kulit adalah perubahan yang sering terjadi pada kulit dalam bentuk bintik merah, nodul, atau lepuh akibat kerengsaan atau keradangan. Secara amnya, kulit yang mengalami ruam kulit terasa agak gatal disertai dengan sensasi terbakar.

Baca juga: Ini adalah jenis ruam kulit pada orang dewasa

Terdapat beberapa penyebab ruam kulit, seperti gigitan serangga, reaksi alergi terhadap salah satu pencetus, dan penggunaan kosmetik. Walau bagaimanapun, ruam kulit yang disebabkan oleh keadaan itu dapat hilang dalam beberapa hari dengan rawatan diri di rumah. Walau bagaimanapun, anda harus mengetahui beberapa ciri ruam kulit yang boleh menjadi tanda penyakit serius.

Dari Sakit hingga Demam

Sebilangan ruam kulit muncul secara tiba-tiba, yang lain muncul secara beransur-ansur. Rawatan bebas seperti mengelakkan pemicu, menggunakan pelembap, dan memampatkan kawasan yang mempunyai ruam dengan kompres sejuk boleh dilakukan untuk merawat keadaan ruam kulit.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan ruam yang harus dipertimbangkan dan boleh menjadi tanda penyakit serius, seperti:

1. Ruam Muncul Di Seluruh Badan

Lancarkan Akademi Dermatologi Amerika , anda tidak boleh memandang rendah keadaan ruam kulit yang muncul di semua bahagian badan. Keadaan ini dapat menunjukkan anda mengalami alergi atau jangkitan. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh membahayakan kesihatan.

2. Ruam Kulit dengan Demam

Jangan memandang rendah ruam kulit yang tidak hilang dalam beberapa hari walaupun ia dirawat secara bebas di rumah. Anda harus segera pergi ke hospital terdekat untuk pemeriksaan kesihatan jika anda mengalami ruam kulit disertai demam tinggi. Keadaan ini boleh menjadi tanda penyakit serius, seperti cacar air.

3. Ruam Kulit Melepuh

Ruam kulit boleh berlaku secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun, jika keadaan ruam yang muncul disertai lepuh pada ruam, anda harus segera melakukan pemeriksaan kesihatan.

4. Ruam Kulit yang Menyakitkan

Perhatikan ruam kulit yang menyakitkan. Keadaan ini boleh menjadi tanda gangguan kulit yang serius. Ruam kulit yang menyakitkan perlu diperiksa oleh pasukan perubatan untuk mengurangkan gejala yang muncul.

5. Ruam Bintik Ungu

Umumnya, ruam akan berwarna kemerahan. Melancarkan dari Hari ini , ruam mungkin kelihatan berwarna ungu. Tetapi jangan memandang rendah keadaan ini. Ruam bintik-bintik ungu yang muncul di tangan dan kaki boleh menjadi tanda jangkitan bakteria pada jantung.

Baca juga: Bilik Lembab Boleh Menyebabkan Ruam pada Bayi?

Kenali Penyakit Yang Menyebabkan Ruam Kulit

Sudah tentu, sebarang ruam yang muncul memerlukan pemeriksaan lebih lanjut untuk menentukan punca ruam kulit. Dengan cara itu, rawatan yang diberikan juga berbeza mengikut penyebab ruam kulit. Ketahui penyakit yang menyebabkan anda mengalami ruam kulit sehingga dapat ditangani dengan tepat, yaitu:

1. Herpes Zoster

Herpes zoster adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh virus. Salah satu tanda herpes zoster adalah kemunculan ruam pada kulit. Ruam herpes zoster boleh menyebabkan sakit, sengatan, gatal, dan kesemutan pada kulit. Selain itu, ruam kelihatan bergelombang dan mengandungi cairan di dalamnya. Benjolan yang muncul boleh pecah dan meninggalkan lecet pada kulit.

2. Kurap

Kurap juga boleh menyebabkan ruam muncul di kulit. Ruam kulit yang disebabkan oleh kurap gatal dan sakit. Bukan hanya itu, ruam kulit yang disebabkan oleh kurap adalah cincin yang tebal di tepi dan bersisik di bahagian tengah.

3. Hubungi Dermatitis

Dermatitis kontak adalah keradangan pada kulit kerana terdedah kepada pencetus alergi. Umumnya, ruam kulit yang disebabkan oleh dermatitis kontak adalah kasar dan gatal. Ruam juga boleh melambung dan pecah dengan nanah di dalamnya.

Walaupun tidak menular, keadaan ini menyebabkan rasa tidak selesa kepada penghidapnya. Tidak ada salahnya meminta doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut untuk merawat keadaan ruam kulit yang disebabkan oleh dermatitis kontak untuk mengurangkan simptom.

Baca juga: Bolehkah Ruam Kulit Berjangkit?

Itulah penyakit yang boleh menyebabkan ruam. Lebih baik memenuhi nutrien dan nutrien dalam tubuh agar kesihatan kulit terjaga. Selain itu, jangan lupa rajin membersihkan kulit dengan baik sehingga bakteria atau kotoran yang melekat pada kulit dapat hilang dan tidak menyebabkan masalah kulit.

Rujukan:
Hari ini. Diakses pada tahun 2020. 7 Ruam Yang Tidak Harus Anda Abaikan: Tanda Amaran Dari Kulit Anda
Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Ruam 101 pada Orang Dewasa: Bilakah Mencari Rawatan Perubatan

Recent Posts